Hetvenöt éves korában elhunyt Ivan Reitman, a befolyásos filmrendező és producer, akinek nevéhez olyan kedvelt vígjátékok fűződnek, mint a Szellemirtók, az Ovizsaru, a Party zóna és az Ikrek.

Békésen, álmában halt meg

Ivan Reitman békésen, álmában halt meg szombat este a kaliforniai montecitói otthonában – közölte családja az Associated Press-nek. A halál okát nem közölték.

Családunk gyászolja egy férj, apa és nagyapa váratlan elvesztését, aki megtanított minket arra, hogy mindig keressük a varázslatot az életben

 – idézte a The Guardian Reitman gyermekei, Jason, Catherine és Caroline Reitman közös nyilatkozatát.

A kora szellemét megragadó komédiákról ismert Reitman 1946-ban a csehszlovákiai Komarmóban született. Édesanyja túlélte Auschwitzot, apja pedig az undergrpund ellenállás tagja volt, és az ország legnagyobb ecetgyárának tulajdonosa. Reitman mindössze négyéves volt, amikor családja elmenekült a kommunista elnyomás elől, és 1950-ben egy Bécs felé tartó ladik leszögezett rakterében menekültek el az országból.

Ivan Reitmannek a Szellemirtók rendezése hozta meg a nagy sikert

A nagy áttörést a Party Zóna hozta meg számára, amiben producerként dolgozott. Reitman rendezte a Dilibogyók és a Bombázók a seregben című filmeket, de legjelentősebb sikerét az 1984-es Szellemirtók című filmben érte el.

A természetfeletti vígjáték Bill Murray, Dan AykroydHarold Ramis, Ernie Hudson és Sigourney Weaver főszereplésével nem csak 300 millió dolláros bevételt hozott világszerte, de két Oscar-jelölést is bezsebelt, illetve egy franchise-t eredményezett. 2021-ben mutatták be a Szellemirtók – Az örökség című filmet, a folytatást Reitman fia, Jason rendezte, Ivan Reitman pedig producerként dolgozott a filmen.

A Deadline tavaly még arról számolt be, hogy Reitman rendezi és készíti el az Ikrek folytatását Triplets címmel. A forgatást a tervek szerint 2022 januárjában kezdték volna, Arnold Schwarzenegger és Danny DeVito pedig visszatértek volna a szerepükhöz Tracy Morgan komikussal kiegészülve, aki rég elveszett testvérüket alakítaná.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet