Nézem Walkman TOY és METEO a Dürerben: Későre hagyott katarzisok

TOY és METEO a Dürerben: Későre hagyott katarzisok

Promóció

Az újgenerációs pszichedelikus rock brit követeit, a TOY zenekart várta hétfőn a Dürer Kert közönsége. Amit kaptak, vegyes volt: időnként nehezen állt össze, helyenként azonban egész briliáns pillanatokat élhettek át.

Felvezetésként összeomlás

Promóció
- Advertisement -

A TOY agytekervény-forgató hullámaira a garage psych-ot játszó, magyar feltörekvő alakulat, METEO melegítette be az érkezőket. Izgalmas zenéket hoztak, melyekben érződik a potenciál. A csapat a Mongooz & the Magnetből ismert Ian O’Sullivannel egészült ki, aki a nagybőgőt nyúzta, a tőle megszokott lehengerlő energiával. A koncert alatt azt éreztem, hogy ami igazán különlegessé teszi a METEO-t, az a Rözge Maxim Sámuel énekes-gitárosból áradó elképesztő tehetség.

METEO zenekar a Dürer Kertben, a TOY koncertje előtt / Fotó: Bodnár Dávid Photography

A felállásból csak az ő nyakában lógott gitár, szüntelenül ontotta magából a riffeket és a szólókat, amikor éppen nem a hangjával varázsolt: hol mély, hol magas szólamokkal egészítve ki az összképet. Különleges frontember hatását keltette, a performanszot megspékelve egy samanisztikus tánccal és teátrális összeomlással pedig még inkább.

Összeomlás helyett levezetés

A zenekar 2010-ben alakult, azóta három nagylemezzel jelentkezett. Krautrock és shoegaze elemekkel játsszák a pszichedelikus rockot, dalaikat egy sajátos sötét hangulat járja át, gondosan válogatott torzítások és effektek, néhol kísérleti elemek.

TOY zenekar a Dürer Kertben / Fotó: Bodnár Dávid Photography

A brit ötös a legújabb, Clear Shot című nagylemezük egyik legismertebb dalával, az I’m still believinggel indított. A hangszereik legalábbis ekkor szólaltak meg az éjszaka során először, a közönségen azonban hiába kereste volna akárki a TOY láttán kitörő lelkesedést. Ami még jobban meglepett, hogy a második nekifutás – a Kopter, az, ami az egyik legintenzívebb az első albumról nem igazán nyitott meg semmit.

Álmosan, erőtlenül kezdtek. Hogy miért? A válasz talán a billentyűknél helyet foglaló Max Oscarnold kávéspoharának mélyén rejlett.  

Fontos pozitívum, hogy elég változatos settel léptek fel: érthető módon, hiszen legutoljára négy éve jártak Magyarországon. A dallistában szinte egyenlő arányban voltak zenék a csapat mindhárom nagylemezéről, így a zenekar összes arcát megmutathatta.

TOY zenekar a Dürer Kertben / Fotó: Bodnár Dávid Photography

A koffein ereje

Egyszer csak azon kaptam magam, hogy kínosan sokáig köti le a figyelmem a billentyűs hangszerére ragasztott “Brian Jones died for your sins” matrica. Kezdtem megérteni: az előszeretettel kísérletező banda akkor jó igazán élőben, ha kibontakoznak a szofisztikált kontroll alól. A Colours running out ismerős dallamára belelkesült újra a közönség is, a Fall Out of Love reszelős, emelkedő fináléjára pedig megérkezett végre a TOY, amit vártam. A számvégi katarzisok egyre erősebben lüktettek, mígnem elsöprő erejűvé váltak.

TOY Dream Orchestrator (TVAM Remix)

Listen to TOY Dream Orchestrator (TVAM Remix) on Spotify: https://open.spotify.com/album/5C1pcSAnqXRAslYorhSIg3 TOY Artist Page, Socials and Shop Link: http://heavenlyrecordings.com/artist/toy/

A Dream Orchestrator idejére már biztosan hatott a kávé, innentől pedig már szinte szusszanás nélkül lüktettek a perceken át tartó álomszerű blokkok a koncert végéig. A fénytechnika is remekül asszisztált a hangszerek vágtájához.

Külön dicséret illeti Charles Savidge basszerost, aki az elejétől töretlen lelkesedéssel pakolta a témákat.

A ráadás Dead&Gone alatt már mindenki belerázódott, talán kicsit későn. A színpadi jelenlétüket leginkább a koncentráció jellemezte, ami nem is meglepő, ilyen rétegelt zenei darabok bemutatásakor. Ezért volt, hogy a közönség és köztük nem igazán alakult ki semmilyen kapcsolat. Aranyos volt, ahogy Tom Dougall (énekes) próbálkozott a magyar köszönömmel a számok végén, majd feladta és visszatért a thank you-hoz.

TOY – Fast Silver (Official Audio)

Fast Silver is taken from TOY’s third studio album ‘Clear Shot’ released on Heavenly Recordings on October 28th, 2016 Pre order your copy here: http://heavenlyemporium.com/buy/clear-shot-1/

A TOY koncertje összességében jó csemege lehetett a pszichedelikus műfajok kedvelőinek, de aki csak bulizni jött (ha volt egyáltalán ilyen), az nem biztos, hogy megtalálta, amit keresett. Amikor durvultak a zenészek, majdnem mindenki jól szórakozott, de a gondosan komponált, kísérletezőbb részeknél nem sokan lelkesedtek.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3