Követem Közélet Úgy tűnik, végre felülírnak egy 91 éves törvényt, ami...

Úgy tűnik, végre felülírnak egy 91 éves törvényt, ami tiltotta a táncolást New York klubjaiban

Promóció

1923 óta illegális táncolni New York City legtöbb klubjában és bárjában, de a The New York Times értesülései szerint október 31-én ezt felülírták. Majd’ egy évszázada uralkodik ez az ún. Kabaré Törvény, ami regulázza a zenét és a közösségi táncolást a nagy alma legtöbb létesítményében.

Promóció
- Advertisement -

Habár az évek során sokat enyhült a rendelkezés a zenészekre vonatkozóan, a táncolásra vonatkozó rész ellen többször megpróbálták már tiltakozni, legtöbbször sikertelenül. A városi tanács kedden vitatta meg az ügyet Rafael Espinal tanácsos vezetése alatt, akinek elmondása szerint 26 szavazat elegendő ahhoz, hogy tovább vigyék az ügyet. 

A szavazást az Éjszakai Klubok egyesületének kampánya miatt kellett megejteni, akiket követtek nemcsak aktivisták, de művészeti egyesületek is egész New York területén. A program, amit Let NYC Dance-nek kereszteltek el és június 19-én ennek tagjai és New York éjszakai életének figurái összegyűltek a városház halljában egy sajtókonferenciát tartani. Most, néhány hónappal később pedig meg kívánnak szüntetni egy száz éves törvényt.

Erik Sumo & The Fox-Fairies – Dance Dance Have A Good Time ダンスダンス☆ハバグッタイム

Liza, a rókatündér filmzene // Zene: Tövisházi Ambrus Szöveg: Eiko Toda https://soundcloud.com/eriksumo A klipet készítette: Ujj Mészáros Károly és Rokonál Benedek Dob: Halmos András Fúvós hangszerelés: Subicz Gábor Gitár: Mészáros Ádám Felvételek: Pápai István A szám a Liza, a rókatündér című abszurd romantikus vígjáték zenéje, amelyet a ’70-es évekbeli japán popzene ihletett.

Jelen pillanatban a 25.000 klubból csak 97-nek van engedélye arra, hogy legálisan táncolhassanak a vendégei. Az indok, amiért ennyit ültek ezen a lépésen egy 1987-es Times-cikkre vezethető vissza, amiben kifejtették, hogy így tudták biztosítani leghatékonyabban az egyén biztonságát. Az évek alatt többször támadták aktivisták és újságírók is rasszista jellege miatt. Több tízezer helyszín működött engedély nélkül, és az esély arra, hogy ez kiderüljön azáltal, hogy igazat adnak a törvény indokolásának, elég magas volt. Azonban az aktivisták szerint aránytalanul nagy helyekről tiltották ki a táncot, amit színes vendégek látogattak leggyakrabban. A ’90-es években ennek alapot adott, amikor direkt törvényt szabtak ki az 59-ik utca latin klubjaira. 

Amikor a törvényt először bevezették a ’20-as években, olyan előadásokat tiltottak be elsősorban, amikben több mint 3 zenész vett részt és csak húros, billentyűs és elektronikus hangszerek használatát engedélyezte, amik persze nagy részben Harlem Jazz klubjait érintették leginkább.

1943-ban már a zenészeknek muszáj volt maguknál tartani egy “cabaret kártyát”, amikor New Yorkban akartak játszani.

Olyan prominens jazz zenészektől, mint Charlie Parker, Thelonious Monk vagy Billie Holiday, többször is megvonták az engedélyt, tehát nem játszhattak legálisan a városban karrierjük több pontján.

Mostanában leginkább olyan helyek megszüntetését érték el a szabállyal, amelyek a város veszélyesebb részein voltak. Néhányan azt mondják, hogy a szabály Bill De Blasio polgármester alatt enyhülni látszott, de a törvény megszüntetése kétség kívül több légteret hagyna a város összes szórakozóhelyének életében.

De Blasio szóvivője a Timesnak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy a nagy többség erősen támogatja a törvény visszavonását, de egyben megtartana néhány biztonsági előírást is, mint a biztonsági kamerákat és a biztonsági őröket a nagyobb helyszíneken.

Espinal tanácsos rövidre zárta a kérdést a Timesban megjelent cikkében: “Ennek vége.”

Promóció
Forrásnoisey
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3