Nincs sor a halas bódénál címmel kell színdarabot írnia pénteken három fiatal szerzőnek az Újvidéki Színházban az intézmény születésnapja alkalmából rendezett vajdasági magyar drámaíróversenyen.

A megmérettetést tizennyolc esztendeje minden év elején megrendezik az újvidéki teátrumban, ezúttal annyiban módosult a verseny, hogy kizárólag 30 év alatti szerzőket és rendezőket kértek fel. Az Újvidéki Színház egyebek mellett ezzel kapcsolódik ahhoz, hogy 2019-ben Újvidék Európa Ifjúsági Fővárosa.

Két nemzetközi fesztiválon három díjat is nyert a Bóbita Bábszínház

Sramó Gábor, a bábszínház igazgatója közölte: a horvát fővárosban 51. alkalommal megrendezett seregszemlén, amelyen mintegy negyven előadás szerepelt, a virtuóz animációért járó díjjal ismerték el a pécsi művészek munkáját. A mintegy tíz ország húsz előadásával megrendezett XVII.

A megírandó darab címét az újvidéki Magyar Szó című napilap aktuális számából véletlenszerűen húzták ki péntek reggel. Ez alapján kell három szerzőnek, Kocsis Árpádnak, Fehér Miklósnak és Szalai Bencének délutánig drámát írnia.

Alice Fots Barabis Zsolt 5
Az Újvidéki Színház Alice C. Darabja / Fotó: Újvidéki Színház

A darabok megszületése után három rendező – Tara Manic, Deli Szófia és Ricz Ármin – a szöveget 24 óra alatt színpadra viszi és bemutatja a vajdasági magyar színházak művészeinek, valamint az újvidéki művészeti akadémia hallgatóinak segítségével.
A drámaírók, a rendezők, az előadások és a színészek munkáját háromtagú szakmai zsűri véleményezi és díjazza. A testületet Oláh Tamás teatrológus, Varga Tamás színész és Hernyák György rendező alkotja.

Az Úr Nevében
Az Úr Nevében (R: Urbán András) Az Újvidéki Színház Színpadán / Fotó: Újvidéki Színház

Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója a versenyről korábban úgy nyilatkozott, hogy annak célja a vajdasági magyar drámairodalom fellendítése. A három ősbemutatót szombat este láthatja a közönség az Újvidéki Színházban.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.