Mi történik, ha összeáll hét szemtelenül fiatal, ózdi roma srác, és az iskola mellett a Várkonyi Csibészek zenei formáció inspirálja őket? Országos hírnév, brüsszeli koncertek, első nagylemez készítése és sorsdöntő álmok, amit elérhetnek! Ruszó Dominik, a zenekar énekese adott betekintést a Csibészek mindennapjaiba.

ContextUs: Várkonyi Csibészek… Mennyire valljátok magatokat, magad csibésznek?

Személy szerint magamat csibésznek tartom, de nem tudom, mások mit gondolnak rólam.

ContextUs: Ez miben nyilvánul meg? Az iskolában is fellelhető ez?

Nem mondanám, hogy csak az iskolában. Máshol is szoktam „csibészkedni”. Viszont mindenki azt mondja, hogy amikor zenélünk, olyanok vagyunk, mint a kisangyalok. (nevet)

Img 2054
Ruszó Dominik, A Várkonyi Csibészek Énekese / Fotó: Révai Sára

ContextUs: Úgy tudom, korábban Kukorica néven működött a zenekar. Mióta aposztrofálható a Várkonyi Csibészek zenekarnak?

Pontosan nem tudom megmondani, felidézni, mely napra tehető ez. A Kukorica korábban alakult meg, mielőtt én csatlakoztam volna. Ha jól emlékszem, már 4 éve működik. Többen kiváltak, ők maradtak a Kukoricában. Az új formáció pedig – már velem kiegészülve – Várkonyi Csibészek néven működik.

ContextUs: Ki mondható alapítónak, aki már a Kukorica zenekarban is játszott, majd később a Csibészekben is?

Gyula, a kahonosunk, valamint Alex, a gitárosunk. Összesen egyébként heten alkotjuk a zenekart.

Image 3
Várkonyi Csibészek Brüsszelben / Fotó: Révai Sára

ContextUs: Országos ismertségre a Bajdázó-feldolgozással tettetek szert. Mi a háttérsztorija a dalnak?

Nem mi, gyerekek választottuk, hanem a Common Vibe. Ők már ismerték és szeretik is. Feldobták mint ötletet, hogy mi lenne, ha feldolgoznánk.

Tetszett nekünk a dal, így a saját stílusunkra formáltuk, elkészítettük.

Egy többhetes táborban tartózkodtunk – nem ottalvós volt, hiszen Sápa egész közel található a mi falunkhoz –, ahol felvettük a Lekapcsolom a villanyt.

ContextUs: Már lassan kétszer többen nézték meg a ti videótokat a YouTube-on, mint az eredetit. Számítottatok ekkora sikerre?

Én nem számítottam rá. Megmondom őszintén, több ezres megtekintést vártam. Amikor az internet világában nem jártas szüleim megmutatták, hol tart (akkor néhány ezernél), nagyon büszkék voltak rám. De felnyitottam a szemüket, hogy az még nem tekinthető óriási sikernek. Később már 100 ezer felett volt a nézettség, ott már én is sokkot kaptam. (nevet)

Common Vibe x Várkonyi Csibészek – Lekapcsolom a villanyt (Bajdázó feldolgozás)

itt tudod támogatni a karácsonyi táborunkat: https://adjukossze.hu/kampany/kozossegi-studio-ozdon-1505 gitár 1: Lázár Alex, gitár 2: Kotta Patrik, basszus gi…

ContextUs: Hogyan nyilvánul meg a népszerűség az iskolában?

Nyilván van változás, de Budapesten jobban ismernek minket, mint a falunkban vagy Ózdon. Ha lehetek őszinte veled, el is szoktam titkolni, amennyire lehet, hogy a Várkonyi Csibészek énekese vagyok.

ContextUs: Miért?

Beképzeltnek tartanának. „A pesti cigány” – mondogatnák.

ContextUs: Ha valaki kitör, akkor megbélyegzik?

Bennem van a félelem, hogy igen, nagyképűnek tartanának.

Roma hősök: A világ első roma drámakötetét Budapesten mutatják be

Az egész napos esemény a roma színházat, a történetmesélés műfaját és a roma drámai hősöket helyezi középpontba. Mint írják közleményükben, a délelőtti szimpóziumot Guy Tilkin flamand storytelling szakértő és Jessica Glause német színházi rendező, valamint Bernáth Gábor kommunikációs szakértő előadásai nyitják meg, amelyek a történetmondás fontosságát és lehetőségeit mutatják be.

ContextUs: A falubéliekre, iskolatársakra érted?

Inkább az iskolatársakra, és azon belül is a más osztályokban tanuló diákokra. Az idősebb falubéliek, mint ahogyan említettem a szüleimet, nem jártasak az internet világában.

ContextUs: A Common Vibe-on olvasható, hogy a projekt a kreativitásról, önkifejezésről és elfogadásról szól. Tapasztaljátok, hogy akár az iskolában elfogadóbbak a társaitok, akik esetleg nem voltak azok és már tudnak is arról, hogy ki vagy?

Noha bennem van a félelem, hogy nagyképűnek tartanak, de sok olyan példa is van arra, hogy elfogadóbb a nem cigány társadalom, akikkel kapcsolatba kerülünk akár koncertek során. A zene által a pozitívumokat tapasztaljuk meg, bárhol lépünk fel.

Img 2408
Várkonyi Csibészek Ózdon, A Fotón Miklósi Ákos (J) És Lima Victor (B) / Fotó: Révai Sára

ContextUs: A Common Vibe működtetői, Lima Victor és Miklósi Ákos jelentékenyen szerepet vállalnak a Várkonyi Csibészek működésében, népszerűsítésében. Hogyan jött létre ez a kapcsolat?

Ez egy hosszabb történet lesz! (nevet)

ContextUs: Van időnk.

Egy közeli településen falunapot tartottak, és ott találkoztam egy fiúval, Topán Gyulával (kahonos – a szerk.), aki már hallotta, úgy-ahogy tudok és szeretek énekelni. Meghívott, mert épp énekest kerestek. Nagyjából már összeszedték a bandát, ahogy fentebb említettem, de énekes hiányzott.

A meghallgatás során lehetőségem adódott csatlakozni hozzájuk. Ekkor még édesanyám nem tudott erről. Ő pedig legyalogolt Ózdról, majd’ 20 km-t sétált, hogy elkérje a telefonszámunkat, hogy Ákos elérhessen minket.

Anya viszont nem akarta odaadni, mert idegen, én pedig egy barátomnál voltam. Miután hazaérkeztem, nyugtattam meg anyát, és megadtuk az elérhetőségünket.

Img 1689
A Várkonyi Csibészek Néhány Tagja: (Balról Jobbra): Patrik, Alex És Ismét Patrik / Fotó: Révai Sára

ContextUs: És mi történt ezután?

Ákosékkal akkor találkoztam, amikor eljött az egyik próbánkra, majd később Dávid bácsit is megismertem. Az első fellépésem, amit Ákoséknak köszönhetünk, a Gyüttment fesztiválon volt.

ContextUs: Az említett Bajdázó-feldolgozásban, a Lekapcsolom a villanytban, annak videójában egy támogatói felhívást intéztetek. 2017 karácsonyán együtt szerettetek volna zenélni a szülőknek, barátoknak. Sajnos nem található bővebb információ ennek sikerességéről. Megvalósult a projekt?

Igen, sikerült. A zenélés mellett külön foglalkozásokat is tartottunk egyhetes táborban, Ózdon, a Velence telepen. Szóval nem csak a szülők meglepése és nekik való örömszerzés valósult meg, hanem tudtunk próbálni és feltöltődni is.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

ContextUs: A Budapest Bár is támogatott titeket, mégpedig 500 ezer forinttal, így egy stúdiót tudtok működtetni Ózdon. Az erre vonatkozó videóban arról írtatok, hogy még keresitek a helyet.

Már megépítettük, Hangonyon, Ózdtól nem messze. Kisebb simítások – mint például festés – szükségesek, hogy tudjunk zenéket felvenni, de már megtaláltuk, igen.

Image 1 1
Várkonyi Csibészek Brüsszelben / Fotó: Révai Sára

ContextUs: A stúdiózásból igen nagy színpadra is léptetek: Az út magába zár videoklip Brüsszelben, a Nemzetközi Roma Napon játszódik. Hogyan jutottatok el oda?

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából Jávor Benedek EP-képviselő hívott meg minket. Három napot töltöttünk el Brüsszelben, és az Európai Parlamentben adtunk koncertet. Emellett néhány belga helyen is felléptünk – a nevükre már nem emlékszem, belga nevük van. (nevet)

Nagyon nagy élmény volt. Maga a zenélés és az ott töltött idő is. Azt nem tudom, jövőre vagy később újból ellátogatunk-e, viszont nagyon örülnénk neki, mindannyian.

Tudod, mit? Meg is kérdezem Ákosékat, ha befejeztük az interjút, mert meghoztad a kedvem hozzá. (mosolyog)

ContextUs: Négy dalt látok fenn, a YouTube-on. Milyen időközönként dobtok fel a YouTube-ra videót?

Van, amikor hétvégén állunk a hangszerek mögé és veszünk fel dalokat. Olykor előfordul, hogy kikérnek minket az iskolából, ha fontosabb projekt van. A YouTube-feltöltések mindig hektikusak, változó.

ContextUs: A Várkonyi Csibészek hangzásvilága merőben eltér a többségi társadalom által ismert „cigány zenétől”: értem ez alatt Kis Grófó, Nótár Mary, Jolly nótáit, amelyekben igencsak fellelhető az elektronikus hangszerelés. A ti zenétekre viszont inkább az autentikusság bája jellemző.

Azt gondolom, hogy a szintetizátoros cigány zene nem a mi stílusunk, és személy szerint hozzám sem áll közel. Haladni kell a korral, persze, de tudni kell, mi ad többet a zenének. Én szeretném, ha a jövőben kibővítenénk a zenei palettánkat ilyen téren.

Img 1731
Ruszó Dominik (B) És Roland, A Csibészek Első Fellépésükön, Ózdon / Fotó: Révai Sára

ContextUs: Hogyan?

A jazzt nagyon imádom, főleg a gipsy jazzt, például, amit Django Reinhardt képvisel. Viszont hazudnék, ha nem hallgatnék Aranyszemeket, de az, ha 200-as bikatempóval a szintit húzatjuk, majd arra éneklünk, nem jön be. Egyelőre maradunk a roma zenénél, de nem tudom, a következő években mi történik. Lehet, hogy feldolgozunk ismert külföldi slágereket, de egyelőre ez elképzelhetetlennek tűnik.

ContextUs: És mi a helyzet a tehetségkutatókkal? Azt látni, számos roma előadó jelentkezik. Sőt, Caramel és Pápai Joci a legkeresettebb roma előadók közé tartoznak, akik a Megasztárból kerültek ki.

Én nem hiszek ebben. Megvan nekem és Ákosnak is a véleménye az X-Faktorról vagy bármely más zenei tehetségkutatóról. Azt gondolom, eladják magukat a tévének az előadók, és mi ezt nem akarjuk. Nem feltétlen a pénzről van szó itt: a szabadságot akarjuk megtartani. Úgy tudunk hitelesek maradni, ha a szabadságot közvetítjük.

Fényes ígéretnek kevesebbet higgy – zenei tehetségkutatók a backstage-ből – Vélemény

Emlékszem még az első és második Megasztárra, amiben olyan, a mai napig aktív tehetséges énekesek bukkantak fel, mint Tóth Vera, Tóth Gabi, Caramel, Torres Dani, Király Viktor, Oláh Ibolya, Tolvai Reni, Rúzsa Magdi. A nevükre még mindig emlékszünk, még ha nem is követjük a munkásságukat.

ContextUs: Egész nagy tervetek és véleményetek van a zenekar jövőjét tekintve. Mikorra várható egy nagylemez?

Tervezünk nagylemezt, de egyelőre nem tudjuk, mikorra várható. Most azon dolgozunk, hogy professzionális módon tudjunk zenét felvenni. A Budapest Bárból Robi bácsi segít nekünk ebben, amiért iszonyatosan hálásak vagyunk. Ha ő megtanítja nekünk, mire figyeljünk felvétel, koncertek, a zene megalkotása során, akkor jöhet a nagylemez. Sok munkával fog járni, főleg iskola mellett, de szeretjük a zenét, így mindig szakítunk rá időt. Ha pedig felvesznek a Snétberger Zenei Tehetség Központba, ami nagy álmom, akkor a kettő – az iskola és a zene – egy tető alá kerülne.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.