Elhunyt Udvardy Anna Oscar-díjas filmproducer

Elhunyt Udvardy Anna filmproducer, gyártásvezető, Deák Kristóf Mindenki című Oscar-díjas kisjátékfilmjének producere.

Udvardy Anna producer hosszan tartó betegség után csütörtökön hunyt el – tudatta fia pénteken a filmproducer Facebook-oldalán.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Mint írja, “Sokan szorítottak neki, sokan küldték a jókívánságokat, amit ezúton is szeretnék megköszönni.” Hozzátette, “édesanyámnak nagyon sokat jelentett, de sajnos elvesztette a küzdelmet a rák felett.”

elhunyt udvardy anna producer
Udvardy Anna producer / Fotó: MTI

Udvardy Anna Budapesten született 1949-ben. Közgazdász végzettséget szerzett, pályája elején a Mafilm Filmstúdió munkatársaként dolgozott, majd létrehozta a Meteor Filmstúdió Kft-t.

Idén is Oscar-díjas egy magyar film: MINDENKI / ContextUs

Bár előzetesen alig lehetett biztosra venni, azért jó esélyei voltak Deák Kristóf filmjének több szaklap szerint is. Végül Salma Hayek és David Oyelowo adta át a díjat a színpadra lépő rendezőnek, a producer Udvardy Annának, az egyik főszereplőnek, Szamosi Zsófiának, és a rendező feleségének Nina Kovnak.

Munkássága során leginkább dokumentum- és ismeretterjesztő filmek megalkotásában vett részt, de emellett számos tévéfilm is fűződik a nevéhez.

Videó: Így örült Deák Kristóf az Oscar-jelölésnek egy újlipótvárosi kávézóban

A fiatal rendező azonban nem egy ötcsillagos szállodában, esetleg több száz milliós villájában várta a hírt, hanem egy újlipótvárosi kávézóban, a laptopja előtt ülve. Mégis bejutott a jelöltek közé. Nem is fűznénk hozzá ennél többet. Talán csak egy hozzászólást idéznénk: “Azért vicces lehetett ezután a Briósban elmondani a többi vendégnek, hogy “Bocsi a kiabálásért, csak hát izé…

2017-ben a Deák Kristóf rendezte Mindenki című kisjátékfilm producereként nyert Oscar-díjat. Utolsó munkái Deák Kristóf Eszméletlen című, 2017-es mini vígjátéksorozata és A legjobb játék című, 2018-as rövidfilmje voltak.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból