A 19. század két kiemelkedő alkotója, Van Gogh és Gauguin zavaros barátságának egy igazi relikviája került nyilvánosságra. Nem is kis összegért kelt el.

Kivételes relikvia

Van Gogh és Gauguin művészete, valamint zavaros barátsága alapjaiban határozták meg a 19. század képzőművészetét. A többek között bordélyházban tett látogatásaikat megörökítő levél több mint 210 ezer dollár értékben került megvásárlásra az amszterdami Van Gogh Museum által, írja a The Guardian. 

Van Gogh Gauguin Level
Gauguin Van Gogh-Nak Címzett Levele / Fotó: Christophe Archambault

Korábban a Gauguin Van Goghnak címzett, 1888-ban írt levele magántulajdon volt. Az emléket egészen kivételesnek tartják a szakértők, hiszen némiképp a 19. századi művészet reneszánszának nyitószólamát jelképezi. Gauguin ebben a levelében invitálta barátját Arles-ba, hogy az együtt töltött idő során közösen alkossanak. Ez pár héttel azelőtt történt, hogy Van Gogh levágta volt a bal fülének egy jelentős részét, amit bordélyházban tett látogatása során egy gazdálkodó lányának, Gabrielle Berlatier-nek ajándékozott volna.

A kolónia álma

Az 1888 november 1-jén és 2-án írt levelükben Émile Bernard művésznek öntik sorokba együttélésük kalandjait. A Sárga Házban laktak, ami valójában egy kiadó helyiségeket biztosító kávéház volt. Az épületet később mindkét alkotó megörökítette. 

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Most valami, ami érdekelheti önt: tettünk pár kirándulást a bordélyházakban, és feltehetőleg gyakran járunk majd arrafele dolgozni. Jelenleg Gauguin ugyanannak az éjjeli kávézónak a képét festi, amit azelőtt én is vászonra vittem, de az ő alkotásán a bordélyházi alakok is láthatók. Azt ígéri, gyönyörű dolog lesz belőle[/perfectpullquote]

– írja Van Gogh egyetlen társművészével írt levelében. A négyoldalas, francia nyelven írt üzenet a Drouot aukción kelt el, később pedig egy, a művész leveleiből álló kiállításon lesz közelebbről is megtekinthető. 

Elárverezik Vincent van Gogh és Paul Gauguin egyetlen ismert, közös levelét 84 millióért

A kézzel írt, négyoldalas levél címzettje Émile Bernard francia festőművész, a posztimpresszionizmus egy másik kulcsfigurája – olvasható a hírportálján. Van Gogh és Gauguin 1888 novemberében vetették papírra a levelet a franciaországi Arles-ban, ahol február óta tartózkodott a holland festőművész. Gauguin, akivel két évvel korábban, Párizsban találkozott először, nem sokkal a levél megszületése előtt csatlakozott hozzá.

A két művész kollaborációja Van Gogh nagy álmának, a festők kolóniájának megalkotásának első lépése volt. A kapcsolat kettejük között azonban gyorsan elmérgesedett. Karácsony estéje előtt Van Gogh afelől érdeklődött, Gauguin elutazik-e az ünnepekre, hátrahagyva maga mögött ezzel Arles-t. Amikor a francia alkotó közölte, hogy mindez szándékában állt, elmérgesedett veszekedés alakult ki közöttük. Ugyanezen a napon, a vitát követően vágta le Van Gogh a bal fülét, 18 hónappal később pedig fejbe lőtte magát a közeli doktor mezején. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.