Emberi gyarlóságainknak, a meggyilkolt transznemű szexmunkásoknak vagy a ghánai gabonatárolóknak állítsanak szobrot a Trafalgar téri talapzaton Londonban?

Trafalgár téri szobor: A Negyedik Talapzat program jövőre új szoborot hoz

A szervezők május 24-én ismertették azt a hat kortárs pályaművet, amely továbbra is versenyben maradt azért, hogy a londoni Trafalgar téri negyedik szobortalapzatra kerülhessen, írja a The Guardian. A szűkített listára felkerültek az Egyesült Királyságon kívül élő művészek alkotásai is, hogy leváltsák a jelenlegi ideiglenes szobrot, a tejszínhabot cseresznyével a tetején, amelyre leszállt egy légy. Heather Phillipson The End (A vége) című alkotásához tartozik egy drón is.

Az 1844-ben átadott téren a négyből az egyik piedesztálra végül egészen 1999-ig nem került szobor. A Királyi Képzőművészeti Társaságtól végül a Főpolgármesteri Hivatal vette át a lebonyolítási feladatokat a 2000-es évek elején, ennek köszönhetően 2005 óta 1-2 évre kerül ki egy-egy kortárs alkotás az angol főváros egyik leghíresebb terére.

Trafalgar Ter Negyedik Talapzat Palyazat
Nicole Eisenman ékszertartója / Fotó: Reuters

A hat döntős pályamű a londoni Nemzeti Galériában tekinthető meg július 4-ig, ahol a közönség is véleményezheti a műveket. A lebonyolítás további szabálya szerint 2022-ben és 2024-ben avatják fel a két kiválasztott szobrot.

A külföldi kortárs képzőművészek javaslatai Londonnak

A döntő egyik alkotója Teresa Margolles mexikói képzőművész, aki 850 gipszöntvényből álló installációjával arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy eddig ennyi transznemű nőt gyilkoltak meg világszerte. A közép-amerikai kultúrákból ismert koponyaállványra emlékeztető „ellenállás falára élő nők arcai kerülnének. A művész szándékai szerint az időjárás viszontagságainak kitett képmások idővel ki fognak fakulni és meg is sérülhetnek, így az alkotás „ellenműemlékké” alakulna át még mielőtt a következő szobor átvenné a helyét.

Kapcsolódó cikk

Ibrahim Mahama javaslata az 1960-as években Ghánában épült, majd elhagyott brutalista gabonatárolókat idézi meg és teszi zölddé a növényekkel. 

Nicole Eisenman brooklyni képzőművész egy ékszertartó állványhoz hasonló alakzattal nevezett, amelyre „jelentőségteljes és felesleges” tárgyakat aggatott, például Nelson tábornok medáljait, egy celluxtépőt, egy elviteles kávéspohárra való műanyag tetőt vagy egy összenyomott sörösdobozt.

Űrhajó vagy görcsember?

A lengyel Goshka Macuga az Egyesült Királyságban él, és a legszívesebben rakétakilövőnek használná a talapzatot, hogy az űrhajóval szélesebb perspektívákat tárhasson az emberek elé. 

Samson Kambalu Malawiban született, jelenleg az Oxfordi Egyetem képzőművészeti docense. Egy 1914-ben készült fényképet szeretne megeleveníteni, amelyen John Chilembwe baptista lelkész és barátja, John Chorley brit misszionárius látható Afrikában egy templom előtt. Chilembwe kalapban van annak ellenére, hogy a gyarmati törvények szerint a feketéknek le kellett venniük a kalapjukat az európaiak előtt. Egy évvel később, amikor fellázadt a feketéket diszkrimináló törvények ellen, megölték.

Fourth Plinth whipped cream and fly sculpture unveiled at Trafalgar Square

A sculpture depicting a whirl of cream topped with parasites has been unveiled in London's Trafalgar Square.The installation on the Fourth Plinth - home to a...

A hatodik alkotás a német Paloma Varga Weisztől érkezett, aki egy Bumpman nevő figurát ültetne a talapzatra. A görcsember a szuperhősökkel ellentétben az emberi gyarlóságokra, gyengeségekre és bizonytalanságokra emlékeztet a testét borító dudorokkal.

A két győztest egy művészekből és médiaszemélyiségekből álló testület fogja kiválasztani.

Mivel a vita a programunk motorja, ezért a megbízó londoni polgármesteri hivatal nagyon várja, vajon a közönség mit gondol a hat pályaműről

– mondta a zsűri elnöke, Ekow Eshun író, műsorvezető. 

A megrendelő önkormányzat nevében Sadiq Khan, London nemrég újraválasztott polgármestere kijelentette, hogy a Negyedik Talapzat pályázat a kortárs művészeti megrendelések egyik legjelentősebbike az egész világon.

Trafalgar Square Fourth Plinth: Shortlist announced

Trafalgar Square Fourth Plinth: Shortlist announcedA giant rocket and casts of the faces of 850 trans people are two of the proposals put forward for Trafalg...

A Trafalgar tér London egyik legforgalmasabb pontja, kihagyhatatlan turistalátványosság. Ugyanúgy hozzátartozik a város imázsához, mint a Tower, a Szent Pál székesegyház, a Soho, a William Shakespeare Globe Színháza, vagy az Abbey Road.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk