Tracey Emin brit művész interjút adott a BBC Radio 4-nek, amelyben többek között a művészetéről, magáról a művészetről, a rákkal való küzdelméről és David Bowie barátságáról is beszélt.

Nem értették meg a művészetének komolyságát

Tracey Emin brit feminista festőművész-szobrász-képzőművész interjút adott a BBC Radio 4-nek, amelyben többek között a művészetéről, magáról a művészetről, a rákkal való küzdelméről és David Bowie barátságáról is beszélt – írta a The Guardian.

Tracey Emin Everyone I Have Ever Slept With
Emin Műalkotás-Sátra, Az Everyone I Have Ever Slept With 1963-1995 / Fotó: Wikimedia Commons

Az 58 éves Tracey Emin, akit 2011-ben a Királyi Akadémia rajzprofesszorává neveztek ki, a ’90-es években szerzett hírnevet és ismertséget az Everyone I have slept with 1963-1995 (Mindenki, akivel valaha lefeküdtem 1963-1995 között) című műalkotásával, és azóta is a figyelem középpontjában áll. Azonban előtte „átnéztek rajta”, észre sem vették a szakmában sem az elmúlt 20 évben, sőt az emberek nem értették meg művészetének „komolyságát”. 

Ma már viszont a BBC szerint a „legünnepeltebb” művész az Egyesült Királyságban.

Mindenki, akivel valaha lefeküdtem, 1963-1995

A műalkotás egy sátor volt, amelybe mindenki nevét beleírta, akivel valaha lefeküdt Tracey Emin. Ikonikussá vált, a művet Charles Saatchi iraki-brit üzletember-műgyűjtő vásárolta meg.

Ehelyett, mint hozzátette, „nárcisztikus, tébolyodott, sikoltozó banshee-nek” gondolták őt. (Egy ír legenda szerint a banshee egy női boszorkányszellem, ami sikoltásával figyelmezteti a ház lakóit, hogy valaki hamarosan meg fog halni.)

Szerinte magányos a művészélet

Legutóbbi kiállításai között szerepel egy 2018-as neonreklám a londoni St. Pancras vonatállomáson, amelyen az I want my time with you (Veled akarom tölteni az időm) felirat olvasható, tavaly pedig festményeit, neonjait és szobrait is kiállították Edvard Munch művei mellett a brit Királyi Akadémián.

Tracey Emin I Want My Time With You St Pancrass
Az I Want My Time With You Műve Előtt / Fotó: John Stillwell / Pa
„Nem, azt hiszem, nem hagyták figyelmen kívül a festményeimet” – mondta Emin arra a kérdésre, hogy szerinte hogyan viszonyultak a festményeire, azok is visszhang nélkül maradtak-e.

A szombat este sugárzott interjúban Emin beszélt a művészetről mint életformáról is. Mint mondta, az élet művészként „igazán magányos”. Szerinte nem lehet művész valaki, aki a bulikat járja – „az sosem fog működni”.

Tracey Emin Muvesz Mindenki Akivel Valaha Lefekodtem
Emin A This Is Life Without You – You Made Me Feel Like This (Ez Az Élet Nélküled – Te Késztettél Arra, Hogy Ezt Érezzem) Festménye Előtt A Brit Királyi Akadémián, 2018-Ban / Fotó: White Cube

„Van egy részed, amelynek mélyre kell menni, ahogy én szoktam mondani, «belül a barlangban», és ha nem mész be a barlangba, soha nem fogsz művészetet létrehozni. Képesnek kell állni és látni magad ahhoz, hogy létrehozd a művészetet” – tette hozzá.

Legyőzte a rákot is Tracey Emin

Tavaly egyébként hólyagrákot diagnosztizáltak nála, de egy sor műtéten átesett áprilisban, majd bejelentette, kigyógyult a betegségből. Felépülése során azt mondta, hogy életét az orvostudomány mellett a szerelem mentette meg. Mint hozzátette, a rákdiagnózisa előtt lett szerelmes.

A sebészem kedves volt, bár valójában egy robot végezte el az összes műtétemet, ami egészen hihetetlen. De azt hiszem, a szerelem mentett meg, (…) nem a művészet. Közvetlenül azelőtt szerettem a páromba, hogy megtudtam volna, hogy rákos vagyok

– árulta el őszintén Emin, aki azt is elmesélte, hogy egy véletlen találkozás David Bowie-val egy kensingtoni libanoni étteremben még 1996-ban odáig vezetett, hogy összebarátkozott a néhai zenésszel.

Kapcsolódó cikk

„Valaki az asztal fölé hajolt, és azt mondta: «Nagyon sajnálom, hogy közbeszólok, a nevem David, és csak azt szeretném elmondani, mennyire szeretem a munkádat.» Majd Felnéztem, David Bowie pedig rám, és azt mondtam: „Szintén” – emlékezett vissza Emin.

„És barátok lettünk. Egyszerűen elképesztő volt, hogy az egyetlen emberrel, akinek nagy rajongója voltam, barátságot kötöttem” – tette hozzá.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet