Újabb adatvédelmi botrány a Facebooknál? – Ezúttal a Huawei érintett

A Facebook elismerte, hogy felhasználói adatokat osztott meg számos kínai okostelefont gyártó céggel. Ezek között van a Huawei, amely az USA hírszerző illetékesei szerint nemzetbiztonsági fenyegetést jelent.

Marc Zuckerberg Európai Parlamenti meghallgatása után újabb adatvédelmi aggály merült fel a Facebook háza táján. A közösségi hálót üzemeltető cég a Huawei-en kívül a kínai Lenovo-nak, Oppo-nak és TCL-nek is adott hozzáférést Facebook-adatokhoz. Az amerikai vállalat szerint ez “ellenőrzött művelet” volt.

A social media óriás mobil társulásokért felelős alelnöke, Francisco Varela megerősítette a The New York Times-nak, hogy a Facebook kínai telefongyártóknak kiterjedt hozzáférést engedett a felhasználók ismerőseinek adataihoz, azok kifejezett hozzájárulása nélkül.

A Facebook kijelentette, hogy a hét végéig megszünteti a kapcsolatot a Huawei-jel. 

Mark Warner, az amerikai Szenátus Hírszerző Bizottságának demokrata elnöke szerint az új fejlemények törvényességi aggályokat vetnek fel.

Warner azt szeretné tudni, hogyan biztosította a Facebook, hogy az adatokat ne továbbítsák kínai szerverekre. 

Binary 2248213 1920
Újabb Adatvédelmi Aggályok A Facebooknál / Fotó: Corinium Intelligence

“Tekintettel a Kongresszus megkeresésére, világossá akarjuk tenni, hogy a Huawei-integrációkkal érintett összes információ a készülékeken volt tárolva és nem a Huawei szerverein” – jelentette ki Francisco Varela egy közleményben.

A Huawei és konkurense, a ZTE éveken át volt az USA biztonsági aggályainak tárgya. A Trump-kormány hatalomra kerülése óta különös figyelem irányul rájuk. 

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból