A nemi identitászavar többé nem sorolható a mentális betegségek közé

Végre fellélegezhetnek a transznemű emberek, mivel sokáig mentális betegségként állították be a transzneműséget. Idén elfogadta az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO, hogy az állapot a szexualitáshoz köthető, nem pedig a mentális betegségekhez.

A köztudatban évtizedeken keresztül mentális betegeknek állították be azokat az embereket, akik nem fértek össze saját nemükkel. Részben emiatt is megbélyegezték, kirekesztették őket a társadalomból. Egészen 2019-ig kellett várni, hogy ez az állapot megváltozzon. A WHO szakértői tavaly nyár óta folytattak tárgyalásokat az ügy kapcsán, mire végre nem nemi identitászavarként (gender identitiy disorder), hanem nemi összeférhetetlenség (gender dysphoria) néven titulálják, amikor valaki nemi identitása nem fér össze biológiai nemével.

gay flag
Egyre több jogot szereznek az LMBTQ tagjai / Fotó: Humen Online

Mindez annak az eredménye, hogy a tudományos megítélés is változott, így a Betegségek Nemzetközi Osztályozásának legfrissebb változatában a nemi inkompatibilitás a mentális betegségek helyett a szexuális egészség fejezet alatt lesz mostantól megtalálható. Graeme Reid, aki LMBTQ-jogokkal foglalkozik, elmondta, hogy ez a lépés végre valamennyire felszabadítja a transznemű embereket a nyomás alól. Ugyanis eddig csak úgy tudtak nemátalakító műtétet kérvényezni, ha elismerték, hogy mentálisan betegek, ami már önmagában megalázó.

Taylor Swift levélben kéri Tennessee állam szenátorát az LMBTQ-jogok visszaállítására

Taylor Swift jelenleg Tennessee államban él, és mivel szívén viseli az LMBTQ-közösség ügyeit, egy nyílt levelet írt a republikánus szenátornak, Lamar Alexandernek. A levélben arra kéri a politikust, hogy védje meg az LMBTQ emberek jogait és támogassa az esélyegyenlőség törvényét. Swift elmondása szerint Amerika nem védi meg a saját embereit, és azoknak, akik az LMBTQ-közösségbe tartoznak, félelemben kell élniük.

Magyarországon két pszichiáter szakvéleménye és megerősítése is kellett a műtéthez, amelyet 90%-ban az érintettnek kell fizetnie. Bár lehetőség szerint, az állam nagyobb összeget is fizethet, vagy akár a teljes összeget. Az intézkedések minden szempontból könnyítést jelentenek a transznemű embereknek, de az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump pont az ellen dolgozik, hogy a jövőben több joga legyen az LMBTQ-közösség tagjainak. Ilyen a transznemű emberek kitiltása a hadseregből vagy a hajléktalanszállókról.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból