Transzneműek a versenysportban: lehet-e minden élsportolót méltányos elbírálásban részesíteni?

A transznemű sportolók megjelenése a versenysportban súlyos érdekellentétekkel jár és számos jogi-etikai problémát szül. A bináris, férfi-női kategóriák rendszerében a transznemű sportolóknak is joguk van ahhoz, hogy azok között indulhassanak, amely nemmel azonosnak érzik magukat. Ugyanakkor a többi versenysportoló sem kerülhet miattuk hátrányba – főleg, ha a legfontosabb címek elnyerése a tét. Meg lehet-e és kell-e egyszerre felelni mindenki jogos igényének méltányos módon? 

Transzneműek és a binárisan kategorizáló versenysport

A színészetben az a fő kérdés, etikus-e, ha egy transznemű szerepet cisz nő vagy férfi játszik el. Scarlett Johansson és Halle Berry is adtak már vissza transznemű szerepet a bírálatok hatására. A versenysportban viszont nem csak a transznemű sportoló, hanem az egész élmezőny karrierjét és egzisztenciáját meghatározhatja, hogy egy-egy transznemű sportoló a férfiak vagy a nők között indul. 

Az emberek többségét jó eséllyel sehol a világon nem érdekelné, hogy női vagy férfi kategóriában versenyeznek-e a transznemű sportolók, ha ezen nem múlnának olimpiai vagy világbajnoki címek és rekordok. A The Conversation írása azt járta körbe valós amerikai példák segítségével, hogy fel lehet-e oldani ezeket az ellentéteket.

transznemu sportolok

2018-ban és 2019-ben egy transznemű futónő, Terry Miller nyerte Connecticut állam középiskolai bajnokságát 55, 100, 200 és 300 méteres síkfutásban. Miller egyetlen igazi ellenfele, Andraya Yearwood szintén transznemű volt.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

2017-ben és 2018-ban a transznemű Mack Beggs uralta az 50 kg-os középiskolás lányok birkózómezőnyét. Két állami bajnoki címet nyert, és egy elképesztő rekordot is felállított 89 győzelemmel egyetlen vereség nélkül. Míg Connecticut államban a sportolók identitásuk alapján döntik el, hogy a nők vagy a férfiak között versenyeznek, addig Texasban a születési nemük alapján nevezhetnek a sportolók.

Az érdemi részvétel fontossága

A fenti példák ellenére még Amerikában is nagyon alacsony a transznemű sportolók létszáma. Arra pedig semmi bizonyíték nincs, hogy valaki kizárólag azért váltott volna nemet, hogy így kerüljön a legjobbak közé.

Vannak törvényalkotók azonban, akik igyekeznek ezekbe a példákba kapaszkodni, és olyan törvénytervezeteket nyújtanak be, amely csak születési nemük szerint engedné a transznemű kamaszokat versenyezni. De ezzel a javaslattal a transznemű nők a férfiak mezőnyében hátrányba kerülnének, és akár még a sporttól is eltántorítaná az érintett fiatalokat.

Azt már több tanulmány is bizonyította, hogy a sport milyen jó hatással van a fizikai és a mentális egészségre. Mivel a transznemű fiatalok lelki egészsége különösen törékeny, ezért mindenképpen fontos lenne, hogy ha szeretnének, engedjék őket versenyezni.

A cikk megemlíti, hogy a sportolók számára nem csak a részvétel a fontos, hanem az érdemi részvétel. Ez egyrészt azt jelenti, hogy az egyén komolyan veszi a versenysportot, másrészt pedig hogy senki se tudja minden versenyen könnyedén leuralni az ellenfeleket, mert az senki számára sem érdemi részvétel.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Éppen ezért jöttek létre a férfi és a női kategóriák, az egyes korosztályi bontások a gyerekeknél és a fiataloknál, ezért tartanak külön paralimpiát, ahol testi-mentális fogyatékosságuk mértéke szerint kategóriákba sorolva versenyeznek a sportolók.

A Williams lányok a férfi világranglista 203. helyezettje ellen

A legjobb férfi és a női sportolók teljesítménye között megdöbbentő a különbség. A teniszező és nőjogi aktivista Serena Williams-t bátran nevezhetjük az egyik valaha élt legkiválóbb sportolónőnek. 1998-ban, még igazi nagy győzelmei előtt testvérével, Venus-szal azt állították, hogy nincs olyan férfi teniszező a világranglista első 200 helyezettjén kívül, akit ne tudnának legyőzni. A világranglistán 203. helyen álló Karsten Braasch vállalta a kihívást, és végül Serenát 6-1-re, Venus-t 6-2-re verte meg.

The Battle of The Sexes Saga! Remember Serena and Venus versus Karsten Braasch?!

In light of Serena's absence from the game for a while, AND John McEnroe's recent comments about her in comparison to male players, let's reminisce about one...

Serena Williams a meccs után úgy nyilatkozott, hogy nem számította arra, hogy ilyen nehéz lesz. Pedig olyan labdákat adott, amilyenekkel női ellenfeleit máskor könnyedén legyőzi, de Braasch simán visszaadta azokat is.

2019-ben az amerikai fiúk középiskolás bajnokságát 10,35 másodperces idővel nyerte egy minnesotai tanuló. Ugyanebben az évben Shelly-Ann Fraser-Pryce, a 100 méteres síkfutás olimpiai bajnoka 10,71 másodperces idővel megdöntötte a szám világrekordját. Az amerikai fiúk között idejével mindössze a 19. helyezést szerezte volna meg.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A fenti példák is azt igazolják, hogy nincs az az edzésterv, nincs az az edzésmennyiség, nincs az a pénzösszeg, amely, ha a legjobb női sportolók rendelkezésére áll, le tudnák győzni a hasonlóan magas színvonalon készülő férfiakat. A férfi sportolók nem csak nagyobbak, gyorsabbak és erősebbek, hanem egy külön kategória a nőkhöz képest.

Hogy tudnak a transznemű sportolók úgy versenyezni, hogy ne kerüljenek hátrányba?

Az egyik javaslatot Kurt Vonnegut disztópikus sci-fijében, a Harrison Bergeronban olvashatjuk. A versenyzőket a tesztoszteronszintjük alapján rangsorolták, aztán algoritmusok alapján a kiugró értékekkel rendelkezőket bizonyos  hendikeppekkel hátráltatták őket. Ez a megoldás természetesen nem alkalmazható profi sportolók esetében, és a tesztoszteron-szint sem az egyetlen mindenható paraméter. 

Egy másik megoldás szerint el kellene törölni a nemi kategóriákat, és kizárólag képességeik szerint kellene divíziókba sorolni a sportolókat. Ez alapján Serena Williams nyilván nyerhetne versenyeket, de egészen biztosan esélye sem lenne nagy tornákon győzedelmeskedni.

A legkevésbé fájdalmas megoldás?

Mivel nincsen tipikus transznemű sportoló, ráadásul a sportágak jellege is meghatározó, ezért túl általános szabályok sem alkalmazhatók. A férfiak versenye helyett nyílt kategóriát lehetne hirdetni, ahol bárki indulhat. A transznemű sportolók teljesítményét egyénileg vizsgálnák meg, és a verseny rendezője döntené el, hogy a paraméterek ismeretében a nők között vagy a nyílt versenyben értékelik.

Amennyiben egy transznemű női sportoló biológiai előnyei miatt nem fér be a női kategóriába, a nyílt kategóriában még indulhat. Ez a megoldás nem a sportoló női létét vonja kétségbe, hanem a többi női sportolóval szembeni méltányosság jegyében elismeri, hogy az eredményei meghaladják a nők kategóriáját.

Egy biztos: nem lehet olyan döntést hozni, amely mindenki számára kedvező – és akkor még a női testben XY kromoszómákkal élő, világklasszis középtávfutó, Caster Semenya esetéről szó sem volt. Mégis, talán a fenti eljárás a leginkább méltányos minden résztvevővel szemben.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból