Rengeteg művész nem tapasztal szakmai elismerést életében. Van Gogh öt hónappal halála előtt kapta élete első pozitív kritikáját, és a válaszleveléből kiderül, milyen hálás volt érte, írja a DesignTaxi.

Albert Aurier költő 1890 januárjában írt egy pozitív kritikát Van Gogh munkásságáról. Egy hónappal később a művész nyájas levélben köszönte meg a költő elismerését. A levélben Aurier kommentárját magát is művészetnek titulálta. A válasz alapján a festő felfedezte saját vásznait a cikkben, de sokkal gazdagabbnak és jelentősebbnek érezte őket Auriernek köszönhetően.

Párizsban nagy harc folyt egy Van Gogh-festményért, de végül 2, 22 milliárd forintért elkelt

A halászhálót javító nőket ábrázoló Fishing Net Menders in the Dunes című képet a hollandiai Hága környéki táj ihlette. Az alkotást komoly licitharc után egy amerikai gyűjtő vásárolta meg. Eredetileg 3-5 millió euróra (1-1,6 milliárd forintra) becsülték a várható árat. Franciaországban húsz éve ez volt az első Van Gogh-kép, amit árverésre bocsátottak.


A levél mostantól megtekinthető az amszterdami Van Gogh Museumban is. Ez az első alkalom, hogy a festőlegenda kedves válaszlevele nyilvánossá vált a közönség számára. Ennek oka az, hogy a népszerű darabok általában illusztrációval érkeznek, ebben a levélben azonban még egy firka sem látható. Azonban a kurátor olyan megindítónak találta a megírtakat, hogy úgy gondolta, érdemes kiállítani.

A festő még egy festményt is szeretett volna ajándékozni Auriernek a kedves szavaiért. Azonban erre sajnos már nem került sor, hiszen a kritikát követően pár hónappal hunyt el.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk