Nézem Képzőművészet Új szerzői jogi reform akadályozhatja a művészeket a munkájuk...

Új szerzői jogi reform akadályozhatja a művészeket a munkájuk megosztásában

Promóció

Ha az Európai Parlament elfogadja az új szerzői jogi javaslatot, elképzelhető, hogy a művészek nem tudják majd megosztani más művészek által inspirált alkotásaikat.

Promóció
- Advertisement -

Ahogy az Artsy is felhívta rá a figyelmet, az EU szerzői jogi direktívája nem sokat változott az elmúlt 17 évben. Viszont, ha az új reformot elfogadják, a művészek drasztikus változásokat tapasztalhatnak.

Yayoi Kusama bosszút áll a műveit lekoppintó kínai hamisítókon

Yayoi Kusama, forradalminak számító japán művész alkotásait több mint 50 éves karrierje során már számtalanszor lekoppintották. Kusama most azonban jogi lépéseket fontolgat több kínai művészeti kiállítás ellen is, amelyek hamis alkotásokat mutattak be. A Guardian szerint ebben az évben legalább fél tucat kínai városban mutattak be hamisítványokat visszaélve Kusama nevével.

A tervezet célja, hogy eredményesebben védje a szerzők jogait azzal, hogy a közösségi oldalakat teszi felelőssé, ha valaki az alkotó beleegyezése nélkül oszt meg tartalmat.

Ennek köszönhetően elképzelhető, hogy az oldalakon egy új algoritmus fog érvénybe lépni. Ez ki fogja szűrni a szerzői jog által védettekhez hasonló tartalmakat.

Az új algoritmussal nehezebbé vagy akár lehetetlenné válna olyan alkotások megosztása, amelyeket más művészekéhez hasonló stílusban készítettek. Emellett megnehezítené a művészek kollaborációját és a más munkák által inspirált alkotásokat is.Olyan tartalmak megosztása is bonyolulttá válna, mint például Neményi Márton fotósorozata, melyben híres festmények alakjait jelenített meg a Sziget Fesztiválon, de drMáriás és Fábry Sándor politikai alakokat és híres festményeket vegyítő kollaborációja is nehézségekbe ütközne.

Promóció
ForrásArtsy
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3