Vincent van Gogh utolsó festményének helyszínét képeslapon találták meg

Vincent van Gogh halála előtt készített utolsó festményének helyszínére derült fény egy képeslap jóvoltából.

Egy francia faluban alkotta utolsó művét

Vincent van Gogh vagyonokat érő festményei máig óriási érdeklődésre tartanak számot, a koronavírus-járvány alatt egyik festményét el is lopták.

Van Gogh csupán órákkal a halála előtt készítette el utolsó mesterművét, a Tree Roots című festményt. A képen látható táj pontos helyszínét sikerült kideríteni egy régi képeslap segítségével, írja a The Guardian. A helyszín a Párizshoz közeli Auvers-sur-Oise nevű falucska.

vincent van gogh utolsó fesmenye
A festmény és a képeslap tökéletesen egybeilleszthető / Fotó: Van Gogh Intézet

A képeslapon látható fényképet Wouter van der Veen készítette 1900 és 1910 között. A képeslapot a Van Gogh Múzeum munkatársai és a történelmi növényzetek vizsgálatára szakosodott Bert Maes is elemezte.

Megoldódott az évszázados rejtély

A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a helyszín valószínűleg az, amelyet Van Gogh is megfestett a halála előtti órákban. A vizsgáltok alapján kiderült az is, hogy a Tree Roots készítésének helyszíne csupán 150 méterre található attól a fogadótól, ahol a festő életének utolsó napjait töltötte.

A legfontosabb Van Gogh-portré az első pszichotikus rohama után készült

Vincent Van Gogh munkásságának vezető szakértői igazolták, hogy az oslói Nemzeti Múzeum gyűjteményében található önarcképet valóban a holland mester festette. A különleges alkotás 1889-ben készült, mikor a művész pszichózisa miatt többször is kezelésre szorult. vincent Van Gogh portré, van gogh festmények

A kutatók régóta sejtik, hogy a Tree Roots volt az a festmény, amelyen a művész halála előtt is dolgozott, mielőtt öngyilkosságot követett volna el. Ez a tény tovább növeli a festmény drámaiságát.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból