Egy magyar férfi a háború kezdete óta egy hatnégyzetméteres pincében húzza meg magát ukrán feleségével és két kisgyerekükkel.

Szentmártoni Imre 2014-ben költözött a kelet-ukrajnai Szeverodonyeckbe. A Külügyminisztérium megbízásából békefenntartóként szolgált 2020-ig, amikor leszerelt, írja a Szeretlek Magyarország.

Mióta Oroszország megtámadta Ukrajnát, folyamatos robbanásokat hallanak, amik elől egy pincébe menekültek feleségével és 3 és 4,5 éves gyerekeikkel. Alig van élelmük, nincs ágyuk, a gyerekek egy felfújható gyerekcsónakban, a férfi pedig két párna és egy plüss jegesmedvével alszik. 

Egy 2x3 méteres pincében elhelyezett óvóhely. Elvileg van áram meg víz. Két napig nem volt például elektromosság. És akkor a teljes sötétségben voltunk, illetve minden lemerült. Telefon, kis elemes éjjeli lámpa, és onnantól kezdve az nagyon nyomasztó, teljes sötétségben lenni. Utcára nem lehet kimenni

 – mesélte az RTL híradójának. Elmondása szerint nem mernek kimenni a pincéből, pedig a gyerekek is rosszul viselik a bezártságot. 

Az ungvári főkonzulátus felvette a kapcsolatot a családdal, azt nyilatkozták az RTL-nek, hogy minden bajba jutott magyarnak segítenek, amennyire azt a háborús helyzet engedi. 

Vlagyimir Putyin február 24-én hajnalban rendelte el az Ukrajna elleni támadást. Az Európai Unió több állama is hadi eszközökkel segíti az ukránokat, Orbán Viktor kijelentette, Magyarországnak nincsen nélkülözhető fegyvere a szomszédos ország számára. A háborúban már kárpátaljai magyar katonák is elestek. Az első orosz-ukrán béketárgyalásról ebben a cikkünkben írtunk korábban. A források szerint az orosz katonáknak fogyóban van az élelme, és a logisztikai problémák következtében lelassult az orosz hadikonvoj előrenyomulása.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet