Tüdőrákban halt meg egy francia nő, akibe egy dohányos tüdejét ültették át

Tüdőrákban halt meg a transzplantáció után másfél évvel egy francia nő, akibe egy erős dohányos nő tüdejét ültették át. A Lung Cancer szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint az 57 évesen elhunyt donor 30 éven át napi egy doboz cigit szívott el. 

A gyermekkora óta cisztás fibrózisban szenvedő beteg 2015 novemberében kapta meg a sokáig erősen dohányzó nő tüdejét, 2017 júniusában pedig bekerült a montpellier-i egyetemi klinikára, ahol két hónappal később tüdőrákban halt meg, anélkül, hogy bármiféle terápiát alkalmazhattak volna nála. A tanulmány szerint a páciens a dohányzás okozta tüdőrák jellegzetes tüneteit mutatta.

57394 smokenyito
Dohányos tüdő várt rá a tüdőátültetés során, belehalt / Fotó: Shutterstock

A transzplantáció és a tüdő első rendellenességeinek röntgen általi észlelése közti rövid idő arra utal, hogy a tüdőrák már a donornál keletkezett, a szervkilökődés megakadályozására szedett immungyengítő gyógyszerek pedig csak felgyorsították a kifejlődését. 

Egy prágai kocsmában csodálatos trükkel játsszák ki az uniós dohányzástilalmat

Prágából három plusz egy dolog hiányzik igazán. Az egyik a Táncoló ház, a másik a zseniális Kafka-szobor, a harmadik az ezek közötti terület bejárkálása. Na, de mi van a dohányzás tilalmával?

A tüdőrák hosszú lappangási ideje miatt a kutatók különleges elővigyázatosságot ajánlanak a dohányzó donoroktól származó szervek átültetésénél olyan esetekben, amikor a donor csak nem sokkal a transzplantáció előtt hagyott fel a dohányzással.

Nemrég megírtuk, hogy az európaiak ugyan tovább élnek, de többet is dohányoznak.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból