Címlap TOP 5 fénykép, amikből ikonikus albumborítók váltak

TOP 5 fénykép, amikből ikonikus albumborítók váltak

Promóció

A fotográfia és a zene szinte mindig kéz a kézben járt. Ott van Jean-Paul Goude és Grace Jones (Island Life), Herb Ritts és Madonna (True Blue), Robert Frank and The Rolling Stones (Exile on Main Street) vagy Richard Avedon és Simon & Garfunkel (Bookends), csak hogy néhányat említsek.

Promóció
- Advertisement -

Összegyűjtöttünk ötöt a legkedvesebb alkotásokból, amik végül borítóként végezték.

/ Fotó: Album cover for Brand New, The Devil and God Are Raging Inside Me (2006)

Brand New, The Devil and God Are Raging Inside Me

A zenekar harmadik LP-jeként jelent meg az azóta is legjobbnak titulált album, ami kétség kívül meghatározó pontja volt az emo korszaknak. A cím Daniel Johnston és a frontember Jesse Lacey fejéből egy beszélgetés során pattant ki, a borítót pedig Nicolas Prior készítette 2013-ban. 

/ Fotó:Album cover for Layo & Bushwacka!, Night Works (2002)

Layo & Bushwacka!, Night Works

A londoni tech-house duó Nan Goldin munkáját használta második lemezük borítójaként. A kép egyébként a Ten Years Afterben is feltűnik. Inspirációja egy olasz kiruccanás múzsájával a ’80-as évek végén. Goldin azelőtt a The Velvet Undergroundnak és a The Creaturesnek csinált borítókat, nem tudni, hogyan került végül ehhez a duóhoz a munkája, lehet, hogy titkon imádja a breakbeat house-t is.

/ Fotó: Album cover for Blood Orange, Freetown Sound (2016)

Blood Orange, Freetown Sound

Devonté Hynes minden Blood Orange néven készült albuma remek a maga nemében. Ami mégis közös bennük, az a borítókra használt fotók újragondolása. 2011-es debütáló albumára például egy ’90-es évek beli Brian Lantelme képet használt, ami a Sally’s Hideaway előtt készült. A Freetown Soundra készült alkotás egy fiatal pár szerelmét hivatott reprezentálni. 

/ Fotó: Album cover for George Michael, Listen Without Prejudice Vol 1. (1990)

George Michael, Listen Without Prejudice Vol. 1

A popikon szólóalbumát nemrégen adták ki újra, mint egy négylemezes kiadványt MTV Unplugged koncerttel, B-oldalakkal kiegészítve. Az eredi verzió az 1987-es Faith-jét követte. A borító egy megvágott verziója egy 1940-ben készült képnek, amit Weegee lőtt Coney Islanden. Mára az ukrán fényképészt New York legfontosabb fotósai között tartják számon. 

/ Fotó:Album cover for Sigur Rós, Með suð í eyrum við spilum endalaust (2008)

Sigur Rós, Með suð í eyrum við spilum endalaust

Először egy dán-izlandi kötődésű művészt, Olafur Eliassont bízott meg a zenekar a borító elkészítésével, ám mikor a végeredmény nem nyerte el a tetszésüket, végül egy amerikai fotós, Ryan McGinley munkáját választották 2008-as LP-jük díszéül.
2008 áprilisában McGinley önálló kiállítást nyitott I Know Where the Summer Goes címmel, ahol azokat a képeket állította ki, amiket a megelőző nyáron lőtt 16 modell főszereplésével körbeutazva egész Amerikát. Később egy klipet is forgattak együtt 2012-ben. A kiállítás címét a művész egy Belle and Sebastian dalból vette.

Promóció
Forrási-D
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3