Kiakadtak a követők az Instagramon, amikor valaki elárulta, hogy rengeteg influenszer csak úgy tesz, mintha tükör előtt szelfizne.

Kamu vs. valódi spontaneitás

Azt tudtuk, hogy nem veszélytelen műfaj a szelfizés. Az óvatlan szelfiző megrongálhat műalkotásokat, de akár önmagában is kárt tehet. 2011-2017 között legalább 250 személy vesztette életét szelfizés közben. 

Egy TikTok-influenszer évszázados leleplezést tett: már a tükörszelfik sem valódiak az Instagramon, írja a The Guardian. A nagy bejelentést, amelyben elárulta, hogy nagyon sok tükörszelfit simán állványról vagy egy másik személy segítségével készítenek, múlt héten alaposan felkapta a közösségi média.

Influenszer Tukor Szelfi Valosag
Influenszerek A Tükör Előtt / Fotó: Kara Del Toro/Erica Davies/Guardian Design Team

„Itt a nagy titok: nincs is tükör. Csak egy másik telefonra vagy tartalék kamerára van szükség hozzá, amit feltehetsz egy állványra időzítéssel, vagy valaki más lefotóz” – írta Kara Del Toro, akinek köszönhetően megtudhattuk, hogy az internet ismét átvert minket. 

A legtöbb tükörszelfi az influenszerek fürdőszobájában vagy hálószobájában készül, és azt az illúziót adja, hogy bepillanthatunk az adott személy legintimebb tereibe.

Kapcsolódó cikk

Susie Lau, akit több mint 510 ezer követője csak Susie Bubble-ként ismer, azt állítja, hogy az ő tükör előtt készült fotói valódiak.

Vicces, hogy az emberek olyasmit hamisítanak, amit sokkal könnyebb valóban megcsinálni, mint bekamuzni

– jegyezte meg, hogy ő sem érti a furcsa trendet. 

Erica Davies, aki szintén valódi tükör előtt készített szelfiket szokott posztolni, azért is jobban szereti ezt a formátumot a direktben lőtt önarcképpel szemben, mert így nem csak az aktuális outfitjét mutathatja meg, hanem a lakása egy részletét is. Szintén nem érti, miért fektet valaki energiát az állvány felállításába, amikor sokkal egyszerűbb és gyorsabb a tükör előtt lőni egy képet. 

„A mai online kultúra nagyon öntudatosan viszonyul a mesterkéltséghez, értékként és esztétikai stratégiaként kezeli. A valódiság látszatát keltik az esztétikával, nem a valódiság a cél. Meg kell különböztetni a valódiság esztétikáját attól, hogy arra vágyunk, hogy valódi vagy igaz legyen az adott kép. A hamisítás a játék része” – véli Derek Conrad Murray, a Kaliforniai Egyetem művészet- és vizuális kultúra történésze.

De miért kell hazudni egy tükörszelfi miatt az influenszereknek?

Lau praktikus szempontokkal is magyarázza a jelenséget. Lehet, hogy a kamutükrös technikával jobbak a fényviszonyok, az is lehet, hogy az adott tükör aránya nem megfelelő, vagy csak nincs a lakásban olyan hely, ahol elférne egy egészalakos tükör. 

Ana Peraica, a Culture of the Selfie: Self-Representation in Contemporary Visual Culture (Szelfikultúra: önarckép a jelenkori vizuális kultúrában) című kötet szerzője szerint a tükör megjelenése teljesen megváltoztatta a vizuális kultúrát. Megváltozott az emberek világhoz való viszonya, és már nem teológiai szempontból magyarázták a világot, hanem Isten helyett az embert állították a világegyetem középpontjába. A mai tükör előtt készített szelfik is alaposan rávilágítanak a mai internetes kultúránk több aspektusára.

Lau szerint mindez csak azt az általános elképzelést erősíti, hogy semmi sem igaz az Instagramon. Hozzátette, hogy a valóság gondosan meg van szerkesztve, akkor is, amikor azt hiszed, hogy valódi. Ez akár a közösségi média alapvetése is lehet.

„Miért is nem lehet egy normális tükör előtti szelfit elkészíteni? Miből gondoljuk azt, hogy nem jó a valódi és alakítanunk kell a valóságon? Ez is csak a perfekcionizmust és az Instagramon az agyonretusált képek áradatát erősíti” – vélte Lau

Fontos-e, hogy átvágják az embereket a tükrös szelfikkel az Instagramon? A reakciókat tekintve úgy tűnik, sokaknak igen. És miközben az influenszerek valódiságáról szóló vitákban a félrevezető szűrőkről szóló diskurzusok teljesen megszokottak, az influenszer-jelenség ezen oldala inkább nevetséges, mintsem számonkérő.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet