A Booker-díjra jelölt zimbabwei szerzőt, Tsitsi Dangarembgát óvadék ellenében engedték szabadon

A Booker-díjra is jelölt szerzőt, a zimbabwei Tsitsi Dangarembgát korrupcióellenes tüntetésen való részvétel miatt tartóztatták le. A This Mournable Body regény íróját óvadék ellenében engedték szabadon. 

Elvek

Múlt héten letartóztatták a zimbabwei Tsitsi Dangarembgát, a This Mournable Body regény íróját, amiért részt vett egy korrupcióellenes tüntetésen. A nőt óvadék ellenében engedték szabadon. 

tsitsi tuntetes
Tsitsi Dangarembga a zimbabwei korrupcióellenes tüntetésen / Fotó: Zinyange Auntony

Tsitsi Dangarembgát egy másik nővel együtt, Julie Barnes-szal együtt vették őrizetbe a Borrowdale-i Harare külvárosában. Dangarembga egy hatékonyabb reformot követelő plakáttal a kezében vett részt az eseményen. A tüntetők többek között Hopewell Chin’ono újságíró szabadon engedése érdekében is felszólaltak, akit nemrégiben tartóztattak le egy hasonló protestáció során, írja a The Guardian. 

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Barátaim, elveim vannak. Ha azt akarod, hogy a szenvedés véget érjen, akkor cselekedned kell. A cselekvés a reményből származik. Ez a hit és a cselekvés elve[/perfectpullquote]

– írta Dangarembg a Twitter-oldalán a letartóztatása előtt. 

Rendőrök százai követték a tüntetést

A The Guardian szerint Dangarembgát erőszakos cselekvéssel és a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében hozott egészségügyi rendelkezések megsértésével vádolták. Később az írónő megköszönte közösségi oldalán követőinek szolidaritását. Emellett megosztották az esetüket, ami jelen esetben a védelmüket biztosította, és rávilágított a Zimbabwében tapasztalható polgári szabadságjogok csökkenésére is. Tsitsi Dangarembga szerint az aktivisták üldözése és a büntető igazságszolgáltatással való visszaélés az igazságon való gúnyolódással egyenértékű. 

A koronavírus a női jogok és esélyegyenlőség terén is pusztító hatással bír

A koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károkat számtalan perspektívából meg lehet vizsgálni. A Covid-19 abszolút vesztesei közé tartoznak a filmiparban dolgozók, de annak egyéb ágazati, például a pornó alkotásokat biztosító vállalatok is nagymértékben érintettek. Ugyan a karanténban való raboskodás fellendítette a könyvpiacot, van, aki ezt a helyzetet tisztességtelen módon használja ki és igyekszik a saját javára fordítani.

Rendőrök és katonák százai lepték el Harare utcáit, ahol a korrupcióellenes tüntetések zajlottak. A tisztviselők a lakosságot is felszólították, hogy ha tehetik, maradjanak otthon. A demonstrálók többek között a folyamatosan emelkedő árak, a nem megfelelő közszolgáltatások és a korrupció ellen léptek fel, amit egy “tervezett felkelés” keretein belül valósítottak meg. Ezzel párhuzamosan az Egyesült Államokban az Enough of Trump mozgalom világított rá nemzetük problémáira és hívta fel az emberek figyelmét a novemberi szavazások fontosságára. Korábban írtunk a Ruandában abortuszon átesett nők helyzetéről és a börtönből való kiszabadulásukról is. 


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból