Bűnösnek találták nemi erőszak miatt Bill Cosby-t és Roman Polanskit, így kizárja őket a Filmakadémia

Bűnösnek találták nemi erőszak miatt Bill Cosby-t és Roman Polanskit, így kizárja őket a Filmakadémia

Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) kiáll korábbi döntése mellett Roman Polanski kizárását illetően.

A döntést a keddi közleményében az Oscar-díjat odaítélő testület jelentette be, reagálva a francia-lengyel filmrendező által néhány nappal ezelőtt benyújtott keresetre, amely szerint nem volt tisztességes a filmakadémia tavaly májusi eljárása.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A Roman Polanski kizárását övező eljárás korrekt és indokolt volt[/perfectpullquote]

– fogalmazott az akadémia, hangsúlyozva, hogy nem változtat korábbi döntésén, írja a Variety című filmes portál.

Roman Polanski, akit bűnösnek találtak nemi erőszak vádjával / Fotó: Getty Images

A testület igazgatósága tavaly májusban döntött a szexuális erőszakban bűnösnek talált tagjai, Bill Cosby komikus és Roman Polanski kizárásáról. A 81 éves Cosbyt nem sokkal korábban találta bűnösnek egy bíróság gyógyszerekkel elkábítás és nemi erőszak vádjában, a televíziós sorozatok első fekete sztárját börtönbüntetésre ítélték. Polanski már korábban elismerte, hogy 1977-ben megerőszakolt egy 13 éves lányt. Emiatt börtönben is töltött 42 napot, de végül megszökött az Egyesült Államokból.

Megnevezték a szexuális zaklatással gyanúsított milliárdost

A munkáspárti politikus, Peter Hain azt mondta, hogy kihasználva a parlamenti privilégiumát kötelességnek érezte, hogy nyilvánosságra hozza az üzletember kilétét. – idézi a lap. Az ügy előzménye, hogy korábban a Sir Terenc Etherton, a második legmagasabb rangú brit bíró megtiltotta a Daily Telegraph nevű brit lapnak, hogy nyilvánosságra hozzon egy cikket, amiben egy meg nem nevezett üzletembert öt alkalmazottja szexuális zaklatásával és rasszizmussal vádolt.

A 85 éves Polanski Kalifornia államban múlt héten benyújtott keresete szerint a testület nem a protokoll szerint járt el, amikor majdnem egy évvel ezelőtt kizárta soraiból. Az Oscar-díjas filmkészítő kizárásának visszavonását, valamint a kereset benyújtásával járó összes költségének fedezését kéri az akadémiától.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az eljárás korrektségét illetően indítottunk pert[/perfectpullquote]

– mondta el múlt pénteken a Varietynek Roman Polanski ügyvédje, Harland Braun, aki már 2018-ban jelezte a filmakadémia elnökének írt levelében, hogy Polanski kész jogi lépéseket tenni az ügyben.

Mi az ára a szexuális zaklatásnak? Ismerd meg Lori történetét!

A legnagyobb problémát talán az jelenti, amikor valaki nem is mer feljelentést tenni, tehát az elkövető továbbra is szabadon szedi áldozatait. Abba azonban kevesen gondolnak bele, hogy ennek oka a kultúránk és az elavult törvényeink. Lori Fox esete az egyik példa, aki egy szexuális zaklatás után feljelentést tett a rendőrségen, de mégis ő jött ki rosszul.

Az akadémiai tagság felfüggesztéséről vagy a kizárásról való döntéshez az illetékes 54 tagú bizottság kétharmados szavazattöbbségére van szükség. A filmakadémia szóvivője nem nyilatkozott arról, hogy a testület miként fogja kezelni a rendező keresetét.

Polanski 2003-ban A zongorista című filmjéért kapta meg az Oscar-díjat, ám a díjátadón, amelynek közönsége felállva tapsolta meg győzelmét, nem lehetett jelen, mert a hetvenes évek óta elfogatóparancs van ellene érvényben az Egyesült Államokban. A rendező számos alkalommal kérte ügye felülvizsgálatát, egykori áldozata is többször leszögezte, hogy nem szeretné Polanski elítélését és támogatta az ügy lezárását.

Kezdőlap > Bűnösnek találták nemi erőszak miatt Bill Cosby-t és Roman Polanskit, így kizárja őket a Filmakadémia

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból