Orvosok tettek közzé röntgenfelvételeket arról, milyen károsodás érte a 44 éves, koronavírus-járványban elhunyt kínai férfi tüdejét.

„Tejüvegszerű átlátszatlanság”

Az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság (RSNA) mutatta be azokat a felvételeket, amelyek egyértelműen illusztrálják, hogy milyen pusztítást képes végezni a koronavírus az ember tüdejében, írja a Ladbible.

Koronavirus Tudo Rontgenkep
/ Fotó: Rsna

A férfi azon a vuhani piacon dolgozott, ahonnan a feltételezések szerint elindult a járvány. Karácsony napján került kórházba lázasan és köhögéssel. Egy héttel később hunyt el.

Tom Hanks: „Sajnos Pozitív lett a koronavírus-tesztem”

A színész házaspár jelenleg Ausztráliában, a Gold Coaston tartózkodik, ahol Tom Hanks Baz Luhrmann rendezésében Elvis Presley önéletrajzi filmjét forgatja. Hanks az Instagramon jelentette be a hírt március 11-én, magyar idő szerint hajnali két óra tájban. „Sziasztok, Rita és én itt vagyunk Ausztráliában.

A röntgenfelvételek pici fehér foltokat mutatnak a férfi tüdején, amelyeket a radiológusok „tejüvegszerű átlátszatlanságnak” neveznek. Ez arra utal, hogy üregek jöttek létre a tüdőben. A felvételek szerint a férfi tüdejében lévő folyadék egyre rontja az állapotát. Ezek a foltok nagyon hasonlóak azokhoz, amelyeket SARS- (Súlyos Akut Légzőszervi Szindróma) és közel-keleti légúti szindrómás, MERS-betegekben diagnosztizáltak.

Radiology: Cardiothoracic Imaging – Severe Acute Respiratory Disease in a Huanan Seafood Market Worker: Images of an Early Casualty February 14, 2020 Figure 1: Images in a 44-year-old man who presented with fever and suspected COVID-19 pneumonia. A-C, Thin-slice (1-mm) axial CT images showed multiple patchy ground-glass opacity along the peribronchial and subpleural lungs. Some reticular opacities were also found within areas of ground glass (crazy-paving pattern). Lymphadenopathy was absent. D-F, Multiplanar reconstruction showed diffuse distribution of lesions. #ChestRad #CVRad #Cardiothoracic #RSNA #Radiology #Radiologist #medicalimaging #radiologylife #radiologia #radiologie #radiologi #RadRes #RadLeaders #radiologystudent #radiologyresident #radiologytech #MedEd #imaging #roentgen #Coronavirus #COVID19

No Description

Az RSNA CT-képeket is közzétett egy 54 éves nő tüdejéről, amelyben szintén jelen vannak ezek a fehér foltok. Az orvosok tüdőgyulladást állapítottak meg nála lázzal, fáradtsággal és köhögéssel, amelyet a COVID-19 okozott. A képeket néhány órával azután hozták nyilvánosságra, hogy az Egészségügyi Világszervezet, a WHO kihirdette a világjárványt.

A WHO mossa kezeit – ők szóltak

„A világjárvány kihirdetésével nem dobálódzik könnyelműen az ember. Ez a szó, ha rosszul értelmezik, indokolatlan félelmeket generál, vagy kiváltja a védekezés indokolatlan feloldását, akkor felesleges szenvedéshez és halálhoz vezethet.

A világjárvány kihirdetése nem változtatott a WHO állásfoglalásán azzal kapcsolatosan, hogy a  koronavírus mekkora fenyegetést jelent. Nincs változás abban sem, hogy a WHO mit tesz, és abban sem, hogy az egyes országoknak mit kellene tennie.

Még sosem találkoztunk koronavírus törzs által okozott világjárvánnyal. Továbbá nem tudunk olyan világjárványról, amelyet egyszerre kontrollálni tudnánk. A WHO azonnal készenlétbe állt, amint értesültünk az első esetekről. Azóta minden nap figyelmeztettük az országokat, hogy sürgősen tegyenek azonnali intézkedéseket és járjanak el szigorúan. Egyértelműen megkongattuk a vészharangot” – mondta a WHO elnöke, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet