A Trump-kormány több jogot adna a szexuális zaklatással vádolt diákoknak

Ha elfogadják az új törvényjavaslatot, az oktatási intézmények leállíthatják a nyomozást számos szexuális zaklatási ügyben. Emellett a vádlott diákok több jogot kaphatnak.

 Az új törvény értelmében az oktatási intézményeknek csak olyan incidensek ügyében lennének kötelesek nyomozást indítani, amik a kampuszon estek meg. Tehát az iskola területén vagy iskolai programokon. Az ítélethez szükséges bizonyítékok meghatározása „túlnyomó többségű”-ről „egyértelmű és világos”-ra módosulna.

Mira Sorvino szerint a szexuális ragadozók elleni küzdelemben az oktatás lehet a fegyver

Az Oscar-díjas színésznő ( Hatalmas Aphrodité) egy éve az elsők között vádolta meg Harvey Weinstein hollywoodi filmmogult szexuális visszaéléssel, és a zaklatási botrány kipattanásától nem változott elszántsága. Mint mondta: diákokkal akar foglalkozni – a kisebbektől egészen az érettségizőkig -, hogy tudatosítsa bennük, mit jelent a beleegyezés és milyen jogaik vannak.

Ahogy a Vice is kiemelte, a javaslat szerint a szexuális zaklatás definíciója is szűkülne. A jelenlegi „nem kívánt, szexuális természetű viselkedés” helyett „olyan nem kívánt szexuális természetű viselkedés, ami annyira komoly és objektíven támadó, hogy akadályoz egy személyt az oktatásban való részvételben”-re változna.

Mi az ára a szexuális zaklatásnak? Ismerd meg Lori történetét!

A legnagyobb problémát talán az jelenti, amikor valaki nem is mer feljelentést tenni, tehát az elkövető továbbra is szabadon szedi áldozatait. Abba azonban kevesen gondolnak bele, hogy ennek oka a kultúránk és az elavult törvényeink. Lori Fox esete az egyik példa, aki egy szexuális zaklatás után feljelentést tett a rendőrségen, de mégis ő jött ki rosszul.

A tervezet érvénybe lépése esetén az oktatási intézmények többé nem lennének felelősek iskolán kívül megesett ügyek iránt. Az intézményeket továbbra is arra buzdítanák, hivatalos panasztétel nélkül is ajánljanak segítséget. Pontosabban órarend-változtatásokat, tiltsák meg a kapcsolatbalépést és helyezzék át a vádlottakat. A törvénynek köszönhetően viszont ezt a nyomozás helyett tennék.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból