Jávor Benedek és Helga Trüper zöldpárti, valamint Petra Kammerevert szociáldemokrata és Yana Toom liberális képviselők közös módosító indítványának köszönhetően, az EU 2017-es költségvetésébe 500. 000 eurót kalkulálnak be a tényfeltáró újságírók támogatására, amelyet az Európai Parlament jóvá is hagyott.

A támogatást olyan ügyek feltárását célzó kutatásokhoz lehet kérni, amelyek egynél több uniós országot érintenek. A programot a következő három évben, egyelőre kísérleti projektként, évi 500 ezer eurós költségvetéssel, a lipcsei székhelyű Európai Sajtó- és Médiaszabadság Központ fogja működtetni. A támogatást az indokolja, hogy a változó médiapiaci feltételek között ennek a költséges újságírói műfajnak a finanszírozása egyre nehezebb, a sajtó demokratikus kontrollfunkciójának ellátásához azonban a tényfeltáró újságírás nélkülözhetetlen.

Az Európai Parlament 2009-ben egyszer már elfogadott egy hasonló célú módosítást, a gyakorlatban azonban a programot az Európai Bizottság akkor nem hajtotta végre. Ennek okait a Párbeszéd képviselője a ciklus kezdete óta igyekszik feltárni annak érdekében, hogy elejét lehessen venni a tényfeltáró újságírás finanszírozást gátló problémáknak.

Jávor Benedek 2014 óta dolgozik ennek a támogatási rendszernek a létrehozásán. 2016-ra a Bizottság támogatásának megszerzése mellett széles koalíciót is sikerült az indítvány mögé építeni a Parlamentben, így hamarosan elindulhat a tényfeltáró újságírás finanszírozási helyzetét javító program.

Forrás: javorbenedek.hu

Fotó: skyboard.net

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.