Olvasom Tóth Kinga az első magyar művész, aki megkapta a...

Tóth Kinga az első magyar művész, aki megkapta a Hugo Ball-díjat

Promóció

Tóth Kinga költőnő kapta idén a Hugo Ball-díjat, amely azért is fontos, hiszen ő az első magyar, akkinek odaítélték a rangos elismerést.

Promóció
- Advertisement -

Az experimentális költészeti munkáiról, performanszairól ismert Tóth Kinga az elmúlt években aktív szereplője volt a nemzetközi fesztiválköltészeti színtérnek, és jelentős németországi jelenlétéhez sok német nyelvű megjelenés is társult. Tevékenységét most egy másfél millió forintnak megfelelő pénzjutalommal járó díjjal jutalmazták.

Tóth Kinga költő / Fotó: Polyák Attila

Tóth Kinga hangperformer és vizuális művész, aki 2017-ben elnyerte a Hazai Attila Irodalmi Díjat, ezúttal pedig német nyelvű irodalmi-művészeti munkásságáért tüntették ki a Hugo Ball támogatói díjjal.

A dadaizmus egyik társalapítójáról elnevezett díjat és támogatói díjat 1990 óta háromévente adja át Pirmasens, Hugo Ball szülővárosa.

A 10 000 euróval járó fődíjat 2020-ban Bov Bjerg író-kabarista, az 5000 eurós dotációval járó támogatói díjat pedig Tóth Kinga kapja. A díjátadóra 2020. február 23-án, Hugo Ball születésnapján kerül sor Pirmasensben.

Tóth Kinga: Ki kellene már tényleg próbálni ezt a demokráciát – Interjú

ContextUs : Amikor először találkoztunk élőben, az a 2012-es Campus Fesztiválon történt. Abban az évben léptél fel a Tóth Kína Hegyfalu formációddal. Rég hallottam felőle. Hú, azóta jó sok minden történt. 2012-2014 között voltunk a legaktívabbak, sokat turnéztunk Európában és itthon is sok helyen léptünk fel.

Az elsősorban irodalmi vonatkozásokkal bíró elismeréssel olyan német nyelven alkotó művészeket jutalmaznak, akik egyéb művészeti ágakban is tevékenykednek. Tóth az első magyar művész, akinek odaítélték a neves kitüntetést.

A szerzőnek idén két kötete is megjelent/megjelenik: a Maislieder német nyelvű verseket és grafikákat tartalmaz, az Írmagok/Offspring pedig egy háromnyelvű művészeti kiadvány, amelyet posztapokaliptikus tájleíró albumként jellemez, és december 13-án mutatják be a budapesti Várfok Galériában.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3