Vajdasági fiatalok 24 óra leforgása alatt írnak színdarabot

Nincs sor a halas bódénál címmel kell színdarabot írnia pénteken három fiatal szerzőnek az Újvidéki Színházban az intézmény születésnapja alkalmából rendezett vajdasági magyar drámaíróversenyen.

A megmérettetést tizennyolc esztendeje minden év elején megrendezik az újvidéki teátrumban, ezúttal annyiban módosult a verseny, hogy kizárólag 30 év alatti szerzőket és rendezőket kértek fel. Az Újvidéki Színház egyebek mellett ezzel kapcsolódik ahhoz, hogy 2019-ben Újvidék Európa Ifjúsági Fővárosa.

Két nemzetközi fesztiválon három díjat is nyert a Bóbita Bábszínház

Sramó Gábor, a bábszínház igazgatója közölte: a horvát fővárosban 51. alkalommal megrendezett seregszemlén, amelyen mintegy negyven előadás szerepelt, a virtuóz animációért járó díjjal ismerték el a pécsi művészek munkáját. A mintegy tíz ország húsz előadásával megrendezett XVII.

A megírandó darab címét az újvidéki Magyar Szó című napilap aktuális számából véletlenszerűen húzták ki péntek reggel. Ez alapján kell három szerzőnek, Kocsis Árpádnak, Fehér Miklósnak és Szalai Bencének délutánig drámát írnia.

alice fots barabis zsolt 5
Az Újvidéki Színház Alice c. darabja / Fotó: Újvidéki Színház

A darabok megszületése után három rendező – Tara Manic, Deli Szófia és Ricz Ármin – a szöveget 24 óra alatt színpadra viszi és bemutatja a vajdasági magyar színházak művészeinek, valamint az újvidéki művészeti akadémia hallgatóinak segítségével.
A drámaírók, a rendezők, az előadások és a színészek munkáját háromtagú szakmai zsűri véleményezi és díjazza. A testületet Oláh Tamás teatrológus, Varga Tamás színész és Hernyák György rendező alkotja.

az úr nevében
Az úr nevében (r: Urbán András) az Újvidéki Színház színpadán / Fotó: Újvidéki Színház

Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója a versenyről korábban úgy nyilatkozott, hogy annak célja a vajdasági magyar drámairodalom fellendítése. A három ősbemutatót szombat este láthatja a közönség az Újvidéki Színházban.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból