Kutatók szerint az univerzum igazából lapos, nem írható le buborékként

A Portsmouthi Egyetem tudósai szerint az univerzum valójában nem is egy buborékként írható le, ahogy azt korábban gondoltuk, hanem teljes lapos. A feltevés számos asztronómiai vitát elrendezne.

Megváltozott módszer

A kozmológiában a feltételezett energiaforma a sötét energia. Ez feltehetőleg az egész világegyetemben megtalálható, továbbá korábban a szupernovák követésével vált mérhetővé a mennyisége. 

lapos univerzum scaled
Grafika az univerzum lehetséges alakjairól / Illusztráció: Lucy Reading-Ikkanda

A Portsmouthi Egyetem tudósai azonban az utóbbi hetekben eltértek a jól bevált technikától, a szupernovák lekövetése helyett galaxisok és kvazárok (feltehetőleg fekete lyukak) vizsgálatával próbálták felmérni a sötét energiát. A kapott adatok pedig lényegesen jobban megérthetővé teszik azt, hogy a sötét energia miként befolyásolja az univerzumunkat. Ez végleg le is zárhatja a vitát, ami az univerzum bővülésével kapcsolatos feltevéseket illeti. 

Lapos fánk?

Az új megállapítás kapcsán, miszerint az univerzum lapos, nem egy sík, folyamatosan bővülő papírlapra kell gondolnunk. A kozmológiai modellek esetében egy fánkalakzat is számíthat “laposnak”. További megállapításokra van azonban szükség azt illetően, hogy az univerzum tóruszban hajlítható-e vagy sem, írja a Futurism szaklap. 

Tudósok szimulációs kísérletekkel kerülnek egyre közelebb a fekete lyukak titkaihoz

A fekete lyukakkal kapcsolatos kutatások az egyik legizgalmasabb és legdinamikusabban fejlődő területe a tudománynak. Elég arra gondolni, hogy a tavalyi év egyik legnagyobb tudományos szenzációja volt a fekete lyukról készült első fotó, amelynek hírére az egész világ felkapta a fejét.

Seshadri Nadathur, a Portsmouthi Egyetem kozmológusa szerint nagyon fontos megállapításra került ezzel sor. A jövő kutatásai pedig még pontosabb adatok elérésére ad lehetőséget, ezek az online térben is elérhetők lesznek. 


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból