Már mi sem fogjuk látni: népszerű turistalátványosságok, amelyeket örökre elvesztettünk

Lassan egy éve, hogy egy hatalmas tűzvész elpusztította a gótika egyik legszebb alkotását, a párizsi Notre-Dame-ot. A lángoló katedrálisról készült képek pillanatok alatt bejárták a világot, és mindenki együttérzését fejezte ki Franciaországgal. A Notre-Dame az évszázadok során túlélt háborúkat és forradalmakat, de a 21. században nem tudtuk megóvni.

Szomorú, de sorra hagyjuk pusztulni a csodásabbnál csodásabb értékeinket, bár minden a rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy megóvjuk őket. Emlékezzünk meg azokról az ember által épített és természeti értékekről, amelyek az elmúlt öt évben pusztultak el azzal a reménnyel, hogy mindannyian tehetünk azért, hogy megfékezzük a további rombolást.

Franciaország: a párizsi Notre-Dame székesegyház

notre dame regen leegve
/ Fotó: Jean-Claude Cohen / KCS / East News Laurent Salmon / KCS / East News

A Notre-Dame-ot elpuszító tűzvész az egész világot sokkolta, a franciák pedig szinte személyes tradégiaként élték meg. 2019. április 15-én a gótikus építészet egyik főműve lett a lángok martalékává.

A tűzesetet vizsgáló nyomozók szerint a tűz a székesegyház tetőszerkezetének közepén keletkezhetett, de a szerencsétlenség pontos okait még mindig kutatják.

Az egyik lehetséges feltételezés szerint az építmény felújítási munkáihoz lehet köze a tűz keletkezésének. Történelmének nyolc évszázada során a Notre-Dame vallási, kulturális és oktatási központként funkcionált Franciaországban és az egész világon, és neves művészeket ihletett meg.

Marokkó: Legzira Beach, Sidi Ifni

Legzira Beach Sidi Ifni marokko
/ Fotó: marmat66 / Instagram / Depositphotos

A Legzira Beach sziklái Marokkó egyik jelképe volt. 2016 szeptemberében azonban sajnálatos módon beomlott a természetes kőhíd. Csak a vöröses kőtömbök és törmelékek maradtak a lélegzetelállító természeti jelenség után a parton, amely egykor turisták ezreit vonzotta oda. Egyesek a hatóságokat okolták.

A szikla összeomlása előtt néhány hónappal repedéseket és kisebb darabok leválását észlelték, tehát sejteni lehetett, hogy előbb-utóbb baj történik.

A helyi lakosság úgy véli, hogy a hatóságoknak fel kellett volna állványozni a sziklát, hogy megelőzzék a beomlását.

Szíria: Bél templom, Palmüra

sziria palmura bel templom
/ Fotó: EAST NEWS / AFP / EAST NEWS

A szíriai háború során semmisült meg a palmürai templom 2015-ben. Az i. e. 1. évszázadból származó templom az egyik leghíresebb ókori vallási épület volt az egész világon. Mára csak néhány mementóként dacoló oszlop maradt belőle a romtenger közepén.

Palmüra városa a Világörökség része, amelybe beletartoznak az ókori épületek maradványai, olyan művészeti és építészeti örökség, amely a görög és a római kultúra közti átmeneti korszak művészetét és a helyi hagyományokat ötvözi.

Több mint ezer oszlop, római vízvezeték, ötszáznál is több sírkamra a nekropoliszban és további műemlékek is ki voltak szolgáltatva a szíriai konfliktus pusztításának.

USA: Joshua Tree Nemzeti Park, Kalifornia

joshua tree nemzeti park kalifornia
/ Fotó: Depositphotos / dianas_wonderland / Instagram

A Joshua Tree Nemzeti Parkban egyedülálló sivatagi ökoszisztéma tárul a látogató szeme elé: az elképesztő geológiai képződmények körül nem mindennapi, rendkívül változatos növényvilágot találhatunk.

A parkőrség létszámát viszont jelentősen lecsökkentették nemrégiben, és ez azon is érezhető, mennyire lepusztult a park. A látogatók fákat vágtak ki, gyújtogattak, megrongálták a kiépített utakat, összefirkálták a sziklákat.

A nemzeti park egyik volt felügyelője azt nyilatkozta, hogy 2-300 év szükséges, hogy a természet helyrehozza a néhány hét alatt történt rongálást.

Dánia: A kis hableány szobra, Koppenhága

kis hableany koppenhaga
/ Fotó: Depositphotos / AFP / EAST NEWS

Edvard Eriksen 1909-ben készített szobra már többször megrongálódott az évek során. Már kétszer lefejezték, levágták a karját és számtalanszor összefirkálták vagy leöntötték festékkel.

Ausztrália: Mackenzie-tó, Tasmania

leegett mackenzie to tasmania
/ Fotó: Depositphotos / Rob Blakers / Wikimedia Commons

A négy éve, 2016 februárjában a bozóttűz-katasztrófa elérte a terület legszebb részét is, a Mackenzie-tó környékét. A bozóttüzek súlyos károkat okoztak a régió különleges növényvilágában, mint például az őshonos ceruzafenyő, amely már sosem fog újra elterjedni.

A tüzek 20 ezer hektárnyi természeti területet tettek tönkre Tasmaniában.

Még most is, évekkel a tragédia után a növények csak kezdenek életjeleket mutatni, és még rengeteg időnek kell eltelnie, hogy a terület ismét teljes pompájában zöldelljen.

Anglia: Brimham-sziklák, North Yorkshire

brimham sziklak
/ Fotó: ianrossin / Instagram / beaschof / Instagram

Az nem titok, hogy a turizmus pusztítja a környezetet, de az továbbra is félelmetesen hangzik, amikor 320 millió évnyi történelem pusztul el alig pár másodperc leforgása alatt. 2018 júniusában néhány fiatal ledöntötte az egyik egyensúlyozó követ, ami darabokra is tört.

A különleges formájú egyensúlyozó köveket a szél és a jég évmilliók alatt formálta, de néhányan úgy gondolták, hogy tönkre kell tenniük ezt a természeti csodát, a földtörténet egy darabját.

Azon túl, hogy fizikailag megsemmisítették ezeket a kincseket, még a nevüket is belevésték a kövekbe, amelyek még a dinoszauruszok megjelenése előtti idők óta álltak a helyükön.

Köszönjük, Bright Side!


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból