A nagy influenszerleleplezés: nem is a tükör előtt készülnek a tükör előtt lőtt szelfik

Kiakadtak a követők az Instagramon, amikor valaki elárulta, hogy rengeteg influenszer csak úgy tesz, mintha tükör előtt szelfizne.

Kamu vs. valódi spontaneitás

Azt tudtuk, hogy nem veszélytelen műfaj a szelfizés. Az óvatlan szelfiző megrongálhat műalkotásokat, de akár önmagában is kárt tehet. 2011-2017 között legalább 250 személy vesztette életét szelfizés közben. 

Egy TikTok-influenszer évszázados leleplezést tett: már a tükörszelfik sem valódiak az Instagramon, írja a The Guardian. A nagy bejelentést, amelyben elárulta, hogy nagyon sok tükörszelfit simán állványról vagy egy másik személy segítségével készítenek, múlt héten alaposan felkapta a közösségi média.

Influenszer Tukor Szelfi Valosag
Influenszerek a tükör előtt / Fotó: Kara Del Toro/Erica Davies/Guardian Design Team

„Itt a nagy titok: nincs is tükör. Csak egy másik telefonra vagy tartalék kamerára van szükség hozzá, amit feltehetsz egy állványra időzítéssel, vagy valaki más lefotóz” – írta Kara Del Toro, akinek köszönhetően megtudhattuk, hogy az internet ismét átvert minket. 

A legtöbb tükörszelfi az influenszerek fürdőszobájában vagy hálószobájában készül, és azt az illúziót adja, hogy bepillanthatunk az adott személy legintimebb tereibe.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Susie Lau, akit több mint 510 ezer követője csak Susie Bubble-ként ismer, azt állítja, hogy az ő tükör előtt készült fotói valódiak.

Vicces, hogy az emberek olyasmit hamisítanak, amit sokkal könnyebb valóban megcsinálni, mint bekamuzni

– jegyezte meg, hogy ő sem érti a furcsa trendet. 

Erica Davies, aki szintén valódi tükör előtt készített szelfiket szokott posztolni, azért is jobban szereti ezt a formátumot a direktben lőtt önarcképpel szemben, mert így nem csak az aktuális outfitjét mutathatja meg, hanem a lakása egy részletét is. Szintén nem érti, miért fektet valaki energiát az állvány felállításába, amikor sokkal egyszerűbb és gyorsabb a tükör előtt lőni egy képet. 

„A mai online kultúra nagyon öntudatosan viszonyul a mesterkéltséghez, értékként és esztétikai stratégiaként kezeli. A valódiság látszatát keltik az esztétikával, nem a valódiság a cél. Meg kell különböztetni a valódiság esztétikáját attól, hogy arra vágyunk, hogy valódi vagy igaz legyen az adott kép. A hamisítás a játék része” – véli Derek Conrad Murray, a Kaliforniai Egyetem művészet- és vizuális kultúra történésze.

De miért kell hazudni egy tükörszelfi miatt az influenszereknek?

Lau praktikus szempontokkal is magyarázza a jelenséget. Lehet, hogy a kamutükrös technikával jobbak a fényviszonyok, az is lehet, hogy az adott tükör aránya nem megfelelő, vagy csak nincs a lakásban olyan hely, ahol elférne egy egészalakos tükör. 

Ana Peraica, a Culture of the Selfie: Self-Representation in Contemporary Visual Culture (Szelfikultúra: önarckép a jelenkori vizuális kultúrában) című kötet szerzője szerint a tükör megjelenése teljesen megváltoztatta a vizuális kultúrát. Megváltozott az emberek világhoz való viszonya, és már nem teológiai szempontból magyarázták a világot, hanem Isten helyett az embert állították a világegyetem középpontjába. A mai tükör előtt készített szelfik is alaposan rávilágítanak a mai internetes kultúránk több aspektusára.

Lau szerint mindez csak azt az általános elképzelést erősíti, hogy semmi sem igaz az Instagramon. Hozzátette, hogy a valóság gondosan meg van szerkesztve, akkor is, amikor azt hiszed, hogy valódi. Ez akár a közösségi média alapvetése is lehet.

„Miért is nem lehet egy normális tükör előtti szelfit elkészíteni? Miből gondoljuk azt, hogy nem jó a valódi és alakítanunk kell a valóságon? Ez is csak a perfekcionizmust és az Instagramon az agyonretusált képek áradatát erősíti” – vélte Lau

Fontos-e, hogy átvágják az embereket a tükrös szelfikkel az Instagramon? A reakciókat tekintve úgy tűnik, sokaknak igen. És miközben az influenszerek valódiságáról szóló vitákban a félrevezető szűrőkről szóló diskurzusok teljesen megszokottak, az influenszer-jelenség ezen oldala inkább nevetséges, mintsem számonkérő.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból