Törőcsik Mari reagált arra, hogy ő az első színész, aki megkapta a Kossuth Nagydíjat

Törőcsik Mari az első színész, aki Kossuth Nagydíjban részesülhetett. Azonban betegsége miatt nem lehetett az ünnepségen. De a három Kossuth-díjjal kitüntetett színművész boldog, hogy egy egész ország aggódik érte.

Törőcsik Mari március 15-én Kossuth Nagydíjban részesült, amelyet betegsége miatt nem vehetett át. Elvonultan él velemi házában, hogy feltöltődjön. Törőcsik a legtöbbet díjazott magyar színésznő, és a Nagydíjjal felért a csúcsra. Többek között egyedül neki ítélték oda háromszor a Kossuth-díjat. Sőt, Nemzet Művésze elismerésben is részesült, valamint a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Törőcsik Mari kapta idén a Kossuth Nagydíjat, Müller Péter Kossuth-díjas

Magyarországon a 19. század derekán egy lelkesült forradalomnál és egy hősies szabadságharcnál jóval több történt. A reformkor, a szabadságharc és a kiegyezés együtt a feudális Magyarországból polgári Magyarországot teremtett – idézte Babits Mihály sorait az államfő.

Olyan előkelő klub nyolcadik tagja lett, amelyben a zeneszerző Kodály Zoltánnal, az író Illyés Gyulával és a filmrendező Fábri Zoltánnal osztozik a dicsőségen.

Ugyan nem lehetett az ünnepségen, de reagált a díjra.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Mióta tudom, hogy megkapom, komolyan mondom, egyre jobban érzem magam. Igaz, Budapestre, a Parlamentbe még nem tudok felmenni. Egyelőre ahhoz is össze kell szednem magam, hogy eljussak a szombathelyi kórházba vizsgálatra. De, itt Velemben aztán kipihe­nem magam, itt nyugalom és béke van [/perfectpullquote]

– mondta a Borsnak. Mint hozzátette: “Azt gondolom, nem kell sokáig várnom rá, hogy a polcomra tehessem. Abban biztos vagyok, hogy elhozzák nekem.”

1808477 torocsik mari velem vi 7
Vidnyánszky Attila és Cserhalmi György csütörtökön meglátogatta velemi otthonában Törőcsik Mari színművészt / Fotó: Végh István

A művésznő évtizedek óta Vas megyében, Velemben él. Néhány nappal ezelőtt a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila és a Nemzet Színésze, egyben az egyik legjobb barátja, Cserhalmi György látogatta meg a nagybeteg színésznőt.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból