Így búcsúzott Orbán Viktor miniszterelnök Ungvári Tamás író-műfordítótól

Ungvári Tamás író, műfordító, irodalomtörténész halála kapcsán levélben fejezte ki részvétét a gyászoló családnak Orbán Viktor miniszterelnök – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

“A magyar kultúra sok ezer szálból szövődött alkotás, melynek pontos és hiteles bemutatása nemcsak átfogó tudást, de kitartást és alázatot is követel” – mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor / Fotó: Illyés Tibor

Hozzátette, “Ungvári Tamás a magyar polgári értelmiség bátor és elkötelezett képviselőjeként vált a magyar és az egyetemes kultúra történetének nemzetközi szinten is elismert krónikásává”.

Elhunyt Ungvári Tamás Széchenyi-díjas és József Attila-díjas irodalomtörténész

Ungvári Tamás 1930. szeptember 25-én született Budapesten, az Eötvös Gimnáziumba a numerus clausus miatt nem vették fel, így került a Zsidó Gimnáziumba. Diplomát 1952-ben, 21 évesen szerzett az ELTE angol-magyar szakán. Először tanított, majd a Csillag című folyóirat rovatvezetője lett. 1960-tól fordító, dramaturg, a Budapester Rundschau szerkesztője volt.

“Hálásak vagyunk, hogy műfordításaival, szépirodalmi és tudományos műveivel, valamint dramaturgi és tanári munkájával is gazdagította hazánk kulturális életét. Meggyőződésem, hogy könyvei még sokak számára fogják a feledés elleni küzdelem őrtüzeit jelenteni” – fejezte be búcsúját Ungváritól a magyar miniszterelnök.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból