Követem Közélet Tovább mélyül a Nobel-botrány: Vádat emeltek Arnault ellen nemi...

Tovább mélyül a Nobel-botrány: Vádat emeltek Arnault ellen nemi erőszak miatt

Promóció

Ahogy korábban mi is beszámoltunk róla, idén nem hirdetnek irodalmi Nobel-díjat szexuális botrány miatt. Katarina Frostensonnak, a testület egyik költő-író tagjának a férjét több nő is szexuális zaklatással vádolta.  Jean-Claude Arnault ráadásul anyagi támogatást is kapott az Akadémiától, amiről felesége nem tájékoztatta az intézményt. A férfit továbbá a nyertesek nevének kiszivárogtatásával is összefüggésbe hozták.

Arnault-t nem először vádolják nemi erőszakkal

Promóció
- Advertisement -

A botrány most tovább mélyül, ugyanis a svéd államügyész két rendbeli nemi erőszak miatt vádat emelt Arnault ellen. A kedden bejelentett vádemelésre több mint félévvel az után került sor, hogy 18 nő azt nyilatkozta Svédország elismert lapjában, a Dagens Nyheterben, hogy az ismert fotós szexuálisan zaklatta és megerőszakolta őket.

Christina Voigt, kerületi ügyész azt is elmondta, hogy Arnault-t már 2011-ben is megvádolták egy nő megerőszakolása miatt.

A nő ügyvédje, Elisabeth Massi Fritz a dpa német hírügynökséghez eljuttatott nyilatkozatában úgy fogalmazott, ügyfele “megkönnyebbült és elégedett” azzal a döntéssel, hogy a férfinak bíróság elé kell állnia. 

Úgy tűnik, a szexuális bűnőzökre egyszer csak lecsap az igazságszolgáltatás. Ahogy megírtuk, Harvey Weinstein ellen hivatalosan vádat emeltek nemi erőszak és egyéb bűncselekmények miatt.

“Megítélésem szerint a bizonyítékok meggyőzőek” – áll Voigt nyilatkozatában.

Jean-Claude Arnault / Fotó: Vaaju

A 71 éves Arnault viszont tagadja a vádakat, mint ahogyan azt is, hogy ő szivárogtatta volna ki a Nobel-díj nyertesek nevét a hivatalos bejelentést megelőzően. Jean-Claude Arnault “fenntartja, hogy teljesen ártatlan az ellene felhozott vádakban” – nyilatkozta ügyvédje, Bjorn Hurtig a Reuters-nek.

“Nem osztom az ügyészség azon álláspontját, mely szerint a bizonyítékok meggyőzőek. A  vallomások eltérőek, nincs technikai bizonyíték, nincs közvetlen tanúvallomás, és az esetek messze a múltban történtek” – tette hozzá az ügyvéd.

A zaklatáson és nemi erőszakon felül a svéd média azzal is vádolja Arnault-t, hogy hallgatásra kényszerítette áldozatait.

Azzal fenyegette meg a nőket, hogy ha bárkinek is beszélnek a dologról, akadémiai kapcsolatait és más befolyásos emberek ismeretségét fogja felhasználni arra, hogy “indexre tegye” őket. 

Erkölcsi lejtmenetben a Svéd Akadémia

A botrány 8 akadémikus de facto lemondásához vezetett. A Svéd Akadémiai tagságot ugyanis korábban egy életre szólóan ítélték oda.

Katarina Frostenson és férje, Jean-Claude Arnault 2011-ben / Fotó: AFP

A közfelháborodás és az erősödő #MeToo mozgalom miatt aztán a bizottság úgy döntött, az idei díjátadó elmarad.

Idő kell, amíg a testület megtépázott hírnevét sikerül visszaállítani. 

Az ez évi győztest majd csak jövőre, a 2019-es nyertessel együtt hirdetik ki. Az Akadémia szeptemberig szünetelteti tevékenységét, de jelenleg 18 tagjából is csupán 10 aktív. Ráadásul 4 hely megüresedett, miután a botrány nyomában nemrégiben többen lemondtak. 

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3