Val Kilmer fontos kérdést tett fel a diákoknak: „milyen egy valódi amerikai?”

Val Kilmer adománygyűjtő partiján magyarázta el Mark Twain iránt érzett rajongását. Az eseményt hétvégén, a Los Angelesben található Sky Lane kastélyban tartották, és érdekes dolgok derültek ki a színészről és hitvallásáról. Sokan tanulhatnak tőle.

Val Kilmer alapítványa, a TwainMania Foundation gimnazista tanulóknak tanít kritikus gondolkodást, médiaismereteket, valamint a demokrácia elismerését Mark Twain amerikai író bölcseletein és idézetein keresztül. A színész rajongása az író iránt akkor kezdődött, amikor egy egyszereplős forgatókönyvet írt róla. A darabot az egész országban előadta, egészen a Broadwayig jutott vele. A sikernek köszönhetően új ötletek jöttek, mindez 20 évvel ezelőtt. Azóta is dolgozik rajta a színész, nem eredménytelenül.

val kilmer 1
Rajongását tanításra használja / Fotó: People

Kilmer úgy tekint Twainre, mint aki generációknak tanított politikáról, médiáról és emberi fajról. A színész szerint hatása egyenlő a rock and roll hatásával, ahol mindegy volt, hogy a rádióban fekete vagy fehér bőrű ember énekel, az emberek táncoltak rá.

Az író amolyan titkos fegyverként is felfogható, mert a stílusa, ahogyan Amerikát szerette, felhasználható az iskolákban.

Az eseményen nem csak Kilmer egyszemélyes előadását játszották, hanem létrehoztak egy művészeti galériát is, ahol a színész által készített alkotásokra tehettek ajánlatokat a vendégek.

Daphne Caruana Galizia: A szólásszabadság ára – Vélemény / ContextUs

A tragédia híre átsöpört Európán. Október 24-én már döntöttek is az EU-ban arról, hogy egy sajtóterem nevét fogja viselni az áldozatnak. Hazánkban is nagy megdöbbenést váltott ki az ügy, sok hírportál cikkezett róla az a . Azt viszont el tudom képzelni, hogy egyesek fejében még így is felmerülhet, hogy jaj nekünk, nagy bajban vagyunk.

Kilmer szerint a sajtószabadság támadás alatt áll, és alapítványában egy lehetőséget lát, hogy visszavágjon. Kedvenc idézete azonban nem Twaintől származik, hanem Martin Luther Kingtől: „ha egy ember nem talál semmit, amiért érdemes élnie, akkor élnie sem érdemes.” Kilmer tantervét a Chatsworth középiskolában tanítják, következő évtől pedig Los Angelesben is több iskola átvenné.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból