Ausztrál asztrofizikusok egy csoportja a fekete lyukak rejtélyének megértésén dolgozik: virtuális kísérletekben csillagokat szimulálnak, majd elpusztítják őket.

Összeomló szupernovából fekete lyuk?

A fekete lyukakkal kapcsolatos kutatások az egyik legizgalmasabb és legdinamikusabban fejlődő területe a tudománynak. Elég arra gondolni, hogy a tavalyi év egyik legnagyobb tudományos szenzációja volt a fekete lyukról készült első fotó, amelynek hírére az egész világ felkapta a fejét. Majd alig egy hónapja, szinte napra pontosan az első fotó elkészülte után egy évvel, újabb szenzációs fotó készült egy plazmát kilövellő fekete lyukról.

Nasa Hubble Telescope Sagittarius
A Nyilas Csillagkép A Nasa/Esa Hubble Úrteleszkóp Felvételén / Fotó: Esa / Hubble &Amp; Nasa

A csillagok életútjának végén az egyik legerősebb robbanásfajta az úgynevezett szupernova-összeomlás. Az univerzum legfényesebb objektumai ezek az égitestek, amelyek egy új fekete lyuk kialakulását is indukálhatják. Azáltal, hogy az Ausztrál Kutatási Tanács (ARC) Központjának gravitációs hullámok kutatásával foglalkozó tudósai minél többször szimulálják a szupernova-összeomlás folyamatát, azt remélik, hogy közelebb kerülnek a fekete lyukak keletkezésének és viselkedésének megértéséhez.

Vannak még fehér foltok a fekete lyukak körül

A tudósok műszerei, mint például a gravitációshullám-detektorok egyre finomodnak. Azt már képesek észlelni, ha a kozmoszban egy újabb fekete lyuk keletkezik, vagy ha két fekete lyuk egyesül. Ugyanakkor számos, a kozmoszban végbemenő eseményt még nem tudnak feltárni.

Csodálatos képek a világűrből, amelyen a bolygók születnek

Csillagászokból álló nemzetközi kutatócsoportnak sikerült olyan ritka felvételeket készíteni, amely egy több ezer fényév távolságban lévő bolygórendszer születését rögzíti, írja a . Korábban is lehetett már bolygóképződési korongokról készült képeket látni, de azelőtt sohasem sikerült rögzíteni a folyamatot ilyen részletességgel. – magyarázza Jacques Kluska csillagász.

Ekkor van szükség a szimulációs modellekre. Azáltal, hogy a Napnál több tucatszor hatalmasabb csillag pusztulását modellezik, a kutatók előre jelezhetik a kibocsátott gravitációs hullámok tulajdonságait.

Zooming into Sagittarius A*

ESO’s exquisitely sensitive GRAVITY instrument has added further evidence to the long-standing assumption that a supermassive black hole lurks in the centre …

A sajtóközlemény szerint, amelyre a Futurism cikke is hivatkozik, az előrejelzések a kutatók segítségére lesznek abban, hogy majd meg tudják becsülni egy valódi összeomló szupernova által keltett gravitációs hullámok tulajdonságait. Így, mire a gravitációshullám-detektorok következő nemzedéke, mint például az Einstein Teleszkóp megépül, a csillagászok már nem teljesen sötétben fognak tapogatózni.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet