Olvasom Könyvajánló Az újranyitott brit könyvesboltok körül arat a Black Lives...

Az újranyitott brit könyvesboltok körül arat a Black Lives Matter-láz

Promóció

Újranyitottak a koronavírus-járvány miatt bezárt brit könyvesboltok, az eladási lista élén Reni Eddo-Lodge könyve áll.

A Harry Potter-könyveladásokat is túlszárnyalták

Promóció
- Advertisement -

A Bricks and Mortar könyvesbolt június 15-én újranyithatott, miután márciusban a pandémia okán be kellet zárnia. A Nielsen BookScan könyvkutató cég felmérése alapján az újranyitástól kezdve június 20-ig összesen 3,8 millió könyvet értékesítettek, 33 millió font értékben, írja a The Guardian. Az eredmény 31%-al magasabb az egy évvel ezelőttihez képest. Az elmúlt 25 évben ez az egyik legjobb eredmény, a 2003-as Harry Potter and the Order of the Phoenix (Harry Potter és a Főnix Rendje) megjelenése óta, állítja a könyvszakértő.

Brit könyvesbolt / Fotó: Yui Mok

„Visszatértünk az üzlethez, és a kedves vásárlóink is visszatértek hozzánk. Azt gondolom, hogy ugyanazon az eladási szinten vagyunk, mint korábban, de rövidített nyitvatartással működünk. Továbbra is szállítunk ki azoknak a vásárlóknak, akik még nem vállalják a kockázatot” – magyarázza egy könyvesboltos.

A brit könyvesboltok az újranyitás után számos óvintézkedést foganatosítottak, a fertőtlenítőszerek és a műanyag elválasztó panelek mellett 72 órás karantént vezettek be a könyvekre, mielőtt a vásárlók kézbe foghatnák az áhított olvasmányt. A Waterstones könykereskedés pedig egy újfajta könyvespolcos elhelyezést alkalmaz, így a vásárlók a termék kézbevétele nélkül olvashatják a könyveket.

A fekete témájú könyveket keresik a vásárlók a brit könyvesboltok polcain

Waterstones képviselője, Kate Skipper szerint az első hét nagyon jól indult, a vásárlók örömmel tértek vissza a könyvesboltba. Az egészségügyi és biztonsági intézkedések sem tartják vissza a könyvimádókat attól, hogy élvezzék a könyvesboltok nyújtotta kínálatot. A Waterstones ezen a héten nyitott újra Walesben, június 29-től pedig Skóciában is várják a vásárlókat. Skipper elmondása szerint az éreklődők sokkal változatosabb könyveket választottak a boltban, mint az online eladások esetében, ahol az antirasszista könyvújdonságok tarolnak, mint amilyenek Reni Eddo-Lodge Why I’m No Longer Talking to White People About Race (Miért nem beszélek többet a fehérekkel a rasszról?), Bernardine Evaristo Girl, Woman, Other és Akala Natives könyvei.

Fekete angliai írónők vezetik a brit könyvpiac eladási listáit

Az Amerikában George Floyd halála után kirobbant antirasszista tüntetéshullám fókuszba állította a színesbőrű művészeket, akik nyíltan elkezdtek beszélni problémáikról. Arról már beszámoltunk, hogy a fekete könyvszerzők kevesebb előleget kapnak a kiadóktól fehér kollégáiknál. Most, hogy egy új helyzet állt elő a brit könyvpiac színterén, további problémákra is fény derült.

A Bookscan adatai szerint Eddo-Lodge könyve az eladási listák favoritja, hiszen 34 125 példány kelt el belőle. A második helyen a Girl, Woman, Other áll, azt pedig Charlie Mackesy The Boy, the Mole, the Fox and the Horse könyve követi a listán. Evaristo díjnyertes kötetéből nem kevesebb mint 18 893 darab talált gazdára. A BLM jót tett a könyveladásoknak, hiszen Eddo-Lodge vált az első brit fekete szerzővé, aki a brit toplisták élére került.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3