A USEME nem szarozik! Két éve jött kvázi a semmiből a zenekar, majd tavaly a Világvevő első nagylemezük. Idén pedig megint új albummal rukkoltak elő. Anga-Kis Miklóst (basszer) kérdeztük, aki többek között elmondta, tudatosan nem akarnak Subscribe-folytatás lenni.

ContextUs: Nagyjából másfél év telt el a Világvevő és a Szélesvásznú ég megjelenése között. Ez elég kevés időnek számít manapság. Ennyi ötlet maradt bennetek az első nagylemez után, vagy teljesen új alapokról kezdtétek a dalírást?

Az első lemez összerakására igencsak kevés időnk volt, mindössze 3 hónap alatt kellett elkészülnünk vele. Akkor minden ötletből számot “kellett” készítsünk. Most volt egy csomó dalkezdeményünk, és azokból válogattuk ki a leginkább egymáshoz illő, és legsokoldalúbb témákat. Úgy, hogy túl vagyunk már 2 turnén és 2 fesztiválszezonon, számos visszajelzést kaptunk, és a Világvevő is 1 éves lett.

Már látjuk, hogy mi a USEME igazi iránya

merre kell haladjunk, milyen dalok működnek, mit szeret igazán a közönségünk.

ContextUs: A rajongók sem kaptak sok időt az első anyag „emésztésére”, bár ezt szerintem ők a legkevésbé sem bánják. Tudatosan diktáltok ilyen „gyilkos” tempót?

Tudatosság jellemez minket az első pillanattól. 2-3 éves tervekben gondolkodunk, már most a harmadik lemez időzítéséről beszélgetünk. Haditervünk része volt, hogy 1-1,5 évvel a Világvevő után szeretnénk második albumot megjelentetni. A közönségünk nagyon élvezi, hogy ennyire termékenyek vagyunk, az említett korong megjelenése után pár hónappal már el is kezdtük csepegtetni a Szélesvásznú ég dalait, és több olyan levelet is kaptunk, hogy mennyire imádják, és szeretnének akár heti szinten új USEME-számokat hallgatni. (mosolyog) Fontosnak tartjuk, hogy folyamatosan fókuszban tudjuk tartani magunkat, és ehhez a legjobb eszközünk a muzsikánk.

Img 5421 Másolat 1

ContextUs: A korábban megjelentetett dalok (Rég nem látsz jól, Ez a mi portrénk, Szélesvásznú ég) a tavaszi Leander Kills/AWS-turnét és a fesztiválszezont is megjárták. Milyen volt a fogadtatásuk a ti szemszögetekből?

A Rég nem látsz jólt a Világvevő megjelenése után nem sokkal hoztuk ki, így akkor még alig volt viszonyítási alapunk, akkoriban minden USEME-koncert az adott város vagy fesztivál első USEME-bulija volt. YouTube-nézettség alapján abszolút imádják az emberek, ehhez persze Bálint szuper ötlete is kellett, a képvilág kapcsán. Élőben pedig működött az első koncerten is. Ez egy pörgősebb dal, célja a zenekar lendületességét volt hivatott megmutatni, és nem mellékesen arra is szükségünk volt, hogy ki tudjuk tölteni a fesztiválokon a kapott idősávokat. (mosolyog)

A ‘Portrénk a banda pop vonalát erősíti, ezt a Fish!-turné előtt durrantottuk el, gondolva, hogy a pop-metálosok majd imádni fogják, és ez így is lett, ez az egyik legnagyobb slágerünk.

A Szélesvásznú ég pedig ismét egy gyorsabb dal, amit a Leander-turnéra időzítettük, hogy a metálos bulikra is legyen aktualitásunk. Ez a szám annyira közel került a szívünkhöz, hogy a második lemezünk címadója lett.

ContextUs: Az egész albumra egy kiforrottabb hangzás- és szövegvilág jellemző. Lendületesebb, „húzósabb” dalok születtek, a metal elemek kicsit hangsúlyosabbak lettek, miközben a „USEME-életérzés” alapvetően megmaradt. Ennyit számított az elmúlt másfél év a zenei evolúciótokban?

Sokkal több időnk volt a dalok megírására, és most már koncerttapasztalat is van mögöttünk. Az idő nagyon hasznos dolog, a fellépések alapján pedig le tudtunk szűrni egy csomó hasznos következtetést. Ezek mind nagyon fontos részletek ahhoz, hogy a végeredmény egységesebb lehessen. Minden bulit felveszünk, visszahallgatunk. Az összes koncert után átbeszéljük a tanulságokat, és az esetleges hibákon, gyengeségeken javítunk. A hangképen is dolgozunk koncertről koncertre. Folyamatos a fejlesztés és a rendszeroptimalizálás. Minden hibát kielemezünk, és mindenből tanulunk. Visszahallgatva az egy évvel ezelőtti USEME-felvételt, olyan, mintha sok-sok év telt volna el a két buli között…

ContextUs: A rajongók és a szakmai fogadtatás viszont nem csak a Világvevő, hanem legújabb albumotok, a Szélesvásznú ég kapcsán is megosztó?

A Világvevő megjelenésekor, vagy inkább úgy mondom, hogy a Felhővitorlás premiernél tudtuk előre, hogy megosztóak leszünk, fogunk kapni hideget-meleget. Fel voltunk rá készülve, de most már bevallhatom, hogy mindannyiunknak nehéz volt. Nem szeretik sehol a világban, ha valaki, aki addig csinált valamit, változtat.

Mi tudatosan nem Subscribe-folytatás akartunk lenni, hanem egy vadiúj zenei színfolt a hazai palettán.

Most már sokszor USEME-ként szólítanak le az utcán, és kérnek autogrammot, USEME-fanok jönnek koncert után, szépen épül a saját közönsége a zenekarnak. Ez sok erőt ad nekünk, és ez a közönségtől kapott erő, pozitív feedback érezhető a második lemez dalain.

ContextUs: A dalírásért most is a Miki-Tibi-Zoli trió felelt leginkább?

Pontosan. Jól bevált recepten nem változatunk. Mi szállítottuk a dalokat, Bálint pedig a szövegeket.

4Z1A4311 MásolatContextUs: Bálint, elmondása szerint a Világvevő esetében a dalszövegeket a környezetében tapasztaltak és a saját érzései egyaránt inspirálták. Ezúttal milyen arányban merített ötleteket, netán voltak-e egyéb „források”?

Ezúttal is születtek személyes indíttatású szövegek, de ezek most pozitívabb töltetűek, nem úgy, mint az előző lemezen, mivel Bálintot ezúttal egy boldogabb életszakaszban érte a szövegírás! Vannak ugyanakkor a világ dolgaira reflektáló szövegek is, amik az előző lemezre nem voltak jellemzőek. A korong egyes dalai társadalmi kérdéseket feszegetnek (pl. Mézmocsár, Rég nem látsz jól), míg mások, mint például a Körbezárva, a jelenlegi, eléggé baljós világpolitikai helyzetre reagálnak.

ContextUs: Mint azt a lemezen feltüntettétek, Siklósi Örs (AWS zenekar – a szerk.) szerezte a Test az áruló szövegét. Az elejétől kezdve tudtátok, hogy őt is be akarjátok vonnia szövegírási folyamatokba?

Abszolút! Remek cimboráink az AWS-ék, szeretjük Örs szövegvilágát. Bálint dolgozott korábban AWS-szövegen, így kézenfekvő volt, hogy most mi kérnénk meg Örsikét, hogy írjon nekünk. Úgy érzem, elég jól sikerült a kooperáció, szeretem nagyon azt a dalt is!

ContextUs: Jövő szombaton mutatjátok be az új lemezt. Mivel a debütkoncert mindig különleges, várható valami meglepetés?

Ez a USEME pályafutásának második önálló budapesti koncertje, nekünk ez már önmagában hatalmas kihívás, nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy fog sikerülni. Az elővétes jegyek szépen fogynak, nagy az érdeklődés a bulira. Mi igyekszünk megtanulni, eljátszani az új számokat, és odatesszük magunkat legjobb tudásunk szerint. (mosolyog) A viccet félre téve, itt fogunk először eljátszani minden dalt a Szélesvásznú égről. Itt lesz először kapható az új lemezhez készített merchandise-unk. Eddigi pályafutásunk legfontosabb koncertje várható, zabszem a seggünkben, ezerrel készülünk. Ja, és ez lesz az eddigi leghosszabb USEME-koncert evör! (mosolyog)

21273578 906834219474106 420414127891421596 O
/ Fotó: A Useme Hivatalos Facebook-Oldala

ContextUs: Hallhatóak lesznek a régebbi dalok is az újak mellett?

Természetesen a Világvevő főbb dalait is mind el fogjuk játszani, azt hiszem, 4 marad ki az első lemezünkről.

ContextUs: Az idei évben milyen USEME-híreket kaphatunk, amitől hangos lesz az internet?

Az idei év a Szélesvásznú égtől hangos, mindenhol ez szól, mindenki ezt hallgatja.  Október 14-én az A38 lesz hangos a lemezbemutató-koncertünk miatt. Ezután pedig a Depivel (Depresszió – a szerk.) indulunk országjáró turnéra, ahol lerúgjunk minden klub falait, és bemutatjuk az új anyagunkat az egész országban! #ottali

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet