Trump növekvő konfliktusa az FBI-jal

Egészen sokkoló az a fajta agresszív támadás, amely a Szövetségi Nyomozóirodát éri, ahogy a Trump-kampány orosz szálainak felderítése egyre közelebb jut az Ovális irodához.

Kevesebb mint kilenc hónappal azután, hogy Donald Trump ígéretett tett a rend és a jog helyreállítására a rendfenntartásban, a Republikánus párt Amerika egyik legfontosabb jogbiztosító szövetsége ellen fordul. És persze megfordult az újságírók fejében, hogy vajon a Demokraták megszeretik-e majd.

Szerdán az FBI kiadott egy hivatalos figyelmeztető közleményt az úgynevezett Nunes-memoval kapcsolatban, amely egyébként azt kifogásolja a Trump-kampány orosz vonatkozásainak felderítésében, hogy azok állítólagos visszaélésekkel történtek Trump 2016-os elnöki kampányába való betekintéssel.

A demokraták és az FBI ügynökei attól félnek a republikánusok által a héten felvetett memoval kapcsolatban, hogy az téves képet fest majd, és nyomozásukat egy anti-Trump boszorkányüldözésnek állítja be. Talán nem alaptalan az attól való tartás sem, hogy a kritika, amely így a nyomozást érheti majd felhasználható Robert Mueller különleges ügyész munkája ellehetetlenítésére a Trump-kampány tényfeltárását illetően.

trump comey
Donald Trump kezet fog James Comey korábbi FBI-igazgatóval, akit aztán elbocsátott / Fotó: Sky News

Ez hetekkel azután történik, hogy republikánus politikusok az FBI ellen szóltak a Fox Newsban. Kedden a kongresszus képviselőházi elnöke, Paul Ryan tisztogatásért kiáltott az FBI-nál. Wisconsin állam szenátora, Ron Johnson korábban egy titkos anti-Trump társaság létével vádaskodott a szövetségi ügynökök között, és

a korrupció legmagasabb fokáról beszélt az FBI-nál,

mielőtt visszakozott volna. A memoról elhíresült Devin Nunes pedig bejelentette a héten, hogy maga az FBI és az Igazságügyi Minisztérium is vizsgálat alatt áll.

Veterán ügynökök és bűnüldözési szakértők döbbenten fogadták a memo potenciális közzétételét és

olyan támadásnak nevezték a lépést, mint egy partizán erőfeszítés, hogy megvédjék az elnököt a törvény elől.

A Szövetségi Nyomozóiroda még soha nem nézett szembe ekkora támadással Amerika nagyobb politikai pártjaitól egy ilyen fontos nemzetbiztonsági nyomozás tekintetében.

Nem mintha ez megállítaná majd az FBI-t a nyomozás folytatásában az evidenciáig, amely felé vezet. Sőt, David Gomez korábbi terrorelhárítási megbízott elmondása szerint mindez visszaüthet olyan módon, hogy az ügynököket a hurok szorítása még keményebb munkára készteti.

Mindezek ellenére, nem minden az ügyben nyilatkozó ex-ügynök volt meglepett. Jeffrey A. Danik, volt FBI-felügyelő szerint a nyomozások mind Hillary Clinton levelezésével, mind Trump kampányával kapcsolatban kisiklott a szövetségiek kezéből.

Ezeket a nyomozásokat olyan emberek vezetik, akik nem függetlenek 

– mondta Danik a Vice-nak. Bár a tisztogatás szó meglehetősen negatív konnotációkat hordoz, Danik szerint nem tagadhatjuk, hogy valami nagyon rosszul megy a nyomozást illetően.

Akármilyen elszántak is Trump és szövetségesei az orosz ügybeli nyomozás akadályozására, az FBI úgy látszik, hosszú távot tervez futni a vizsgálattal, de egyéb támadásokkal és kritikával is meg kell bírkóznia.

Néhány ex-ügynök például egészen addig ment, hogy azt mondja a Daily Beastnek, hogyha a memo napvilágot lát, Christopher Wray – Trump saját maga választottja Mueller különleges ügyész utódjául az ügyben – akár rögtön be is nyújthatja lemondását.

legolvasottabb

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból