Nézem Képzőművészet Te is felismered a nemrég azonosított Rembrandt-festményen a művészt?...

Te is felismered a nemrég azonosított Rembrandt-festményen a művészt?  

Promóció

Hamarosan egy újonnan felfedezett, bibliai jelenetet ábrázoló korai Rembrandt-képet csodálhatnak meg a múzeumlátogatók az Egyesült Királyságban – írja a BBC

Promóció
- Advertisement -

Az Engedjétek hozzám a kisdedeket című képről eddig csak annyit lehetett tudni egy aukciós lista alapján, hogy a holland iskola 17. század közepén keletkezett alkotásáról van szó.

Rembrandt van Rijn: Engedjétek hozzám a kisdedeket, 1627 / Fotó: BBC

Érdekesség, hogy ezt a festményt is az az amszterdami műkereskedő azonosította, aki tavaly már bebizonyította egy férfiportréról, hogy a holland festőzseni alkotása. Jan Six  alapos Rembrandt-ismerete nem véletlen: egyenesági leszármazottja az azonos nevű férfinak, akiről Rembrandt van Rijn 1654-ben portrét festett.

Művészetkedvelők figyelem! Felfedték Rembrandt titkát

A német Agenwandte Chemie magazin osztotta meg elsőként a felfedezést, amely rájött Rembrandt titkára. A holland és francia kutatókból álló csapat 3 festményt vizsgáltak meg. Marten Soolmans portréját (1634), Betsabé a fürdőben (1654) és a Susanna (1636) című festményeket. Miután mintát vettek, az Európai Synchrotron Labor csúcstechnológiájával sikerült meghatározni a vegyi anyagokat.

Bár a most azonosított festményen nem lelhetők fel azok a technikai és stílusjegyek, amelyek a fiatal festőre voltak jellemzőek, számos jel egyértelműen arra utal, hogy ő az alkotó.

A leginkább árulkodó az 1627-28 körül keletkezett festményen a jobboldalt felül elhelyezkedő alak: maga Rembrandt.

A hasonlóságot valóban bárki felismerheti, aki látta már a festő híres önarcképét.

A festő, aki soha nem festett politikusokat – Rembrandt 350 a Nemzeti Galériában

Immár a második kiállítás nyílt meg az 1800 utáni Nemzetközi Gyűjtemény terében kialakított kabinetteremben. A tárlat lehetőséget nyújt arra, hogy kortárs és klasszikus művészek munkái lépjenek egymással párbeszédbe. Fehér Dávid kurátor elmondása szerint a kamaratárlat neoavantgárd munkái egyfelől Rembrandt művészetére reflektálnak.

További ismertetőjel Krisztus arca: gyakorlatilag ugyanolyan, mint a Jézus kiűzi a pénzváltókat a templomból című, 1626-os alkotáson. Valamint a három, keleties fejfedőt viselő nőalak is felettébb hasonlít Rembrandt szintén 1626-ból való, Zenei allegória című képén szereplőkre.

Rembrandt Éjjeli őrjáratát a látogatók szeme láttára restaurálják

A Rijksmuseum igazgatója kedden jelentette be, hogy a restaurálás szokatlan módját választva a világhíres festményt abban a teremben fogják helyreállítani, amelynek falán lóg. Ahelyett, hogy a “koronaékszert” elszállítanák a múzeumból a több évig tartó restaurálás idejére, a projektet a helyszínen hajtják végre. Sőt, élőben közvetíteni fogják a munkálatokat.

Az Engedjétek hozzám a kisdedeket az oxfordi Ashmolean múzeum Fiatal Rembrandt kiállításán fogják bemutatni 2020. február 27. és június 7. között. A tárlat a festő 18 éves korától kezdődően, az 1624-34 közötti egy évtized alatt készült műveit vizsgálja. A látogatók láthatják majd a művész jelenlegi ismereteink szerinti legkorábbi festményét is, A szemüvegárust 1624-ből.

Promóció
ForrásBBC
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3