A New York-i New Museum nemrég nyitotta meg a Trigger: Gender as a Tool and a Weapon névre keresztelt kiállítását, ami a zavaró kategorizálásokat helyezi reflektorfénybe.

A kiállítás túlmutat olyan binárisokon, mint a “férfi” vagy “nő”, leginkább a gendert helyezi faji, osztálybeli, szexuális, fogyatékossággal élő kontextusok kereszttüzébe. A művészek az általuk választott eszközökkel próbálnak nem csak a genderről magáról alkotást készíteni, hanem arról, hogy az hogyan építheti vagy rombolhatja le a kultúrát.

A triggerelés egy olyan mechanizmus, ami amellett, hogy néha sértő, mozgásba hoz és gyökeres változásokat is képes előidézni. Cím ide vagy oda, a kiállítás masszív és ugyanolyan széles látóteret képvisel. A több mint 40, minden életkorból származó művész három emeleten történik bemutatásra, és a mai napig ez a legnagyobb múzeumi kiállítás, ami mikroszkóp alá helyezi a nemi fluiditás témakörét. Teljesen más világok jönnek létre, például Justin Vivian Bond munkájában, aki egy tapétán akvarellel készített önarcképet a korábbi Estée Lauder modellel, Karen Grahammel.

1509050080763 Ds006 A
/ Fotó: Diamond Stingily, Kaa, 2016. Courtesy The Artist And Queer Thoughts, New York

Diamond Stingily

Az első triggerelő mű Diamond Stingly Kaas 4C-je, ami a Kaas-szobor sorozatának folytatása. A Dzsungel Könyvének kígyó szereplőjét egy hosszú műhajból formázta meg, amivel gyermekkorára utal, amit nagyrészt anyja hajszalonjában töltött. A hajfonatok vertikálisan futnak majd a galériák szintjei között. Esztétikailag minimalista stílusú, reflektál a fekete közösségek mindennapjaira és az otthoni napokra.

1509050726400 Reina Gosset
/ Fotó:installation View Of Lost In The Music, Reina Gossett And Sasha Wortzel. Courtesy The Artists And The New Museum

Reina Gossett and Sasha Wortzel

Legutóbb akkor került reflektorfénybe Reina Gossett, mikor David France The Death and Life of Marsha P. Johnson néven forgatott dokumentumfilmje folyamán tett kutatásai miatt vádolták. Jelenleg a Barnard Főiskola Nőügyi Kutatóközpontjának aktívan dolgozó tagja, Gossett olyan filmes és transzaktivista, akinek a munkája a színes nők politikai és történeti narratíváiból történő eltüntetését idézi elő. A Triggerben Gossett és Sasha Wortzel Lost in the Music című rövidfilmjét mutatja be, amiben Mya Taylor játssza Marsha Johnsont, és egy olyan nőt jelenít meg, aki a fantázia és bűbáj egyvelegét mutatja be, mint a túlélés eszköze, a talmi és a csillogó fények álomképének közepette. 

1509052867779 New Museum Hosue Of Ladoshanocropw710H2147483647
/ Fotó: House Of Ladosha, Opening Sequence. Courtesy The Artists

House of LaDosha

A Triggerrel egy időpontra esik a House of LaDosha tizedik évfordulója, ami egy New York-i queer művészekből álló művészeti kollektíva. A város éjszakai életét alapul véve újraértelmezik a “ház” filozófiáját és a táncterem kultúráját, olyan aspektusokból, mint a tánc, videó, divat annak érdekében, hogy multidimenzionális tapasztalatot adjanak a nézőknek. 

1509050137294 1
/ Fotó:troy Michie, La Bicicleta, 2015. Courtesy The Artist

Troy Michie

Troy Michie El Paso-ban született és a Yale-re járt, művészként a faji és nemi metszéspontokat a pornográfiával foglalkozó fekete férfiak vágott és átrendezett képeinek célkeresztjébe állítja. 

1509050155118 Loner
/ Fotó: Tschabalala Self, Loner, 2016. Courtesy The Artist

Tschabalala Self

Szöveges festményeiben a fekete identitás bonyolultságát tükrözi, és megvitatja a fekete női test láthatóságát. Már 27 éves korában Kerry Jameshez és Picassohoz hasonlították. Ötvözi a bársonyt, a vászont és a kordbársonyt – újrahasznosított anyagokkal vegyíti, amelyeket a művész az évek során gyűjtött össze. Festékkel, olaj pasztellel és faszénnel díszít, hogy “avatárokat” hívjon életre:olyan nagyobb életnagyságú alakokat, amelyek táncolnak vagy végigfekszenek az egész vásznon. Vegyük a Floor Dance-t, amely egy ilyen avatárra összpontosít, egy olyan nőt állít központba. amely állati szövetekből és vászonból áll. A lába elgörbült, a nyelve ki van húzva, a lábujj körmei festettek. Úgy tűnik, karjai hullámoznak, mintha táncolna egy  klubban.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.