A The Conversationben megjelent elemzés azt veszi végig, hogy milyen buktatók állnak a Szex és New York sorozat folytatása előtt, ha továbbra is olyan újító szándék vezérli az alkotókat, mint az eredeti széria esetében. 

A 2000-es évek meghatározó feminista sorozata

Amikor a Szex és New York 1998-ban képernyőre került, az, ahogyan a női szexualitást ábrázolta, egészen újszerűnek, őszintének és izgalmasnak hatott. Négy belevaló, 30-as évei elején járó barátnő – Carrie, Samantha, Miranda és Charlotte – sosem látott módon mutatták be a televízióban a nagyvárosi, értelmiségi pozíciókban dolgozó nők szexuális életét.

Szex Es New York Uj Sorozat
Kristin Davis, Sarah Jessica Parker, Cynthia Nixon És Kim Cattrall, A Szex És New York Sztárjai / Fotó: Hbo

Sokak számára korszakos feminista sorozat marad, amelyben nyíltan tárgyaltak ki olyan témákat, mint a maszturbálás, a trágárság, az orális szex, valamint hogyan csinálják a szinglik, a párok vagy éppen édeshármasban. Érintette a meddőséget, az elvált szülők gyermeknevelési nehézségeit, a családon belüli erőszak és a gyász témáját.

2004-ben, a hatodik évad után a rajongókban megmaradó hiányérzet két egész estés – vegyes fogadtatású – filmet is szült. Nemrégiben pedig bejelentették, hogy új évad készül  tíz félórás epizódokból, And Just Like That… címmel. 

A The Conversation szerzője, a Leeds-i Egyetem Film- és Médiaintézetének egyetemi docense szerint az új sorozat nem épülhet a puszta nosztalgiázásra: a szereplők 50 évesek lettek, ami egy nő életében merőben más életszakasz,  valamint a szex és a szexualitás társadalmi megítélése is jelentősen megváltozott az elmúlt 20 évben.

Bár a szerelem sosem megy ki a divatból, a női szexualitás bemutatása a filmvásznon mára túllépett a Szex és New York legmerészebb részein is. A jómódú és fehér szereplők felett eljárt az idő. A közelmúlt és jelen népszerű sorozatai, mint a The Bisexual (2018), az I May Destroy You (2020), a Normális emberek (2020), a Fleabag (2016) vagy az I Love Dick (2016) olyan új dimenziókat hoztak a női szexualitás filmes ábrázolásába, mint a vágy, identitás, intimitás és harag. 

Miközben a maga kendőzetlen módján is jelen van, a szex és a női szexualitás ábrázolása sokkal változatosabb és összetettebb. Már nem merül ki csupán a látványban vagy egy-egy poénban, hanem már legalább három dimenzióban mozog: a szemtelenségtől és gyakran akár élvhajhászkodástól a tudatos önvizsgálatig.

50-es nők kalandjai egy merőben megváltozott társadalmi közegben

A szintén forradalminak tekinthető kiváló sorozat, az I May Destroy You a beleegyezés kérdéskörével foglalkozik. A Fleabagben a szex és a vágy a drámai erő megnyilvánulása. A Szex és New Yorkhoz hasonlóan ebben a két sorozatban is a szex úgy kerül eszközként előtérbe, hogy arra terelik a nézőt, hogy lásson a puszta aktuson túl.

Szintén gyakran vetik a Szex és New York szemére, hogy a szereplők a legutolsó divat szerint öltözködnek és rendkívül jómódúak. Fehér, karcsú középosztálybeli nőkként olyan társadalmi befolyással rendelkeztek, ami csak a kiváltságos keveseknek adatik meg. Az 1990-es években érvényes feminizmus azonban ma már több tekintetben is idejétmúlt. A #MeToo, a Black Lives Matter és az egyneműek házasságának törvényi elismeréséért küzdő #LoveWins mozgalmak mind befolyásolták a társadalmi közegünket, hogy mit gondolunk a szexuálisról. Ennek megfelelően alakul a könyvekben, a filmekben a történetmesélés is.

Persze izgalmas lesz azt nézni, hogyan küzd meg Carrie, Miranda és Charlotte a modern kihívásokkal – a közösségi média világával valamint az új politikai és társadalmi témákkal – és az eltelt időben milyen fizikai és lelki változásokon mentek keresztül. Ha a sorozat meg akarja tartani a régi és új közönségét, akkor sokkal változatosabb és tudatosabb módon kell megközelítenie a szex és szexualitás témáját, hogy ismét vezető szerepet tölthessen be a hasonló témával foglalkozó sorozatok eleve telített piacán. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet