A transznemű sportolók megjelenése a versenysportban súlyos érdekellentétekkel jár és számos jogi-etikai problémát szül. A bináris, férfi-női kategóriák rendszerében a transznemű sportolóknak is joguk van ahhoz, hogy azok között indulhassanak, amely nemmel azonosnak érzik magukat. Ugyanakkor a többi versenysportoló sem kerülhet miattuk hátrányba – főleg, ha a legfontosabb címek elnyerése a tét. Meg lehet-e és kell-e egyszerre felelni mindenki jogos igényének méltányos módon? 

Transzneműek és a binárisan kategorizáló versenysport

A színészetben az a fő kérdés, etikus-e, ha egy transznemű szerepet cisz nő vagy férfi játszik el. Scarlett Johansson és Halle Berry is adtak már vissza transznemű szerepet a bírálatok hatására. A versenysportban viszont nem csak a transznemű sportoló, hanem az egész élmezőny karrierjét és egzisztenciáját meghatározhatja, hogy egy-egy transznemű sportoló a férfiak vagy a nők között indul. 

Az emberek többségét jó eséllyel sehol a világon nem érdekelné, hogy női vagy férfi kategóriában versenyeznek-e a transznemű sportolók, ha ezen nem múlnának olimpiai vagy világbajnoki címek és rekordok. A The Conversation írása azt járta körbe valós amerikai példák segítségével, hogy fel lehet-e oldani ezeket az ellentéteket.

Transznemu Sportolok

2018-ban és 2019-ben egy transznemű futónő, Terry Miller nyerte Connecticut állam középiskolai bajnokságát 55, 100, 200 és 300 méteres síkfutásban. Miller egyetlen igazi ellenfele, Andraya Yearwood szintén transznemű volt.

Kapcsolódó cikk

2017-ben és 2018-ban a transznemű Mack Beggs uralta az 50 kg-os középiskolás lányok birkózómezőnyét. Két állami bajnoki címet nyert, és egy elképesztő rekordot is felállított 89 győzelemmel egyetlen vereség nélkül. Míg Connecticut államban a sportolók identitásuk alapján döntik el, hogy a nők vagy a férfiak között versenyeznek, addig Texasban a születési nemük alapján nevezhetnek a sportolók.

Az érdemi részvétel fontossága

A fenti példák ellenére még Amerikában is nagyon alacsony a transznemű sportolók létszáma. Arra pedig semmi bizonyíték nincs, hogy valaki kizárólag azért váltott volna nemet, hogy így kerüljön a legjobbak közé.

Vannak törvényalkotók azonban, akik igyekeznek ezekbe a példákba kapaszkodni, és olyan törvénytervezeteket nyújtanak be, amely csak születési nemük szerint engedné a transznemű kamaszokat versenyezni. De ezzel a javaslattal a transznemű nők a férfiak mezőnyében hátrányba kerülnének, és akár még a sporttól is eltántorítaná az érintett fiatalokat.

Azt már több tanulmány is bizonyította, hogy a sport milyen jó hatással van a fizikai és a mentális egészségre. Mivel a transznemű fiatalok lelki egészsége különösen törékeny, ezért mindenképpen fontos lenne, hogy ha szeretnének, engedjék őket versenyezni.

A cikk megemlíti, hogy a sportolók számára nem csak a részvétel a fontos, hanem az érdemi részvétel. Ez egyrészt azt jelenti, hogy az egyén komolyan veszi a versenysportot, másrészt pedig hogy senki se tudja minden versenyen könnyedén leuralni az ellenfeleket, mert az senki számára sem érdemi részvétel.

Kapcsolódó cikk

Éppen ezért jöttek létre a férfi és a női kategóriák, az egyes korosztályi bontások a gyerekeknél és a fiataloknál, ezért tartanak külön paralimpiát, ahol testi-mentális fogyatékosságuk mértéke szerint kategóriákba sorolva versenyeznek a sportolók.

