Újra szedi áldozatait a tripper

Elmúltak már azok az idők, amikor a rettenetes nevű gonorrheát, ismertebb nevén trippert a sötét sikátorokkal és bordélyházakkal asszociálták. Mára bárki elkaphatja a fertőzést, méghozzá igen gyorsan.

A gonorrhea az egyik leggyakoribb nemi betegség a világon. Sőt, egyre elterjedtebb manapság.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Minden szexuális úton terjedő betegség, nem csak a gonorrhea, olyan mértékű visszatérését ünnepli, amire álmunkban sem gondolnánk   [/perfectpullquote]

– mondja Norbert Brockmeyer, a bochumi WIR Nemi Gondozási és Orvostudományi Központ szakértője. Brockmeyer szerint a leglényegesebb felhívni az emberek figyelmét a védekezés nélküli szex veszélyeire és az óvszerhasználat fontosságára. A kondom jelentősen csökkenti a fertőzés veszélyét, de nem nyújt 100%-os védelmet.

A tripper tünetei meglehetősen kellemetlenek. Gennyes hüvelyi folyással és húgycső váladékozással jár, többek között. A vizeletürítés során fájdalom jelentkezhet.

First Effective Vaccine Against Gonorrhea Reduces Infection Rate By 31 By
Felelősségteljes Nemi Élettel És Megfelelő Védekezéssel Megelőzhetőek A Szexuális Úton Terjedő Fertőzések / Fotó: Invisiverse – Wonderhowto

A gonorrhea bakteriális fertőzés, amit a gonococcus baktérium okoz. Nemi úton terjed, melynek során általában a nemi szervek fertőződnek meg. Erős viszketés és fájdalom lehet a fertőzés első jele. Ugyanakkor sokan semmit nem vesznek észre belőle. Az anális terület, sőt a száj és torok környéke is megfertőződhet a baktériummal, például védekezés nélküli orális szex következtében. A kórokozók rendkívül virulensek, ezért nagyon gyorsan el lehet kapni a betegséget.

Szélsőséges esetben a gonorrhea meddőséghez vezethet mind a nőknél, mind a férfiaknál, ha nem kezelik haladéktalanul.

Ha terhes nő fertőződik meg, fennáll a veszélye, hogy a betegség átterjed a magzatra, ami vetéléshez vagy halva születéshez vezethet.

Hosszú ideig az antibiotikum volt a tripper kezelésének egyetlen esélye. Mára viszont szükségessé vált új gyógyszerek kifejlesztése, mivel a gonorrheával szembeni rezisztencia jelentős mértékű. Emiatt a gyógyszerek hatástalanok.

A legtöbb ember tudja, mi az, hogy HIV vagy AIDS. A klasszikus nemi betegségekkel azonban más a helyzet. Nem tudják, mik tartoznak ebbe a körbe vagy, hogy a különböző elnevezések (klamídia, hepatitisz B, intim herpesz, HPV, szifilisz, stb.) valójában mit jelentenek. A HIV-vel való fertőződés veszélye azonban lényegesen magasabb, ha valakinek már volt nemi betegsége.

A gonorrhea ma már nem a gazdagok betegsége, és nem szükséges ahhoz Ázsia bizonyos országaiba utazni, hogy valaki elkapja, figyelmeztet a szakember. Bárhol meg lehet fertőződni vele, beleértve a saját otthonunkat is.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból