A utahbeli szellemváros, Cisco mostantól művészteleppé alakul

De nem úgy, ahogy azt elsőre képzelnénk. Egy vizuális művész, Eileen Muza kipróbálta, most pedig nonprofit projectbe kezdett, amely lehetővé teszi, hogy a bátrabbak is átélhessék a nem mindennapi élményt. Igaz, egyszerre csak egy ember tartózkodhat a helyen.

Eileen Muza nem hitte el, hogy a Utah államban található Cisco városa teljesen lakatlan. Így hát elment megnézni, és átélte, amire a legtöbb művész vágyik: a teljes csendet és nyugalmat. Mondjuk egy elhagyatott szellemvárosban ez nem annyira meglepő. Mivel a legtöbb ember, főleg a művészek vágynak a zavartalan életre, ahol a kreativitás szárnyal, Muza létrehozta a Home of the Brave (Bátrak hazája a szerk.) nevű programot.

tumblr p865abr4Eq1u5i578o2 r1 500
Ez egy jó tanács, ha esetleg részt veszünk a programon / Fotó: Tumblr

Az elnevezés önmagáért beszél. A szóban forgó hely egykor nagy népszerűségenk örvendett a gyilkosok körében.

Olyan sorozatgyilkosok fordultak meg Ciscóban, mint például Ted Bundy.

Róla az elmúlt hetekben sokat lehetett hallani –, aki mégse, valószínűleg egy barlangban él, vagy ellenzi az internetet. Tehát jól meg kell gondolni, hogy Cisco, amelynek valószínűleg megvan a maga szépsége, különlegessége, vagy egy füldugó.

Élvezd, amit látsz: új trend van kialakulóban a múzeumokban

Phil Terry, amerikai vállalkozó még 2009-ben alapította az éves eseményt, miután egy órát nézte Hans Hofmann Fantázia (1943) című festményét. Elmondása szerint, az élmény energikussá tette. Célja, hogy az okostelefonok felgyorsult világában a művészet továbbra is művészet maradjon. Ne pedig egy újabb Instagram-poszt, amely semmit nem tesz hozzánk.

Mindenesetre Muza kitöltött egy piaci rést, hiszen a csendes, elhagyatott helyekre napjaink rohanó világában elég nagy az igény. A tartózkodási idő 3-5 hétig terjed, és kétszer lesz meghirdetve az évben.

A hatás kedvéért, egyszerre csak egy ember foglalhat szállást. És amennyiben nem ijed meg a saját árnyékától vagy a túl nagy csendtől, az illető átadhatja magát az alkotás örömének.

Muza nem határozta meg, milyen művészek mehetnek Cisco városába. Mindenki, akinek valamilyen köze van bármilyen művészeti ághoz, regisztrálhat a programra.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból