Díjat alapított a Trafó a legprogresszívebb független színházi előadásoknak Halász Péter-díj néven

A Trafó és a Színház folyóirat 2018-ban Halász Péter-díjat alapított. A XX. századi New York-i és európai színházművészet egyik legjelentősebb újító személyiségéről elnevezett elismerés odaítélésére az alapítók olyan független esztéták, kritikusok és szakújságírók közösségét kérték fel, akik évek óta rendszeresen elemzik, értelmezik és népszerűsítik a kortárs / független színházi szcéna jelenségeit. A kortárs tánc Lábán-díja mellé társított előadó-művészeti díj célja az előző naptári évben bemutatott legizgalmasabb, leginnovatívabb, legprogresszívebb független színházi produkciók elismerése és népszerűsítése.

A díj odaítélése két körben zajlik. A négyfős válogató csapat az alábbi öt előadást jelölte díjra:

99,6% (Reactor, Kolozsvár. Alkotók: Adorjáni Panna, Raul Coldea, Csala Hermina, Radu Dogaru, Petro Ionescu, Bogdan Olarson, Ötvös Kinga, Oana Mardare, Adi Tudoran)

Cigány magyar – Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház / A Tudás Hatalom és a Mentőcsónak Egység / Császi Ádám

Megfigyelők (Trafó, Alkotó: Kelemen Kristóf)

Majdhaleszidőm (Alkotó: Réti Anna, Lakásszínház)

Díszelőadás (Trafó, Alkotó: Titkos Társulat / Kárpáti Péter)

#Mindenkitörténet (Trafó, Alkotók: Cseh-Szombathy Márton, Csetri Orsolya, Koszty Andrea, Márta Matild, Papp Katalin, Sulyok Rozi, Szetlik Péter, Szikszai Bálint, Várhelyi Valentina

Dramaturg: Szász Hanna
Konzulens: Kelemen Kristóf
Asszisztens: Elefánti Emma
Csoportvezetők: Szepes Anna és Török Tímea)

Örkény István özvegye, Radnóti Zsuzsa Kossuth-díjas dramatug díjat alapított

A Kossuth-díjas dramaturg mint mondja a díjról: Olyan kortárs drámákat, színpadi írásműveket díjaznak, amelyek közéleti tartalmúak, kritikus hangvételűek, tehát történelmi múltunk eddig kibeszéletlen, fájdalmas eseményeiről beszélnek. Mint Radnóti Zsuzsa mondja a fél évszázados munkáját végigkísérték a fentiek, emiatt is döntött ezen kritériumokról a díj kapcsán.

A négyfős döntő kuratórium ezekből az előadásokból választja ki a nyertes produkciót. A díjátadót a május 14-én rendezik meg.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból