Talib Kweli rappert letiltotta a Twitter Maya Moody zaklatása miatt

A Twitter moderátorai letiltották Talib Kweli rappert a platform szabályainak ismételt megsértése folytán, ám az előadó továbbra is tagadja a Maya Moody-val kapcsolatos zaklatási vádakat. 

Twittertől a Patreonig

Az amerikai rappert, Talib Kwelit a Twitter letiltotta az oldalról, miután több tucat üzenetet küldött egy Maya Moody nevű felhasználónak. 

talib kweli
Talib Kweli ezévi londoni fellépésén / Fotó: Dave Burke

Az oldal működtetői szerint Kweli újra és újra megsértette a közösségi oldal szabályzatait, amivel gátolja a többi felhasználót az önkifejezésben. Az erőszak, a zaklatás és más, ehhez hasonló attitűdök elriasztják az embereket a gondolataik világhálón történő kifejtésétől, írja a The Guardian. Ezt követően Kweli a Patreon oldalon tűnt fel.

Egyik a másik után

Talib Kweli azonban tagadja a vádakat. Elmondása szerint mindig reagált azokra a hazugságokra, amiket Maya Moody állított és az oldalán terjesztett róla. A rapper szerint ez az őt ért feltevésekre reflektálás, nem pedig zaklatás. 

Skai Jackson a Twitter segítségével leckézteti meg a rasszista hangadókat

A K-pop rajongók trollkodással igyekeznek visszaszorítani a rasszizmust a közösségi platformokról, míg az antirasszista tüntetők szoborrongálásokkal próbálják felvenni a harcot a rasszizmus ellen. Mindenki a maga képességeinek megfelelően cselekszik a változásért, így tesz a Disney-sorozatok sztárja, Skai Jackson is. Jackson azzal támogatja a Black Lives Matter-mozgalmat, hogy a hatalmas követőbázissal rendelkező Twitter-oldalán megosztja a rasszistán megnyilvánuló tinédzserek nevét.

A két felhasználó közti vita július 9-én kezdődött, amikor Kweli meggyanúsította Maya Moody-t, hogy faji kérdésekben képmutató és a fehér, maguknak felsőbbrendűnek gondoló társadalmi körrel szimpatizál. A nő ugyanis egy olyan listát tett közzé az oldalán, amelyen olyan előadók szerepelnek, akik fekete nőket vettek feleségül. A felsorolásból pedig nem maradt ki Kweli sem. Moody-t több más felhasználó is megtámadta az oldalán tett kijelentései miatt, meg is fenyegették. A nő azonban nem hagyta abba és többször is felhozta azokat a Talib Kweli által már megcáfolt pletykákat és feltételezéseket, amik a rapper magánéletét bolygatták fel.

Meddig mehet el a szólásszabadság a közösségi média felületein?

Az elmúlt hetekben számos, a szólásszabadságot némiképp korlátozó, ám a gyűlöletbeszédet elcsitító lépésnek lehettünk tanúi. Donald Trump Twitter-bejegyzései tényleges ellenőrzés alá kerültek, miután korábban kijelentette, hogy a George Floyd kapcsán kirobbant utcai tüntetéseket kész erőszakkal leverni. Katie Hopkins-t a Twitter szintén letiltotta. Hopkins korábban a “végleges leszámolást” szorgalmazta a muszlimokkal kapcsolatban, míg a bevándorlókat a csótányokhoz hasonlította.

Moody egy szexuális zaklatással kapcsolatos pert is felhozott. Az ügy a kollégája és Kweli között zajlott le, ám a vádakat ejtették a bíróságon. Maya Moody ráadásul azt is szóvá tette, hogy a Twitternek túl sok időre van szüksége ahhoz, hogy eltávolítsák a platformon található zaklató megjegyzéseket és üzeneteket. A nő bejegyzését pár nappal azután publikálta, miután zártolták Wiley fiókját, amiért antiszemita gondolatoknak adott hangot a Facebookon és az Instagramon.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból