Nézem Film Ilyen volt Trianon 100 éve – Ingyenes filmeket tett...

Ilyen volt Trianon 100 éve – Ingyenes filmeket tett közzé a Budapest Távmozi

Promóció

A korszakban játszódó filmeket, valamint a korabeli virágzó filmes és színházi életet bemutató Filmhíradót láthatnak ingyenesen a nézők a Budapesti Távmozi oldalán június 4-én a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulója alkalmából.

Horthy Miklós unokája beszél eddig ismeretlen eseményekről

Promóció
- Advertisement -

A Budapest Film Zrt. a Trianon 100 eseménysorozathoz kapcsolódva négy alkotást tesz ingyenesen elérhetővé az Art Mozi oldalán – olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

A Fidesz az egyetlen párt, amely nem volt hajlandó emlékezni Trianonra

Vajon emlékeznek-e még arra a Fidesz hívei – határokon innen és túl -, hogy Orbán Viktor és a Fidesz 1990. június 4-én kivonult a parlamenti ülésteremből a trianoni megemlékezés egyperces néma gyászszünete alatt? A korabeli parlamenti jegyzőkönyvbe aznap a következőket jegyezték fel, írja a Hírklikk: „Elnök: Tisztelt Képviselőtársaim!

A Nagyapám: Horthy Miklós című dokumentumfilmben Horthy István, a kormányzó unokája beszél sokak számára ezidáig ismeretlen eseményekről, amelyek meghatározó jelentőséggel bírtak a 20. századi Magyarország későbbi sorsára. A 66 szezon című szlovák-cseh dokumentumfilm pedig egy kassai uszoda 66 éves történetét mutatja be a történelem viharában.

Csak röhögve lehet túlélni Magyarországot

Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című regényének azonos című filmadaptációja mellett ingyenesen elérhető Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok című, 2015-ös alkotása, amely az 1900-as évek legelejétől a 2000-es évek elejéig követi végig a szereplők sorsát.

Ónodi Eszter(b), Bartsch Kata (k) és Kerekes Viktória (j) / Fotó: Szlovák Judit / Vertigo Media

A filmben töbek között Ónodi Eszter, Bartsch Kata és Kerekes Viktória nyújt kiváló alakítást. Amikor még az Origo nem a Fidesz-kormány zászlóshajója, lejárató platformja volt, 2015-ben olyan címmel közölt kritikát a filmről, mint Csak röhögve lehet túlélni Magyarországot. Mint írták,

középiskolai tananyag kellene, hogy legyen. Filmnek ugyanis nem elég jó, de könnyed hangvételben, humorral mondja fel a huszadik századi történelemleckét, a soha ki nem beszélt, mégis unásig ismert nemzeti traumákat.

A vetítések június 4-én délután egy órakor kezdődnek, és este nyolc óráig tartanak, fél 9-től pedig online közönségtalálkozó lesz.

Eddig soha nem látott filmfelvételek kerültek elő az 1920-as évek Magyarországáról

A közlemény szerint, csaknem 100 éve francia operatőrök járták a magyar falvakat és városokat, hogy megörökítsék az ott élők mindennapi életét. A Magyarországot bemutató riportfilmet a nemrég véget ért 3. Budapesti Klasszikus Film Maraton keretében, a Budapesti Francia Intézetben megtartott szakmai napon mutatta be Elif Rongen holland filmtörténész.

Ha a filmek mellett olvasni is kedved támad, a ma elstartolt Margó Irodalmi Fesztiválon, amely 2020-ban online térbe kényszerült a koronavírus-járvány miatt, bemutatják Cserna-Szabó András alternatív Trianon-antológiáját.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3