Nézem Képzőművészet Te is felismered a nemrég azonosított Rembrandt-festményen a művészt?...

Te is felismered a nemrég azonosított Rembrandt-festményen a művészt?  

Promóció

Hamarosan egy újonnan felfedezett, bibliai jelenetet ábrázoló korai Rembrandt-képet csodálhatnak meg a múzeumlátogatók az Egyesült Királyságban – írja a BBC

Promóció

Az Engedjétek hozzám a kisdedeket című képről eddig csak annyit lehetett tudni egy aukciós lista alapján, hogy a holland iskola 17. század közepén keletkezett alkotásáról van szó.

Rembrandt van Rijn: Engedjétek hozzám a kisdedeket, 1627 / Fotó: BBC

Érdekesség, hogy ezt a festményt is az az amszterdami műkereskedő azonosította, aki tavaly már bebizonyította egy férfiportréról, hogy a holland festőzseni alkotása. Jan Six  alapos Rembrandt-ismerete nem véletlen: egyenesági leszármazottja az azonos nevű férfinak, akiről Rembrandt van Rijn 1654-ben portrét festett.

Művészetkedvelők figyelem! Felfedték Rembrandt titkát

A német Agenwandte Chemie magazin osztotta meg elsőként a felfedezést, amely rájött Rembrandt titkára. A holland és francia kutatókból álló csapat 3 festményt vizsgáltak meg. Marten Soolmans portréját (1634), Betsabé a fürdőben (1654) és a Susanna (1636) című festményeket. Miután mintát vettek, az Európai Synchrotron Labor csúcstechnológiájával sikerült meghatározni a vegyi anyagokat.

Bár a most azonosított festményen nem lelhetők fel azok a technikai és stílusjegyek, amelyek a fiatal festőre voltak jellemzőek, számos jel egyértelműen arra utal, hogy ő az alkotó.

A leginkább árulkodó az 1627-28 körül keletkezett festményen a jobboldalt felül elhelyezkedő alak: maga Rembrandt.

A hasonlóságot valóban bárki felismerheti, aki látta már a festő híres önarcképét.

A festő, aki soha nem festett politikusokat – Rembrandt 350 a Nemzeti Galériában

Immár a második kiállítás nyílt meg az 1800 utáni Nemzetközi Gyűjtemény terében kialakított kabinetteremben. A tárlat lehetőséget nyújt arra, hogy kortárs és klasszikus művészek munkái lépjenek egymással párbeszédbe. Fehér Dávid kurátor elmondása szerint a kamaratárlat neoavantgárd munkái egyfelől Rembrandt művészetére reflektálnak.

További ismertetőjel Krisztus arca: gyakorlatilag ugyanolyan, mint a Jézus kiűzi a pénzváltókat a templomból című, 1626-os alkotáson. Valamint a három, keleties fejfedőt viselő nőalak is felettébb hasonlít Rembrandt szintén 1626-ból való, Zenei allegória című képén szereplőkre.

Rembrandt Éjjeli őrjáratát a látogatók szeme láttára restaurálják

A Rijksmuseum igazgatója kedden jelentette be, hogy a restaurálás szokatlan módját választva a világhíres festményt abban a teremben fogják helyreállítani, amelynek falán lóg. Ahelyett, hogy a “koronaékszert” elszállítanák a múzeumból a több évig tartó restaurálás idejére, a projektet a helyszínen hajtják végre. Sőt, élőben közvetíteni fogják a munkálatokat.

Az Engedjétek hozzám a kisdedeket az oxfordi Ashmolean múzeum Fiatal Rembrandt kiállításán fogják bemutatni 2020. február 27. és június 7. között. A tárlat a festő 18 éves korától kezdődően, az 1624-34 közötti egy évtized alatt készült műveit vizsgálja. A látogatók láthatják majd a művész jelenlegi ismereteink szerinti legkorábbi festményét is, A szemüvegárust 1624-ből.

ForrásBBC
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A legszürreálisabb ötletek, hogyan védheted meg magad a koronavírus ellen

A kínai emberek saját kezükbe vették a sorsukat, maguknak gyártanak védőmaszkokat!

A pillanat, amikor az álmodozó turistát elgázolja a valóság

Nem véletlen, hogy egyes helyeken már turistaadót szednek.

Színésznők, akik nem szégyellik terhes alakjukat és döngő lépteiket

Bátran pózolnak fürdőruhában, domború hassal is és döngő léptekkel, ezek a büszke anyukák.
Promóció

a szerk. ajánlása

Tudtad? Kultúránként egészen mást jelent, amit a kezünkkel csinálunk

Ami egyik helyen a kedvesség jele, az máshol durvaságnak számít.

A nosztalgiavonat átrobogott a vásznakon – Ezek voltak 2019 legjobb külföldi filmjei a ContextUs szerint

Volt egyszer egy 2019-es év, amelyben korunk legnagyobb mesterei és feltörekvő tehetségei egyaránt megmutatták, hogyan is kell filmet készíteni.

Ezek minden idők legdrágábban elkelt festményei

Cikkünkben górcső alá vesszük a valaha legdrágábban elkelt tíz festményt, és arról is esik pár szó, miért kerülnek bizonyos festmények többe, mint mások.
Promóció

ez is érdekeltéged
<3