Kutatás szerint a vallásosak IQ-ja alacsonyabb, mint az ateistáké

Egy új kutatás szerint az ateisták intelligenciája (IQ) magasabb, mint a vallásosoké.

Néhány éve publikált egy kutatás Miron Zuckerman, a Rochesteri Egyetem pszichológusa és munkatársai, vette észre az Index. A tanulmányban több mint 60, a vallásos hit és az intelligencia korrelációját vizsgáló kutatás adatainak összegzéséből közöltek részleteket. Az eredmény szerint negatív összefüggés van a vallásosság és az intelligenciateszteken elért eredmények között.

Ez azt jelenti, hogy a vallásos embereknek átlagosan alacsonyabb az intelligenciahányadosuk, mint az ateistáké.

Az akkor publikált eredményeken többen felháborodtak, ezért egy újból megismételték a vizsgálatot, és már a friss adatokkal egészítették ki.

ateizmus ateisták iqja intelligenciája vallásosok intelligenciája iqja kutatás
A Föld legismertebb vallásai / Fotó: Shutterstock

Fontosnak tartotta Zuckerman, hogy elmondja, nem az volt a céljuk, hogy kimutassa a tanulmány, butábbak a vallásosak. Az érdekelte, hogy miközben a vallásosság a Földön elterjedt, minden nép hagyományaiban fontos szerepet játszik, miért döntenek mégis egyes emberek úgy, hogy nem hisznek Istenben, mondta a Psypost-nak.

A pszichológusok az új vizsgálatukba bevonták a korábban elemzett 61 tanulmányt, és hozzávették a 2012 és 2018 között megjelent újabb 22 vizsgálatot is. Így a vizsgálat már több mint 110 ezer ember adatainak elemzésén alapult. Az eredmények pedig megegyeztek az előzőkkel: a vallásosak átlagos intelligenciája valóban alacsonyabb, mint az ateistáké.

Ugyanakkor megjegyzik, hogy ezer más oka lehet annak, hogy valaki ateista lesz, nem csak a magasabb IQ. Vagyis attól még, hogy intelligens valaki, nem feltétlenül lesz ateista, illetve fordítva. Az ateizmus kiváltó pszichikai okait vizsgálva úgy találták, hogy a magasabb intelligenciájú emberek hajlamosabbak az analitikus gondolkodásra (az intuitív gondolkodással szemben), és ez úgy tűnik, nem használ a vallásos hitnek.

Kutatás szerint magas az intelligenciád, ha az instrumentális zenét kedveled

A Savanna Principle szerint az intelligenc emberek inkább vonzódnak az újfata behatásokhoz, mint mások, írja a Psychology Today . A Savanna Principle-t vezető Satoshi Kanazawa evolúciós pszichológus egyik tanulmányában vezette le és bizonyította ezen elméletet. Úgy gondolja, hogy a zene alapvetően emberi hangokból fejlődött ki, és a hangszerekkel felvértezett zene újabb stimulusnak számít emiatt.

Maguk a kutatók is igyekeznek tompítani a saját eredményeik élét – nyilván megelőzendő az előre jelezhető támadásokat. A korábbi eredményeik után azt nyilatkozták a Washington Postnak, hogy nem arról van szó, hogy csak a hülyék hisznek Istenben, és ha hiszünk Istenben, akkor automatikusan buták vagyunk. Arról van szó, hogy az intelligensebbeknek kevésbé van szükségük a hitre (bár – lássuk be – ez nem sokban különbözik az előbbi értelmezéstől).

Fontos megjegyezni, hogy a kutatás főként az Egyesült Államokban élőkre koncentrált, így nem tudni, hogy hasonló összefüggés fedezhető-e fel a keleten élő vallásosak és ateisták intelligenciájában is.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból