Közel 400 vallási vezető kéri, hogy tiltsák be a konverziós terápiákat

Minden nagy világvallás képviselője egyetért azzal, hogy be kell tiltani a melegek „átnevelését” célzó törekvéseket. 

Lassan érik a tilalom

Szájer József képmutatási botránya után és a 9. alaptörvény-módosítás másnapján, amikor a kormány ellehetetlenítette, hogy nem házasságban élők is fogadhassanak örökbe, a fejlett világ nagyobb része azért csak a szexuális kisebbségek elfogadása felé halad. A skóciai érzékenyítő tananyag bevezetése után most a világ vallási vezetői tettek egy fontos nyilatkozatot.

Lmbtq Zaszlo
/ Fotó: Getty Images

Boris Johnson brit miniszterelnök korábban több alkalommal is ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy betiltják a konverziós terápiákat. Júliusban azt nyilatkozta, hogy ezeknek a gusztustalan eljárásoknak nincs helye az országban, írja a BBC. A brit kormány már elindította a vonatkozó szakértői vizsgálatokat, és „kellő időben” ismerteti terveit. 

Konverziós terápiának nevezünk minden olyan kezelést, amelynek célja, hogy megváltoztassa valaki szexuális irányultságát vagy elnyomja nemi önazonosságát. A technikák köre a beszélgetéstől a vallási tanításokon át az elektrosokk-terápiáig terjed. A konverziós terápiát Svájcban, Ausztrália egyes részein, Kanadában és az Egyesült Államokban, valamint idén nyáron Mexikóvárosban betiltották.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A közös nyilatkozatot a keresztény egyház, az iszlám és a zsidóság magasrangú képviselői írták alá, és december 16-án a brit Külügyminisztérium londoni sajtótájékoztatóján tették közzé. Az aláírók között olvasható többek közt Desmond Tutu dél-afrikai érsek, Paul Bayes, a liverpooli anglikán püspök, David Rosen, Írország korábbi főrabbijának és Mary McAleese, a volt ír köztársasági elnök neve is. 

Egy 2018-ban készült kutatás szerint, amelyben 108 ezer, magát az LMBTQ+ közösséghez tartozó személyt kérdeztek meg az Egyesült Királyságban, a közösség 2%-a vett már részt valamilyen konverziós kezelésen, illetve 5%-uknak ajánlották. 

A konzervatív vallási vezetők szerint a konverziós terápia segítség

Több világvallás, köztük a kereszténység, az iszlám és a zsidó vallás eddig hagyományosan azt hirdette, hogy a heteroszexuális házasságon kívül megélt nemi identitás nem helyes. 

A 28 éves Joe Hyman egy londoni ortodox zsidó családban nőtt fel, kamaszkorában az interneten ajánlották számára a konverziós kezeléseket.

Azt szerettem volna, hogy gyógyítsanak ki. Nem tudtam magam egyszerre melegnek és zsidónak elképzelni. Azt hittem, hogy a családom nem fogadna el. Rettegtem ettől

– mondta a férfi. Elmesélte, hogy miután részt vett internetes és személyes beszélgetéseken, üresnek és a szexualitásától megfosztottnak érezte magát, és szorongás gyötörte. Hozzátette, hogy hozzá hasonlóan sokan azért nem tudnak ma beszámolni a tapasztalataikról, mert öngyilkosságot követtek el a terápia után.

 

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A vallási vezetők által kiadott nyilatkozat „minden olyan törekvés betiltását követeli, amely arra irányul, hogy megváltoztassák, elnyomják vagy eltöröljék az egyének szexuális beállítottságát, nemi önazonosságának megnyilvánulását, amelyet összefoglaló néven konverziós terápiának neveznek”.

A konzervatív vallási csoportok viszont azzal érvelnek, hogy a tilalom megsértené a vallásszabadságot. 

A 3000 egyházat képviselő Anglikán Szövetség egyesült királyságbeli igazgatója, Peter Lynas azt nyilatkozta, hogy támogatja a szélsőséges és kényszerkezelések megszüntetését. Nem ért egyet viszont a konverziós terápiák általános betiltásával, ami szerinte kriminalizálná a lelkészek, papok tevékenységét. 

Sheikh Ramzy hittudós, az Oxfordi Iszlám Információs Központ alapítója szerint az imámok csak segíteni akarnak azokon a hozzájuk forduló meleg muszlimokon, akik szeretnék megváltoztatni szexuális irányultságukat, nem tönkre tenni őket. 

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból