Tovább mélyül a Nobel-botrány: Vádat emeltek Arnault ellen nemi erőszak miatt

Ahogy korábban mi is beszámoltunk róla, idén nem hirdetnek irodalmi Nobel-díjat szexuális botrány miatt. Katarina Frostensonnak, a testület egyik költő-író tagjának a férjét több nő is szexuális zaklatással vádolta.  Jean-Claude Arnault ráadásul anyagi támogatást is kapott az Akadémiától, amiről felesége nem tájékoztatta az intézményt. A férfit továbbá a nyertesek nevének kiszivárogtatásával is összefüggésbe hozták.

Arnault-t nem először vádolják nemi erőszakkal

A botrány most tovább mélyül, ugyanis a svéd államügyész két rendbeli nemi erőszak miatt vádat emelt Arnault ellen. A kedden bejelentett vádemelésre több mint félévvel az után került sor, hogy 18 nő azt nyilatkozta Svédország elismert lapjában, a Dagens Nyheterben, hogy az ismert fotós szexuálisan zaklatta és megerőszakolta őket.

Christina Voigt, kerületi ügyész azt is elmondta, hogy Arnault-t már 2011-ben is megvádolták egy nő megerőszakolása miatt.

A nő ügyvédje, Elisabeth Massi Fritz a dpa német hírügynökséghez eljuttatott nyilatkozatában úgy fogalmazott, ügyfele “megkönnyebbült és elégedett” azzal a döntéssel, hogy a férfinak bíróság elé kell állnia. 

Úgy tűnik, a szexuális bűnőzökre egyszer csak lecsap az igazságszolgáltatás. Ahogy megírtuk, Harvey Weinstein ellen hivatalosan vádat emeltek nemi erőszak és egyéb bűncselekmények miatt.

“Megítélésem szerint a bizonyítékok meggyőzőek” – áll Voigt nyilatkozatában.

49146be2 7b56 423a 82ed 886fe54f8def
Jean-Claude Arnault / Fotó: Vaaju

A 71 éves Arnault viszont tagadja a vádakat, mint ahogyan azt is, hogy ő szivárogtatta volna ki a Nobel-díj nyertesek nevét a hivatalos bejelentést megelőzően. Jean-Claude Arnault “fenntartja, hogy teljesen ártatlan az ellene felhozott vádakban” – nyilatkozta ügyvédje, Bjorn Hurtig a Reuters-nek.

“Nem osztom az ügyészség azon álláspontját, mely szerint a bizonyítékok meggyőzőek. A  vallomások eltérőek, nincs technikai bizonyíték, nincs közvetlen tanúvallomás, és az esetek messze a múltban történtek” – tette hozzá az ügyvéd.

A zaklatáson és nemi erőszakon felül a svéd média azzal is vádolja Arnault-t, hogy hallgatásra kényszerítette áldozatait.

Azzal fenyegette meg a nőket, hogy ha bárkinek is beszélnek a dologról, akadémiai kapcsolatait és más befolyásos emberek ismeretségét fogja felhasználni arra, hogy “indexre tegye” őket. 

Erkölcsi lejtmenetben a Svéd Akadémia

A botrány 8 akadémikus de facto lemondásához vezetett. A Svéd Akadémiai tagságot ugyanis korábban egy életre szólóan ítélték oda.

7F7B1AED 6DD1 4FF4 8681
Katarina Frostenson és férje, Jean-Claude Arnault 2011-ben / Fotó: AFP

A közfelháborodás és az erősödő #MeToo mozgalom miatt aztán a bizottság úgy döntött, az idei díjátadó elmarad.

Idő kell, amíg a testület megtépázott hírnevét sikerül visszaállítani. 

Az ez évi győztest majd csak jövőre, a 2019-es nyertessel együtt hirdetik ki. Az Akadémia szeptemberig szünetelteti tevékenységét, de jelenleg 18 tagjából is csupán 10 aktív. Ráadásul 4 hely megüresedett, miután a botrány nyomában nemrégiben többen lemondtak. 


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból