Egészen sokkoló az a fajta agresszív támadás, amely a Szövetségi Nyomozóirodát éri, ahogy a Trump-kampány orosz szálainak felderítése egyre közelebb jut az Ovális irodához.

Kevesebb mint kilenc hónappal azután, hogy Donald Trump ígéretett tett a rend és a jog helyreállítására a rendfenntartásban, a Republikánus párt Amerika egyik legfontosabb jogbiztosító szövetsége ellen fordul. És persze megfordult az újságírók fejében, hogy vajon a Demokraták megszeretik-e majd.

Szerdán az FBI kiadott egy hivatalos figyelmeztető közleményt az úgynevezett Nunes-memoval kapcsolatban, amely egyébként azt kifogásolja a Trump-kampány orosz vonatkozásainak felderítésében, hogy azok állítólagos visszaélésekkel történtek Trump 2016-os elnöki kampányába való betekintéssel.

A demokraták és az FBI ügynökei attól félnek a republikánusok által a héten felvetett memoval kapcsolatban, hogy az téves képet fest majd, és nyomozásukat egy anti-Trump boszorkányüldözésnek állítja be. Talán nem alaptalan az attól való tartás sem, hogy a kritika, amely így a nyomozást érheti majd felhasználható Robert Mueller különleges ügyész munkája ellehetetlenítésére a Trump-kampány tényfeltárását illetően.

Trump Comey
Donald Trump Kezet Fog James Comey Korábbi Fbi-Igazgatóval, Akit Aztán Elbocsátott / Fotó: Sky News

Ez hetekkel azután történik, hogy republikánus politikusok az FBI ellen szóltak a Fox Newsban. Kedden a kongresszus képviselőházi elnöke, Paul Ryan tisztogatásért kiáltott az FBI-nál. Wisconsin állam szenátora, Ron Johnson korábban egy titkos anti-Trump társaság létével vádaskodott a szövetségi ügynökök között, és

a korrupció legmagasabb fokáról beszélt az FBI-nál,

mielőtt visszakozott volna. A memoról elhíresült Devin Nunes pedig bejelentette a héten, hogy maga az FBI és az Igazságügyi Minisztérium is vizsgálat alatt áll.

Veterán ügynökök és bűnüldözési szakértők döbbenten fogadták a memo potenciális közzétételét és

olyan támadásnak nevezték a lépést, mint egy partizán erőfeszítés, hogy megvédjék az elnököt a törvény elől.

A Szövetségi Nyomozóiroda még soha nem nézett szembe ekkora támadással Amerika nagyobb politikai pártjaitól egy ilyen fontos nemzetbiztonsági nyomozás tekintetében.

Nem mintha ez megállítaná majd az FBI-t a nyomozás folytatásában az evidenciáig, amely felé vezet. Sőt, David Gomez korábbi terrorelhárítási megbízott elmondása szerint mindez visszaüthet olyan módon, hogy az ügynököket a hurok szorítása még keményebb munkára készteti.

Mindezek ellenére, nem minden az ügyben nyilatkozó ex-ügynök volt meglepett. Jeffrey A. Danik, volt FBI-felügyelő szerint a nyomozások mind Hillary Clinton levelezésével, mind Trump kampányával kapcsolatban kisiklott a szövetségiek kezéből.

Ezeket a nyomozásokat olyan emberek vezetik, akik nem függetlenek 

– mondta Danik a Vice-nak. Bár a tisztogatás szó meglehetősen negatív konnotációkat hordoz, Danik szerint nem tagadhatjuk, hogy valami nagyon rosszul megy a nyomozást illetően.

Akármilyen elszántak is Trump és szövetségesei az orosz ügybeli nyomozás akadályozására, az FBI úgy látszik, hosszú távot tervez futni a vizsgálattal, de egyéb támadásokkal és kritikával is meg kell bírkóznia.

Néhány ex-ügynök például egészen addig ment, hogy azt mondja a Daily Beastnek, hogyha a memo napvilágot lát, Christopher Wray – Trump saját maga választottja Mueller különleges ügyész utódjául az ügyben – akár rögtön be is nyújthatja lemondását.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.