Urban Yogis: a projekt, ami queensi fiatalokat hozott ki az erőszak világából

Ha úgy képzeled, hogy a jógik egész nap lótuszülésben gubbasztó szentfazekak, nézz rá az Urban Yogis tagjaira, akiknek a jóga gyakorlása megváltoztatta az élethez való hozzáállásukat.

Az Urban Yogis program az emelkedő fegyverhasználat, erőszak megfékezése érdekében jött létre New Yorkban. A Picking Up Mats, Putting Down Guns jelszó alatt a program létrehozói, Erica Ford, Deepak Chopra és Eddie Stern azért dolgoznak, hogy nehéz sorsú queensi fiataloknak adjanak rendszert az életükbe a jóga által.

https://youtu.be/Gdfu54PQLJw

A Deepak Chopra Youtube-csatornáján megjelenő fenti videó volt, amely igazán beindította a mozgalmat. Eddie Stern jógatanár, aki 18 évig tanult Indiában öt fiatalt kezdett tanítani, akik mindannyian erőszak-, vagy drogabúzus áldozatai voltak. És hogy mi történik, amikor egy keleti humbug behatol a konstans erőszak világába?

Szerdánként gyakoroltunk, ezek az alkalmak mindenki számára nyitottak voltak. Aztán az egyik rivális banda írt róla egy dalt, amiben kifigurázott minket, és végignéztem, ahogy sok barátom adja fel a gyakorlást emiatt.

– mondja Jurquille Johnston, és ő is feltette magának a kérdést, vajon csak hülyét csinál-e magából.

De én folytattam, a parkban jógáztam. Azt mondtam magamnak, hogy minden, ami jobbá tesz mint ember, az maradjon az életem része. És itt vagyok egy évvel később. Állami iskolákban tanítok jógát.

A legutóbbi nyári programjukban 40 fiatal vett részt, tanult meg a mozgással és légzéssel másképp nézni a problémáira. Számukra már nem az utca az egyetlen lehetőség, ahogy az szerintük a közösségük legtöbb tagja számára van. Nem a gyilkosság az erő demonstrációja, hanem a tudásátadás, az önkontroll.

Urban yogis – picking up mats, putting down guns: Eddie Stern at TEDxLowerEastSide

Eddie Stern is practitioner and teacher of Ashtanga Yoga. He studied for 19 years under Sri K Pattabhi Jois, learning yoga, Sanskrit, Vedic chanting, ritual …

A szerk. ajánlása

Címlapról

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból