Olvasom Tóth Kinga az első magyar művész, aki megkapta a...

Tóth Kinga az első magyar művész, aki megkapta a Hugo Ball-díjat

Promóció

Tóth Kinga költőnő kapta idén a Hugo Ball-díjat, amely azért is fontos, hiszen ő az első magyar, akkinek odaítélték a rangos elismerést.

Promóció

Az experimentális költészeti munkáiról, performanszairól ismert Tóth Kinga az elmúlt években aktív szereplője volt a nemzetközi fesztiválköltészeti színtérnek, és jelentős németországi jelenlétéhez sok német nyelvű megjelenés is társult. Tevékenységét most egy másfél millió forintnak megfelelő pénzjutalommal járó díjjal jutalmazták.

Tóth Kinga költő / Fotó: Polyák Attila

Tóth Kinga hangperformer és vizuális művész, aki 2017-ben elnyerte a Hazai Attila Irodalmi Díjat, ezúttal pedig német nyelvű irodalmi-művészeti munkásságáért tüntették ki a Hugo Ball támogatói díjjal.

A dadaizmus egyik társalapítójáról elnevezett díjat és támogatói díjat 1990 óta háromévente adja át Pirmasens, Hugo Ball szülővárosa.

A 10 000 euróval járó fődíjat 2020-ban Bov Bjerg író-kabarista, az 5000 eurós dotációval járó támogatói díjat pedig Tóth Kinga kapja. A díjátadóra 2020. február 23-án, Hugo Ball születésnapján kerül sor Pirmasensben.

Tóth Kinga: Ki kellene már tényleg próbálni ezt a demokráciát – Interjú

ContextUs : Amikor először találkoztunk élőben, az a 2012-es Campus Fesztiválon történt. Abban az évben léptél fel a Tóth Kína Hegyfalu formációddal. Rég hallottam felőle. Hú, azóta jó sok minden történt. 2012-2014 között voltunk a legaktívabbak, sokat turnéztunk Európában és itthon is sok helyen léptünk fel.

Az elsősorban irodalmi vonatkozásokkal bíró elismeréssel olyan német nyelven alkotó művészeket jutalmaznak, akik egyéb művészeti ágakban is tevékenykednek. Tóth az első magyar művész, akinek odaítélték a neves kitüntetést.

A szerzőnek idén két kötete is megjelent/megjelenik: a Maislieder német nyelvű verseket és grafikákat tartalmaz, az Írmagok/Offspring pedig egy háromnyelvű művészeti kiadvány, amelyet posztapokaliptikus tájleíró albumként jellemez, és december 13-án mutatják be a budapesti Várfok Galériában.

Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A legszürreálisabb ötletek, hogyan védheted meg magad a koronavírus ellen

A kínai emberek saját kezükbe vették a sorsukat, maguknak gyártanak védőmaszkokat!

A pillanat, amikor az álmodozó turistát elgázolja a valóság

Nem véletlen, hogy egyes helyeken már turistaadót szednek.

Színésznők, akik nem szégyellik terhes alakjukat és döngő lépteiket

Bátran pózolnak fürdőruhában, domború hassal is és döngő léptekkel, ezek a büszke anyukák.
Promóció

a szerk. ajánlása

Tudtad? Kultúránként egészen mást jelent, amit a kezünkkel csinálunk

Ami egyik helyen a kedvesség jele, az máshol durvaságnak számít.

A nosztalgiavonat átrobogott a vásznakon – Ezek voltak 2019 legjobb külföldi filmjei a ContextUs szerint

Volt egyszer egy 2019-es év, amelyben korunk legnagyobb mesterei és feltörekvő tehetségei egyaránt megmutatták, hogyan is kell filmet készíteni.

Ezek minden idők legdrágábban elkelt festményei

Cikkünkben górcső alá vesszük a valaha legdrágábban elkelt tíz festményt, és arról is esik pár szó, miért kerülnek bizonyos festmények többe, mint mások.
Promóció

ez is érdekeltéged
<3