A Williams lányok a férfi világranglista 203. helyezettje ellen

A legjobb férfi és a női sportolók teljesítménye között megdöbbentő a különbség. A teniszező és nőjogi aktivista Serena Williams-t bátran nevezhetjük az egyik valaha élt legkiválóbb sportolónőnek. 1998-ban, még igazi nagy győzelmei előtt testvérével, Venus-szal azt állították, hogy nincs olyan férfi teniszező a világranglista első 200 helyezettjén kívül, akit ne tudnának legyőzni. A világranglistán 203. helyen álló Karsten Braasch vállalta a kihívást, és végül Serenát 6-1-re, Venus-t 6-2-re verte meg.

The Battle of The Sexes Saga! Remember Serena and Venus versus Karsten Braasch?!

In light of Serena's absence from the game for a while, AND John McEnroe's recent comments about her in comparison to male players, let's reminisce about one...

Serena Williams a meccs után úgy nyilatkozott, hogy nem számította arra, hogy ilyen nehéz lesz. Pedig olyan labdákat adott, amilyenekkel női ellenfeleit máskor könnyedén legyőzi, de Braasch simán visszaadta azokat is.

2019-ben az amerikai fiúk középiskolás bajnokságát 10,35 másodperces idővel nyerte egy minnesotai tanuló. Ugyanebben az évben Shelly-Ann Fraser-Pryce, a 100 méteres síkfutás olimpiai bajnoka 10,71 másodperces idővel megdöntötte a szám világrekordját. Az amerikai fiúk között idejével mindössze a 19. helyezést szerezte volna meg.

A fenti példák is azt igazolják, hogy nincs az az edzésterv, nincs az az edzésmennyiség, nincs az a pénzösszeg, amely, ha a legjobb női sportolók rendelkezésére áll, le tudnák győzni a hasonlóan magas színvonalon készülő férfiakat. A férfi sportolók nem csak nagyobbak, gyorsabbak és erősebbek, hanem egy külön kategória a nőkhöz képest.

Hogy tudnak a transznemű sportolók úgy versenyezni, hogy ne kerüljenek hátrányba?

Az egyik javaslatot Kurt Vonnegut disztópikus sci-fijében, a Harrison Bergeronban olvashatjuk. A versenyzőket a tesztoszteronszintjük alapján rangsorolták, aztán algoritmusok alapján a kiugró értékekkel rendelkezőket bizonyos  hendikeppekkel hátráltatták őket. Ez a megoldás természetesen nem alkalmazható profi sportolók esetében, és a tesztoszteron-szint sem az egyetlen mindenható paraméter. 

Egy másik megoldás szerint el kellene törölni a nemi kategóriákat, és kizárólag képességeik szerint kellene divíziókba sorolni a sportolókat. Ez alapján Serena Williams nyilván nyerhetne versenyeket, de egészen biztosan esélye sem lenne nagy tornákon győzedelmeskedni.

A legkevésbé fájdalmas megoldás?

Mivel nincsen tipikus transznemű sportoló, ráadásul a sportágak jellege is meghatározó, ezért túl általános szabályok sem alkalmazhatók. A férfiak versenye helyett nyílt kategóriát lehetne hirdetni, ahol bárki indulhat. A transznemű sportolók teljesítményét egyénileg vizsgálnák meg, és a verseny rendezője döntené el, hogy a paraméterek ismeretében a nők között vagy a nyílt versenyben értékelik.

Amennyiben egy transznemű női sportoló biológiai előnyei miatt nem fér be a női kategóriába, a nyílt kategóriában még indulhat. Ez a megoldás nem a sportoló női létét vonja kétségbe, hanem a többi női sportolóval szembeni méltányosság jegyében elismeri, hogy az eredményei meghaladják a nők kategóriáját.

Egy biztos: nem lehet olyan döntést hozni, amely mindenki számára kedvező – és akkor még a női testben XY kromoszómákkal élő, világklasszis középtávfutó, Caster Semenya esetéről szó sem volt. Mégis, talán a fenti eljárás a leginkább méltányos minden résztvevővel szemben.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk