Ukrajna szélsőséges csoportjai veszélyt jelentenek Európára – FOTÓ

Az ország ultranacionalista csoportjai 2014-ben kerültek előtrébe. Utcai lázadásuk az orosz-barát elnök, Viktor Yanukovych elűzéséhez vezetett. Néhány fotón keresztül láthatjuk ennek a problémának a valódi arcát.

A 2014-es eset óta a nacionalisták befolyása csak nőtt, amelyben nagy szerepet játszott Ukrajna gazdasági problémája és a féktelen korrupció. A legrosszabb, hogy a tagok között rengeteg a tinédzser, a fiatal, akik követik a háborús veteránok utasításait. Különböző harcművészeteket gyakorolnak, hogy jobban menjen a fegyverforgatás. Számuk körülbelül tízezerre tehető, tehát egy utcai tüntetéssel komoly károkat tudnak okozni.

5000
A legfiatalabbakat vonják be / Fotó: The Guardian

A szélsőséges csoportok szigorú katonai struktúrával rendelkeznek, sokuknak katonai tapasztalata is van. A legnagyobb problémát a kormány jelenti.

Eleinte fenyegetés céljából, taktikaként használták fel az ultranacionalistákat, de mára elvesztették felettük az irányítást. Petro Poroshenko ukrán elnök vesztesként került ki ebből a játszmából.

Nem csoda, hogy a nemzetközi emberi jogi csoportok erőteljesen bírálják Ukrajnát, amiért nem léptek a bajban.

A botrány fokozódik: Ukrajna nem kér az Eurovíziós Dalfesztiválból

Az ukrajnai versenyen második helyezést elért Freedom Jazz trió kedd este közölte, hogy nem fogadja el a felkérést, míg a harmadik helyezett, a Kazka nevű együttes szerdán hozta nyilvánosságra elutasító válaszát. Utóbbi közleményében azzal indokolta a döntést, hogy nincs szüksége bármi áron a győzelemre. Mindkét előadó jelezte viszont, hogy a jövőben talán újra elindul a dalversenyen.

Sajnos azóta sem történt semmi, ami megakadályozta volna ezeknek az erőszakos szervezetnek az akcióit, amelynek gyakran a kisebbség, valamint az orosz-barát csoportok az elszenvedői. Mi lesz a nacionalizmus következménye? A választ Andriy Yermolayev politikai elemző adja meg.

Ukrajna belépése az Európai Unióba ezek után alighanem kétséges.

Mint mondja, egy olyan országban, ahol nem csak a korrupció sújtja az embereket, hanem a nacionalista erők felemelkedése is, az integrálás megvonásra kerülhet.

Nézd meg a galériát!


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból