Kétmillió forintért árverezik el a Tüskevár eredeti, tintával írt kéziratát

Contextus

Contextus

Kalapács alá kerül a Tüskevár eredeti kézirata november 23-án, pénteken, a Múzeum Antikvárium 33. árverésén, mégpedig kétmillió forintos kikiáltási áron.

Mint az antikvárium társtulajdonosa, Antal Károly elmondta, a kultúrtörténeti ritkaságot Fekete István, az író unokaöccse adta be. Ő már 94 éves elmúlt, úgy érezte, itt az idő elbúcsúzni a Tüskevártól.

Ilyen még nem volt: Ledarálta magát az árverésen Banksy leghíresebb képe, amelyért 1 millió fontot fizettek

Ám alig, hogy valaki több mint 1 millió fontért megvásárolta az alkotást, a kép ledarálta magát. Darabokban jött ki a keretéből, mintha csak egy iratmegsemmisítőbe dugták volna – írja a The Guardian . A zseniális akcióról maga Banksy is posztolt egy képet az Instagram-oldalán: 50.6k Likes, 1,163 Comments – Banksy (@banksy) on Instagram: “Going, going, gone…”

Fekete István nem szerette az írógépet, ezt a regényét is tollal jegyezte le. Állítólag azt mondta, mire megtalál egy billentyűt, elfelejti, mire is gondolt. Kéziratai mégis mindig gördülékenyek, általában elsőre papírra vetett mindent, viszonylag kevés jegyzettel dolgozott. 

Tüskevár kézirat / Fotó: Cser Anikó Panni Facebook-oldala

A Tüskevárét maga is nagy becsben tartotta, valószínűleg saját maga kötötte be: látszik is rajta, hogy az nem egy profi könykötő munkája. A Múzeum Antikvárium árverésein már korábban is felbukkantak Fekete-kéziratok, de azok csak novellák voltak, melyek 200-300 ezer forint körül keltek el.

Tüskevár eredeti kézirat / Fotó: Múzeum Antikvárium / Axioart

Antal Károly bízik benne, hogy a tökéletes állapotú és hiánytalan, 408 oldalas, A4-es lapra írt kézirat előbb-utóbb védett tétel lesz. Ez azt jelenti, hogy az országból csak engedéllyel szabad kivinni, és bár otthon őrizhető, hozzáférhetővé kell tenni a kutatók számára.

Kezdőlap > Design > BRÉKING > Olvasom > Kétmillió forintért árverezik el a Tüskevár eredeti, tintával írt kéziratát
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból