Lassan egy éve, hogy egy hatalmas tűzvész elpusztította a gótika egyik legszebb alkotását, a párizsi Notre-Dame-ot. A lángoló katedrálisról készült képek pillanatok alatt bejárták a világot, és mindenki együttérzését fejezte ki Franciaországgal. A Notre-Dame az évszázadok során túlélt háborúkat és forradalmakat, de a 21. században nem tudtuk megóvni.

Szomorú, de sorra hagyjuk pusztulni a csodásabbnál csodásabb értékeinket, bár minden a rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy megóvjuk őket. Emlékezzünk meg azokról az ember által épített és természeti értékekről, amelyek az elmúlt öt évben pusztultak el azzal a reménnyel, hogy mindannyian tehetünk azért, hogy megfékezzük a további rombolást.

Franciaország: a párizsi Notre-Dame székesegyház

Notre Dame Regen Leegve
/ Fotó: Jean-Claude Cohen / Kcs / East News Laurent Salmon / Kcs / East News

A Notre-Dame-ot elpuszító tűzvész az egész világot sokkolta, a franciák pedig szinte személyes tradégiaként élték meg. 2019. április 15-én a gótikus építészet egyik főműve lett a lángok martalékává.

A tűzesetet vizsgáló nyomozók szerint a tűz a székesegyház tetőszerkezetének közepén keletkezhetett, de a szerencsétlenség pontos okait még mindig kutatják.

Az egyik lehetséges feltételezés szerint az építmény felújítási munkáihoz lehet köze a tűz keletkezésének. Történelmének nyolc évszázada során a Notre-Dame vallási, kulturális és oktatási központként funkcionált Franciaországban és az egész világon, és neves művészeket ihletett meg.

Marokkó: Legzira Beach, Sidi Ifni

Legzira Beach Sidi Ifni Marokko
/ Fotó: Marmat66 / Instagram / Depositphotos

A Legzira Beach sziklái Marokkó egyik jelképe volt. 2016 szeptemberében azonban sajnálatos módon beomlott a természetes kőhíd. Csak a vöröses kőtömbök és törmelékek maradtak a lélegzetelállító természeti jelenség után a parton, amely egykor turisták ezreit vonzotta oda. Egyesek a hatóságokat okolták.

A szikla összeomlása előtt néhány hónappal repedéseket és kisebb darabok leválását észlelték, tehát sejteni lehetett, hogy előbb-utóbb baj történik.

A helyi lakosság úgy véli, hogy a hatóságoknak fel kellett volna állványozni a sziklát, hogy megelőzzék a beomlását.

Szíria: Bél templom, Palmüra

Sziria Palmura Bel Templom
/ Fotó: East News / Afp / East News

A szíriai háború során semmisült meg a palmürai templom 2015-ben. Az i. e. 1. évszázadból származó templom az egyik leghíresebb ókori vallási épület volt az egész világon. Mára csak néhány mementóként dacoló oszlop maradt belőle a romtenger közepén.

Palmüra városa a Világörökség része, amelybe beletartoznak az ókori épületek maradványai, olyan művészeti és építészeti örökség, amely a görög és a római kultúra közti átmeneti korszak művészetét és a helyi hagyományokat ötvözi.

Több mint ezer oszlop, római vízvezeték, ötszáznál is több sírkamra a nekropoliszban és további műemlékek is ki voltak szolgáltatva a szíriai konfliktus pusztításának.

USA: Joshua Tree Nemzeti Park, Kalifornia

Joshua Tree Nemzeti Park Kalifornia
/ Fotó: Depositphotos / Dianas_Wonderland / Instagram

A Joshua Tree Nemzeti Parkban egyedülálló sivatagi ökoszisztéma tárul a látogató szeme elé: az elképesztő geológiai képződmények körül nem mindennapi, rendkívül változatos növényvilágot találhatunk.

A parkőrség létszámát viszont jelentősen lecsökkentették nemrégiben, és ez azon is érezhető, mennyire lepusztult a park. A látogatók fákat vágtak ki, gyújtogattak, megrongálták a kiépített utakat, összefirkálták a sziklákat.

A nemzeti park egyik volt felügyelője azt nyilatkozta, hogy 2-300 év szükséges, hogy a természet helyrehozza a néhány hét alatt történt rongálást.

Dánia: A kis hableány szobra, Koppenhága

Kis Hableany Koppenhaga
/ Fotó: Depositphotos / Afp / East News

Edvard Eriksen 1909-ben készített szobra már többször megrongálódott az évek során. Már kétszer lefejezték, levágták a karját és számtalanszor összefirkálták vagy leöntötték festékkel.

Ausztrália: Mackenzie-tó, Tasmania

Leegett Mackenzie To Tasmania
/ Fotó: Depositphotos / Rob Blakers / Wikimedia Commons

A négy éve, 2016 februárjában a bozóttűz-katasztrófa elérte a terület legszebb részét is, a Mackenzie-tó környékét. A bozóttüzek súlyos károkat okoztak a régió különleges növényvilágában, mint például az őshonos ceruzafenyő, amely már sosem fog újra elterjedni.

A tüzek 20 ezer hektárnyi természeti területet tettek tönkre Tasmaniában.

Még most is, évekkel a tragédia után a növények csak kezdenek életjeleket mutatni, és még rengeteg időnek kell eltelnie, hogy a terület ismét teljes pompájában zöldelljen.

Anglia: Brimham-sziklák, North Yorkshire

Brimham Sziklak
/ Fotó: Ianrossin / Instagram / Beaschof / Instagram

Az nem titok, hogy a turizmus pusztítja a környezetet, de az továbbra is félelmetesen hangzik, amikor 320 millió évnyi történelem pusztul el alig pár másodperc leforgása alatt. 2018 júniusában néhány fiatal ledöntötte az egyik egyensúlyozó követ, ami darabokra is tört.

A különleges formájú egyensúlyozó köveket a szél és a jég évmilliók alatt formálta, de néhányan úgy gondolták, hogy tönkre kell tenniük ezt a természeti csodát, a földtörténet egy darabját.

Azon túl, hogy fizikailag megsemmisítették ezeket a kincseket, még a nevüket is belevésték a kövekbe, amelyek még a dinoszauruszok megjelenése előtti idők óta álltak a helyükön.

Köszönjük, Bright Side!

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.