Épp Valentin-napi ajándékon, ötleteken töröd a fejed. Szeretnél valami egyedit, valami kreatívat, valami személyest, és ne legyen horroráron. Az Égboltkép épp ezekre ad választ. “Valami olyasmiben utazunk, ami mosolyt csal az emberek arcára” – mondta Lukács Áron, az ötlet atyja, aki a projektről mesélt a ContextUsnak.

Tapasztalatból tudjuk, hogy nem mindig könnyű Valentin-napra vagy bármely más ünnepre ajándékkal meglepni a másikat. Felmerül, mi lenne, ha egyedi, saját készítésű ötlettel állnánk elő, mintsem virág-bonbon szettre adnánk a fejünket. Oké, de mi legyen az, ugye? Jó lenne persze, ha személyes is lenne és kreatív egyben.

Egboltkep Valentin Napi Ajandek Otletek

A nemrég velem szembejött Égboltkép mindegyik feltételünket teljesíti, ráadásul nem is horroráron. A weboldalra fellépve kiválaszthatunk egy közös pillanatot, megadjuk annak időpontját és helyszínét, a program pedig az aznapi csillagképet tárja elénk, amelynek képét keretbe foglalva kiakaszthatjuk a falra, hogy mindig emlékezzünk rá.

ContextUs: „Tökéletes ajándék bármely alkalomra” – olvasható Facebookon az Égboltképről. A tavalyi év novemberének végén indult útjára. Tudatosan a karácsonyi időszakra időzítve?

Novemberben jött velem szembe az Égboltkép mögött működő csillagászati app, és azonnal megláttam benne a lehetőséget. Az csak külön jó időzítés volt, hogy karácsony előtt tudtuk elindítani, és így rengeteg embertől kaptunk visszajelzéseket az első termékekre. Sokuknak tehettük egyszerűbbé az ajándékválasztást. Nekik már nem kellett csúnya zoknikat, olvashatatlan félirodalmi műveket vagy szovjet bonbonokat adniuk szeretteiknek. Ők egy közös szép emléküket éleszthették újra kreatív és eredeti módon.

ContextUs: Bejött, sokan ajándékoztak Égboltképet?

Látszik, hogy nagyon nagy igény van olyan kreatív termékekre, amik túllépnek a sablonokon és lehetőséget adnak a vásárlónak arra, hogy teljesen testre szabják, “személyesítsék” az ajándékukat. Rengeteg pozitív üzenetet kaptunk a karácsonyi időszak után. (mosolyog)

Egboltkep Rendeles Lukacs Aron
Lukács Áron, Az Égboltkép Atyja / Fotó: Lukács Noémi

ContextUs: A Valentin-napi hajrá hogyan alakult?

Majdnem ugyanannyi ember ajándékozza meg egymást ilyenkor, mint karácsonykor – legalábbis Égboltképpel. Én mindig meglepődöm, amikor a Valentin-nap évről-évre szembejön velem, de idén először értettem meg, hogy sokaknak ez a karácsony-hanuka-tengely után egy fokkal – jó értelemben vett – lakosságibb értelmezése a szeretet ünnepének.

Kövezzetek meg, de imádom a vásárlóink ajándékait csomagolni és a cukibbnál cukibb szerelmes-szeretetteljes üzeneteiket kézbesíteni.

Nagyon hálás feladat ez, és egy kicsit felpumpálja az ember életkedvét.

ContextUs: Jeles, felkapott eseményekre adtok kedvezményt?

Idén már készítettünk szalagavatóra Égboltkép-csomagot egy gimis osztálynak, de megtalált minket egy pécsi ceremóniamester srác is, aki az idei esküvőire egy-egy Égboltképet ad az ifjú házasoknak ajándékba – természetesen a házasságkötésük pillanatát ábrázolva.

Egboltkep Rendeles2

ContextUs: Ezek szerint egyedi megrendelés esetén bárki kaphat kedvezményt?

Persze! Mi akkor vagyunk a legboldogabbak, ha sok mindenkihez eljuttathatjuk azt a szép gondolatot, ami az Égboltkép mögött van: hogy érdemes szeretteinkkel együtt felidézni, és akár újra meg újra átélni életünk fontos momentumait.

ContextUs: A legszemélyesebb pillanatok megörökítését biztosítod így. Hányan alkotják a csapatot?

Jelenleg hárman vagyunk, Csibi Vilmos barátom a programozó mastermind a projekt mögött, ő a tökéletes XXI. Századi, Y generációs karakter. Szociológusnak indult, majd egy multinál dolgozott hosszú ideig, de hamar rájött, hogy az IT-szektorban találja meg a jövőjét, úgyhogy egy év alatt átképezte magát.

Egboltkep Csibi Vilmos Szilardi Noemi Muskinn
Csibi Vilmos És Sziládi Noémi

Azóta a szoftverfejlesztők boldog életét éli. Vili mellett Sziládi Noémi dolgozik nálunk grafikusként, őt a Müskinnből ismerhetitek, náluk készülnek ugyanis Budapest legmenőbb konceptuális táskái, ráadásul nagy hangsúlyt fektetnek az anyag-újrahasznosításra. Én pedig a termékfejlesztésért, marketingért és disztribúcióért felelek.

ContextUs: A budapesti kulturális élet egyik megkerülhetetlen alakja vagy, leginkább programszervezői és sajtókapcsolatok-ápolás köthető a nevedhez. Mi implikálta az Égboltkép elindítását?

Nyithatunk egy másik interjúfüzetet a magyar kulturális világ alulfinanszírozottságáról és erőforrás-szegénységéről, de lehet akkor estig itt ülnénk (nevet) Évekig dolgoztam az Aurórában, utána/közben 5 évig a Bánkitó Fesztivál kommunikációsa voltam, jelenleg a BUSH Fesztiválnál csinálom ugyanezt.

Mindig nagy büszkeséggel töltött el, hogy olyan projektekben vehetek részt, amik megkerülhetetlenül fontos kulturális értékmérői az országnak és Budapestnek.

Viszont ahhoz, hogy a szakértelmem a területen is maradjon, egész egyszerűen olyan bevételi forrásra van szükségem, ami mellett van időm és lehetőségem a szerelemprojektjeimen is dolgozni.

ContextUs: Kutakodva az interneten, nem új keletű a projekted, hiszen a Night Sky nem csak ötlet, hanem a design mentén is ugyanaz. Ők voltak a minták? Fizettek jogdíjat?

Az ötletért nem a Night Sky-nak kell köszönetet mondani, hanem Olaf Frohn csillagásznak, aki a “fotelasztronauta” blogján látja el a világot csillagászati fun-facetekkel, illetve elképesztően izgalmas online vizualizációs eszközökkel. Neki köszönhetjük többek között a The Size of Everything prezit, ami az emberiség által ismert összes (!) anyag méretét bemutatja. De az Égboltkép is az ő szabadon hozzáférhető és hasznosítható applikációján alapszik, ami – mert miért ne – tudja a világegyetem legtöbb felfedezett égitestének pozícióját.

Egboltkep Rendeles3

ContextUs: Viszont az említett Night Sky is hasonlóban utazik. Adódik a kérdés: miért éri meg inkább tőletek, mintsem a Night Sky-tól rendelni?

Mi olcsóbbak vagyunk és akár 2 nap alatt kiszállítjuk a címre az Égboltképedet. Ráadásul beszélünk magyarul, nagyon segítőkészek vagyunk, sőt az egyedi elképzelésekre sem mondunk nemet.

ContextUs: Fekete és fehér, valamint azok árnyalatai azok, amelyeket a kép hátteréül kiválaszthatunk. Színes borítóval is bővül a paletta?

Az Égboltkép szépsége pont az egyszerűségében rejlik. Ez nem több mint egy pillanatkép a csillagok állásról egy általad választott pillanatban és helyszínen. Nem akarjuk megölni az ötletet a testre szabható lehetőségek végtelenségével. Az égbolt fekete vagy sötétkék, az Égboltkép is ezekben a színekben kapható.

Egboltkep Rendeles1

ContextUs: Milyen hosszú távú célja van a projektnek?

Tartogatunk néhány király ötletet 2020-ra, de ezekről egyelőre nem beszélhetek sokat. Az biztos, hogy idén felforgatjuk picit az ajándékpiacot és leszámolunk a gagyi ajándékokkal. Mi valami olyasmiben utazunk, ami mosolyt csal az emberek arcára, és lehetőséget ad nekik a legszemélyesebb módon meglepni a szeretteiket.

Ha te is kedvet kaptál a Valentin-napi hajrában ajándékot venni, látogass el a weboldalukra!

CV

Lukács Áron a budapesti kulturális élet ismert alakja, fesztiválszervező, kommunikációs szakember. Jelenleg a BUSH Fesztivál (Budapest Showcase Hub) kommunikációs vezetője, korábban a Bánkitó Fesztivál és az Auróra marketing és sajtófőnöke. Emellett zenei menedzser. Az Égboltkép projekt atyja.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.