Digitális programsorozatot indít a Várkert Bazár #várkertonline néven, így reagál a koronavírus-járvány okozta helyzetre.

Lackfi Gryllus Dániellel közösen írt dalt

A Várkert Bazár a koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzetben is a megszokott formában és minőségben szeretné szolgálni közönségét. A korlátozások ideje alatt mindenki az otthona kényelmében és biztonságában élvezheti a fővárosi intézmény sokszínű kínálatát Facebookon, YouTube-on és az intézmény honlapján.

A tavaszi programsorozatot a korábbi évek hagyományaihoz híven a húsvét köré szervezték. Az első saját tartalom virágvasárnap indul és húsvéthétfőig tart: Gryllus Dániel, a Kaláka együttes alapítója adja elő Lackfi Jánossal közösen írott dalait, amelyet az intézmény Facebook-oldalán április 5. és 13. között minden este 19 órától követhetnek az érdeklődők.

Varkert Bazar Kiallitas Digitalis Online
Várkert Bazár / Fotó: Móricz-Sabján Simon

A közleményben Gryllus Dánielt idézik, aki elmondta, hogy egy dalciklust ad elő virágvasárnaptól húsvéthétfőig, 9 napon át.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Mindegyik naphoz kapcsolódik sok elmondanivaló. Nem passió, hanem inkább a mai ember lelkületét kifejező napi imádságsorozat lesz, ami a kétezer éves eseményekre utalva a mai kizökkent időket megélő ember lelkét tárja fel[/perfectpullquote]

– mutatta be a sorozatot.

A zene mellett az irodalom is fontos szerephez jut

A húsvéti online programok között lesznek kézműves foglalkozások és zenei tartalmak is, többek között Csík János és a Mezzo, a Muzsikás Együttes és a Kolompos Együttes felvételeit hallgathatja meg a közönség.

Az otthoni ünnepi készülődéshez hasznos tippeket ad április 5. és 13. között a Várkert Bazár Facebook-oldalán naponta jelentkező kézműves foglalkozás. Lesz például tojásfestés, kosárka- és ajtódíszkészítés olyan alapanyagokból, amelyeket mindenki megtalálhat saját otthonában.

Megszűnik a kortárs irodalom legfontosabb helyszíne, a Hadik Irodalmi Szalon

Budapest egyik leglátogatottabb irodalmi műhelyét 2010-ben alapította Juhász Anna irodalmár és Bonta Gáspár építész, azért, hogy folytassa a Hadik kávéház kulturális örökségét. Kilenc év alatt több mint száz estet tartottak, fellépett – többek között – Esterházy Péter, Lator László, Sárközi Mátyás, Spiró György, Kányádi Sándor, Juhász Ferenc, Cserhalmi György, Szőnyi Zsuzsa, Konok Tamás, Závada Péter, Simon Márton, Grecsó Krisztián.

A zene mellett az irodalom is fontos szerephez jut, rendszeresen jelentkezik a Várkert Irodalom a megszokott eseményekkel, csak ezúttal online.

A két szerkesztő, Juhász Anna irodalmár és Ugron Zsolna író minden héten kedden 16 órakor jelentkező könyvajánló sorozatot indítottak #énésakönyvem címmel.

Aposztróf élő havi egy alkalommal lesz, az eredeti tematika szerint ismert művészek bejelentkezésével. Így Juhász Anna vezetésével, április 21-én Petőfi-estet láthatnak a nézők. Ugron Zsolna kéthetente szerdán jelentkezik sorozatával.

Utoljára 80 éve lehetett ilyen ritkaságot venni magyar árverésen

December 6-án rendezik a Központi Antikvárium 152. árverését a budapesti Festetics Palotában. Az aukció egyik érdekessége egy Petőfi által dedikált kötet lesz, ugyanis utoljára 80 évvel ezelőtt bocsátottak árverésre Petőfi-dedikáció t. – mondta Bálinger Béla, a Központi Antikvárium vezetője az MTI-nek.

A Várkert online sorozat további elemei és a részletes programterv az intézmény honlapján és Facebook-oldalán érhető el.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet