Nézem Képzőművészet Kiállítják Van Gogh levelét, amelyet halála előtt öt hónappal...

Kiállítják Van Gogh levelét, amelyet halála előtt öt hónappal írt kritikusának

Promóció

Rengeteg művész nem tapasztal szakmai elismerést életében. Van Gogh öt hónappal halála előtt kapta élete első pozitív kritikáját, és a válaszleveléből kiderül, milyen hálás volt érte, írja a DesignTaxi.

Promóció
- Advertisement -

Albert Aurier költő 1890 januárjában írt egy pozitív kritikát Van Gogh munkásságáról. Egy hónappal később a művész nyájas levélben köszönte meg a költő elismerését. A levélben Aurier kommentárját magát is művészetnek titulálta. A válasz alapján a festő felfedezte saját vásznait a cikkben, de sokkal gazdagabbnak és jelentősebbnek érezte őket Auriernek köszönhetően.

Párizsban nagy harc folyt egy Van Gogh-festményért, de végül 2, 22 milliárd forintért elkelt

A halászhálót javító nőket ábrázoló Fishing Net Menders in the Dunes című képet a hollandiai Hága környéki táj ihlette. Az alkotást komoly licitharc után egy amerikai gyűjtő vásárolta meg. Eredetileg 3-5 millió euróra (1-1,6 milliárd forintra) becsülték a várható árat. Franciaországban húsz éve ez volt az első Van Gogh-kép, amit árverésre bocsátottak.


A levél mostantól megtekinthető az amszterdami Van Gogh Museumban is. Ez az első alkalom, hogy a festőlegenda kedves válaszlevele nyilvánossá vált a közönség számára. Ennek oka az, hogy a népszerű darabok általában illusztrációval érkeznek, ebben a levélben azonban még egy firka sem látható. Azonban a kurátor olyan megindítónak találta a megírtakat, hogy úgy gondolta, érdemes kiállítani.

A festő még egy festményt is szeretett volna ajándékozni Auriernek a kedves szavaiért. Azonban erre sajnos már nem került sor, hiszen a kritikát követően pár hónappal hunyt el.

Promóció
ForrásDesigntaxi
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3