Ahogy korábban mi is beszámoltunk róla, idén nem hirdetnek irodalmi Nobel-díjat szexuális botrány miatt. Katarina Frostensonnak, a testület egyik költő-író tagjának a férjét több nő is szexuális zaklatással vádolta.  Jean-Claude Arnault ráadásul anyagi támogatást is kapott az Akadémiától, amiről felesége nem tájékoztatta az intézményt. A férfit továbbá a nyertesek nevének kiszivárogtatásával is összefüggésbe hozták.

Arnault-t nem először vádolják nemi erőszakkal

A botrány most tovább mélyül, ugyanis a svéd államügyész két rendbeli nemi erőszak miatt vádat emelt Arnault ellen. A kedden bejelentett vádemelésre több mint félévvel az után került sor, hogy 18 nő azt nyilatkozta Svédország elismert lapjában, a Dagens Nyheterben, hogy az ismert fotós szexuálisan zaklatta és megerőszakolta őket.

Christina Voigt, kerületi ügyész azt is elmondta, hogy Arnault-t már 2011-ben is megvádolták egy nő megerőszakolása miatt.

A nő ügyvédje, Elisabeth Massi Fritz a dpa német hírügynökséghez eljuttatott nyilatkozatában úgy fogalmazott, ügyfele “megkönnyebbült és elégedett” azzal a döntéssel, hogy a férfinak bíróság elé kell állnia. 

Úgy tűnik, a szexuális bűnőzökre egyszer csak lecsap az igazságszolgáltatás. Ahogy megírtuk, Harvey Weinstein ellen hivatalosan vádat emeltek nemi erőszak és egyéb bűncselekmények miatt.

“Megítélésem szerint a bizonyítékok meggyőzőek” – áll Voigt nyilatkozatában.

49146Be2 7B56 423A 82Ed 886Fe54F8Def
Jean-Claude Arnault / Fotó: Vaaju

A 71 éves Arnault viszont tagadja a vádakat, mint ahogyan azt is, hogy ő szivárogtatta volna ki a Nobel-díj nyertesek nevét a hivatalos bejelentést megelőzően. Jean-Claude Arnault “fenntartja, hogy teljesen ártatlan az ellene felhozott vádakban” – nyilatkozta ügyvédje, Bjorn Hurtig a Reuters-nek.

“Nem osztom az ügyészség azon álláspontját, mely szerint a bizonyítékok meggyőzőek. A  vallomások eltérőek, nincs technikai bizonyíték, nincs közvetlen tanúvallomás, és az esetek messze a múltban történtek” – tette hozzá az ügyvéd.

A zaklatáson és nemi erőszakon felül a svéd média azzal is vádolja Arnault-t, hogy hallgatásra kényszerítette áldozatait.

Azzal fenyegette meg a nőket, hogy ha bárkinek is beszélnek a dologról, akadémiai kapcsolatait és más befolyásos emberek ismeretségét fogja felhasználni arra, hogy “indexre tegye” őket. 

Erkölcsi lejtmenetben a Svéd Akadémia

A botrány 8 akadémikus de facto lemondásához vezetett. A Svéd Akadémiai tagságot ugyanis korábban egy életre szólóan ítélték oda.

7F7B1Aed 6Dd1 4Ff4 8681
Katarina Frostenson És Férje, Jean-Claude Arnault 2011-Ben / Fotó: Afp

A közfelháborodás és az erősödő #MeToo mozgalom miatt aztán a bizottság úgy döntött, az idei díjátadó elmarad.

Idő kell, amíg a testület megtépázott hírnevét sikerül visszaállítani. 

Az ez évi győztest majd csak jövőre, a 2019-es nyertessel együtt hirdetik ki. Az Akadémia szeptemberig szünetelteti tevékenységét, de jelenleg 18 tagjából is csupán 10 aktív. Ráadásul 4 hely megüresedett, miután a botrány nyomában nemrégiben többen lemondtak. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.